USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

СБУ показала ще одного російського загарбника, який катував мирне населення під час окупації Миколаївської області

Він разом із трьома російськими військовими викрадав мирних мешканців із приватних осель або прямо посеред вулиці
СБУ
Джерело: СБУ

Служба безпеки встановила особу ще одного російського окупанта, що катував мирних жителів під час окупації частини Миколаївщини. Ним виявився Юсупов Джабраїл Насірович – російський сержант із 205-ї окремої мотострілецької козацької бригади Південного військового округу збройних сил РФ, інформує СБУ.

Зазначається, що на початку повномасштабного вторгнення Росії він штурмував населені пункти Миколаївщини, а потім проводив там так звані "зачистки".

"Під час каральних рейдів Юсупов разом із трьома російськими військовими з позивними "Алмаз", "Асхаб" та "Каха" викрадали мирних мешканців із приватних осель або прямо посеред вулиці. Потім рашисти відвозили потерпілих до російської катівні, облаштованої на території місцевого агропідприємства. У застінках до людей застосовували численні тортури, щоб схилити їх до співпраці з окупантами", – йдеться в повідомленні.

У відомстві додають, що після деокупації регіону на околиці села було виявлено тіла трьох місцевих жителів із численними переломами кісток та слідами вогнепальних поранень. Встановлено, що після звільнення Миколаївщини фігурант у складі свого підрозділу втік на тимчасово захоплену територію на півдні України. Потім командування окупаційних угруповань РФ нагородило російського ката медаллю маршала Жукова "за бойові заслуги".

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Юсупову про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб)", – повідомляє СБУ.

Наразі тривають комплексні заходи для встановлення його місцезнаходження та притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави. Спецслужба запевняє, зловмисника буде знайдено та покарано незалежно від часу та місця, де він ховається.

Воєнні злочини під час російсько-української війни

Воєнні злочини під час війни Російської Федерації проти України відбувалися від самого початку війни 24 лютого 2022 року. За повідомленням Офісу генерального прокурора України, станом на 2 листопада 2023 року було зареєстровано 107 863 злочинів проти України. 

  • 25 лютого 2022 року військовослужбовці зведеного загону підрозділів росгвардії з міст Кемерово та Новокузнецька Кемеровської області, а також загону мобільного особливого призначення по Красноярському краю, не виконавши бойове завдання із захоплення Києва, відступили та зайняли позиції в смт Гостомель. ​Перебуваючи в районі вулиць Шевченка та Свято-Покровської, російські військові упродовж понад шести годин розстрілювали цивільні автомобілі з мирними мешканцями, які намагалися виїхати із зони бойових дій у напрямку Києва. Внаслідок обстрілів загинуло п’ятеро людей, ще шестеро отримали поранення.
  • 28 лютого в мережі був опублікований відеозапис з місця розстрілу російськими окупантами літнього подружжя поблизу Макарова.
  • 2 березня стало відомо про вбивство росіянами священника ПЦУ, який був у рясі, щоб заволодіти його машиною.
  • 4 березня російські окупанти розстріляли машину в селі Ворзель, загинуло двоє людей і ще четверо поранено.
  • 5 березня російські окупанти вбили в Ірпені під час евакуації матір і двох її дітей. Також 5 березня росіяни обстріляли ракетами приватний житловий сектор у Білій Церкві.
  • 6 березня стало відомо про розстріл російськими військовими волонтерів, які везли допомогу у притулок для тварин у Бучі.
  • 7 березня стало відомо що російські військові вбили селищного голову Гостомеля Юрія Прилипка та поранили міського голову Бучі Анатолія Федорука.
  • 8 березня біля Макарова російська БМП розстріляла автомобіль із літніми чоловіком та жінкою, на авто була наліпка, що за кермом людина з інвалідністю.
  • 9 березня російські окупанти обстріляли автомобілі на Київщині, загинули цивільні та поліцейський.
  • 11 березня росіяни у Бучі відкрили вогонь по місцевих жителях, які стояли на вулиці й чекали на евакуацію, постраждала одна людина. Того ж дня під час спроби евакуації з села Перемога в бік села Гостролуччя за погодженим "зеленим" коридором окупанти розстріляли колону мирних жителів, яка складалась винятково з жінок і дітей, як наслідок семеро загиблих, з них одна дитина.
  • 13 березня в Ірпені російські військові вбили журналіста New York Times і поранили інших людей.
  • 15 березня у Бучі окупанти увірвались у міську раду, вчинили погром в адміністративній будівлі і викрали п'ятьох працівників.
  • 16 березня російські солдати розстріляли двох цивільних біля Києва (відео оприлюднене CNN у травні 2022 року).
  • 24 березня біля Василькова російська армія обстріляла евакуаційний поїзд.
  • 27 березня окупанти вбили колишнього народного депутата Олександра Ржавського, відомого своїми проросійськими поглядами, застреливши у власному будинку в Бучі на очах у родичів.
  • 28 березня у The Times була опублікована розповідь українки про життя під час окупації в одному з окупованих сіл Київщини, де росіяни спочатку вбили господаря, а потім ґвалтували його дружину.
  • 1 квітня у районі села Гута-Межигірська поліцейські знайшли тіло фотожурналіста Макса Левіна, який 13 березня під час виконання професійних обовʼязків перестав виходити на звʼязок. Після звільнення Київщини від окупантів на початку квітня 2022 року були знайдені тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко та її чоловіка, яких росіяни викрали 23 березня.
  • 2 квітня тіла шести цивільних, розстріляних російськими окупантами у потилицю, виявили у Мотижині на Київщині. На оприлюднених у квітні відео російські окупанти розстрілювали цивільних в авто на Житомирській трасі поблизу Києва. Також 2 квітня біля траси за 20 км від Києва знайшли загиблих мирних жителів. Під ковдрою лежали чотири-п'ять мертