USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

СБУ вперше застосувала дрон Sea Baby з ракетами "Град" минулого року, – Малюк

Sea Baby – це багатоцільові платформи, на які спецслужба ставить додаткове озброєння для виконання різних завдань
На морські дрони Sea Baby встановили системи
На морські дрони Sea Baby встановили системи "Град"
Джерело: Громадське

Вперше Служба безпеки України застосувала надводний морський дрон Sea Baby, оснащений реактивними системами залпового вогню "Град", у грудні 2023 року. Про це голова СБУ Василь Малюк заявив під час саміту фандрейзингової платформи UNITED24.

"Використання надводних морських бойових дронів – це нова віха в історії морських битв. Але ми пішли набагато далі, і сьогодні успішно адаптуємо різні види озброєння до наших безпілотників. Не будемо розкривати усі деталі, аби не давати ворогу можливості підготуватися. Головне, що ми впроваджуємо кращі військово-технологічні рішення, щодня експериментуємо і вдосконалюємося", – зазначив Малюк.

За його словами, вперше СБУ використала дрон Sea Baby, оснащений реактивними системами залпового вогню "Град", у грудні 2023 року. Як розповів глава спецслужби, Sea Baby – це багатоцільові платформи, на які спецслужба ставить додаткове озброєння для виконання різних завдань. Серед іншого дрон ефективно виконує дистанційне мінування. І таким чином було вражено вже чотири ворожі кораблі.

Малюк нагадав, що історія застосування надводних дронів розпочалася у 2022 році, коли президент Володимир Зеленський поставив Службі безпеки України відповідне завдання: зупинити домінування росіян в акваторії Чорного моря і створити оперативно вигідні умови для функціонування "зернового коридору". СБУ виконала його, починаючи від оперативного задуму і до успішних бойових виходів. Спецслужба першою використала надводні безпілотники у своїх спецопераціях.

"Згодом до нас приєдналися побратими з ГУР і ВМСУ. І сьогодні у нас дуже багато трофеїв. Зокрема, СБУ вразила 11 ворожих кораблів. І по суті, ми загнали російський флот у бухту Новоросійська. Але навіть там ми їх дістали, вразивши великий десантний корабель "Оленегорський горняк", – зазначив глава Служби безпеки України.

За його словами, за допомогою дронів, оснащених РСЗВ, спецслужба може суттєво збільшити перелік потенційних цілей на морі. Однією з пріоритетних цілей Малюк називає і Кримський міст, який вже двічі був уражений СБУ, в тому числі за допомогою морських дронів Sea Baby.

"Попереду дуже й дуже багато сюрпризів. Повірте, Служба безпеки і всі Сили оборони не підведуть. Ми маємо разом динамічно рухатися до перемоги, оскільки в єдності наша сила", – наголосив він.

20 травня СБУ спільно з Військово-морськими силами застосували ці дрони з новим оснащенням, вдаривши по позиціях росіян на Кінбурнській косі.

Армія морських дронів Sea Baby може запросто "закрити" багатомільярдний флот у портах базування, не даючи йому виконувати бойові завдання. Модернізований морський безпілотник Служби безпеки України Sea Baby здатен доставити майже тонну вибухівки на відстань понад 1 тис. кілометрів.

Читайте також:
Теща скандального експрокурора Ільницького займалася схемами для ухилянтів, їх обох затримали Теща скандального експрокурора Ільницького займалася схемами для ухилянтів, їх обох затримали
Міноборони повернуло ЗСУ 1 500 одиниць озброєння та військової техніки Міноборони повернуло ЗСУ 1 500 одиниць озброєння та військової техніки
14 неукомплектованих бригад ЗСУ: Аналітики умовно підрахували, скільки техніки потрібно воїнам 14 неукомплектованих бригад ЗСУ: Аналітики умовно підрахували, скільки техніки потрібно воїнам
СБУ затримала жіночу агентурну групу ФСБ, яка коригувала ракетні удари по Одесі СБУ затримала жіночу агентурну групу ФСБ, яка коригувала ракетні удари по Одесі