USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

СБУ ідентифікувала трьох росіян, які під час окупації Харківщини вбили українського патріота, а потім спалили його розчленоване тіло

Зловмисники вдиралися до помешкань цивільних громадян і викрадали приватне майно, у тому числі автомобілі, побутову техніку та гроші
СБУ
Служба безпеки України
Джерело: СБУ

Служба безпеки та Національна поліція встановили особи ще трьох російських окупантів, які вчиняли воєнні злочини проти цивільного населення на тимчасово захопленій території Харківщини. Йдеться про двох військовослужбовців 7-го окремого мотострілецького полку збройних сил РФ Віталія Піддубного та Олексія Горбунова, а також Руслана Гончарова – військового з 202-го мотострілецького полку країни-агресорки.

Навесні 2022 року вони брали участь у захопленні Куп’янського та Ізюмського районів області й проводили там каральні акції проти місцевих жителів. Під час таких "рейдів" рашисти масово викрадали і вбивали людей. За даними слідства, у ході одного з таких "нальотів" на території Шевченківської громади Куп’янського району Піддубний застрелив з автомата місцевого фермера.

Намагаючись приховати злочин, фігурант разом з Горбуновим та Гончаровим розчленували тіло вбитого чоловіка, а потім спалили його. Також зловмисники вдиралися до помешкань цивільних громадян і викрадали приватне майно, у тому числі автомобілі, побутову техніку та гроші.

У разі спротиву – рашисти погрожували вбивством малолітніх дітей. Задокументовано, що у такий спосіб фігуранти відібрали шість легкових та вантажних авто. За наявними даними, награбоване майно загарбники намагались переправити за місцем проживання в Росії.

На підставі зібраних доказів усім трьом воєнним злочинцям заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Крім того, злочинні дії Піддубного додатково кваліфіковано за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Наразі тривають комплексні заходи для притягнення зловмисників до відповідальності. Кожного з них буде знайдено і покарано.

Новини за темою: СБУ оголосила підозру керівникам центрвиборчкому РФ, які проводили "вибори" на окупованих територіях

Злочини РФ в Україні

25 лютого 2022 року військовослужбовці зведеного загону підрозділів Росгвардії з міст Кемерово та Новокузнецька Кемеровської області, а також загону мобільного особливого призначення по Красноярському краю, не виконавши бойове завдання із захоплення Києва, відступили та зайняли позиції в смт Гостомель. ​Перебуваючи в районі вулиць Шевченка та Свято-Покровської, російські військові упродовж понад шести годин розстрілювали цивільні автомобілі з мирними мешканцями, які намагалися виїхати із зони бойових дій у напрямку Києва. Внаслідок обстрілів загинуло п’ятеро людей, ще шестеро отримали поранення.

28 лютого в мережі був опублікований відеозапис з місця розстрілу російськими окупантами літнього подружжя поблизу Макарова.

2 березня стало відомо про вбивство росіянами священника ПЦУ, який був у рясі, щоб заволодіти його машиною. 4 березня російські окупанти розстріляли машину в селі Ворзель, загинуло двоє людей і ще чотири – поранено. 5 березня російські окупанти вбили в Ірпені під час евакуації матір і двох її дітей. Також 5 березня росіянами було обстріляли ракетами приватний житловий сектор у Білій Церкві. 6 березня стало відомо про розстріл російськими військовими волонтерів, які везли допомогу у притулок для тварин у Бучі.

7 березня стало відомо що російські військові вбили селищного голову Гостомеля Юрія Прилипка та поранили міського голову Бучі Анатолія Федорука. 8 березня біля Макарова російська БМП розстріляла автомобіль із літніми чоловіком та жінкою, на авто була наліпка, що за кермом людина з інвалідністю. 9 березня російські окупанти обстріляли автомобілі на Київщині, загинули цивільні та поліцейський.

11 березня росіяни у Бучі відкрили вогонь по місцевих жителях, які стояли на вулиці й чекали на евакуацію, постраждала одна людина. Того ж дня під час спроби евакуації з села Перемога в бік села Гостролуччя за погодженим "зеленим" коридором, окупанти розстріляли колону мирних жителів, яка складалась винятково з жінок і дітей, як наслідок сім загиблих, з них одна дитина.

13 березня в Ірпені російські військові вбили журналіста New York Times і поранили інших людей. 15 березня у Бучі окупанти увірвались у міську раду, вчинили погром в адміністративній будівлі і викрали п'ятьох працівників. 16 березня російські солдати розстріляли двох цивільних біля Києва (відео оприлюднене CNN у травні 2022 року). 24 березня біля Василькова російська армія обстріляла евакуаційний поїзд.

27 березня окупанти вбили колишнього народного депутата Олександра Ржавського, відомого своїми проросійськими поглядами, застреливши у власному будинку в Бучі на очах у родичів. 28 березня у The Times була опублікована розповідь українки про життя під час окупації в одному з окупованих сіл Київщини, де росіяни спочатку вбили господаря, а потім ґвалтували його дружину.

1 квітня у районі села Гута-Межигірська поліцейські знайшли тіло фотожурналіста Макса Левіна, який 13 березня під час виконання професійних обовʼязків перестав виходити на звʼязок. Після звільнення Київщини від окупантів на початку квітня 2022 року були знайдені тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко та її чоловіка, яких росіяни викрали 23 березня.

2 квітня тіла шести цивільних, розстріляних російськими окупантами у потилицю, виявили у Мотижині на Київщині. На оприлюднених у квітні відео російські окупанти розстрілювали цивільних в авто на Житомирській трасі поблизу Києва. Також 2 квітня біля траси за 20 км від Києва знайшли загиблих мирних жителів. Під ковдрою лежали чотири-п'ять мертвих оголених жінок, яких російські варвари намагалися спалити на узбіччі дороги.

7 квітня мер Ірпеня повідомив що в місті під час окупації російські окупанти розстрілювали людей та давили тіла танками. Також 7 квітня колишній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков оприлюднив відео із Гостомеля, де, за його словами, в одному з гаражів поліція виявила 11 вбитих російськими окупантами людей.

8 квітня селищний голова Макарова Київської області Вадим Токар заявив, що російські окупанти вбили щонайменше 132 місцевих жителів. 10 квітня у лісі поблизу села Мощун було знайдено закатованого окупантами літнього чоловіка. В Богданівці російські окупанти вбили чоловіка, а потім ґвалтували його дружину, погрожуючи насиллям над її трирічним сином.

11 квітня у селі Бузова під Києвом віднайдено братську могилу вбитих російськими окупантами людей, місцева влада каже про 50 закатованих. Також 11 квітня стало відомо, що окупанти вбили шістьох жителів села Шевченкове. 12 квітня окупанти розстріляли цілу родину в авто біля Макарова – трьох жінок і двох дітей.

13 квітня правоохоронці встановили, що у березні на виїзді із села Перемога російські окупанти вбили чотирьох людей, які хотіли евакуюватися, також поблизу села Гавронщина окупанти розстріляли цивільний автомобіль, внаслідок чого загинуло п'ять осіб, серед яких дві дитини віком 1 та 14 років. 14 квітня поліція ексгумувала тіла матері та сина, вбитих росіянами у селі Вабля.

2 травня у селі Калинівка виявлено поховання двох чоловіків зі слідами катувань. 4 травня поліція Київщини ексгумувала тіла двох молодих чоловіків у селі Рудня-Тальська, яких російські окупанти 25 лютого 2022 року розстріляли та переїхали танком у Вишгородському районі. 5 травня у Бучанському районі виявили тіло чоловіка, закатованого російськими окупантами.

9 травня знайшли тіла ще трьох цивільних, вбитих пострілами в голову поблизу Макарова. 15 травня у лісосмузі поблизу села Вишеград правоохоронці виявили загиблого мирного жителя, що загинув від кульових поранень у спину. Чоловік проживав у селі Колонщина, під час окупації російськими військами він зник безвісти. 16 травня обабіч окружної дороги неподалік Макарова, де в період бойових дій розміщувались позиції росіян, поліція Київщини виявила та оглянула тіла трьох вбитих російськими окупантами мирних осіб.

Нагадаємо, Служба безпеки встановила особу ще одного російського окупанта, що катував мирних жителів під час окупації частини Миколаївщини. Ним виявився Юсупов Джабраїл Насірович – російський сержант із 205-ї окремої мотострілецької козацької бригади Південного військового округу збройних сил РФ

Читайте також:
Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки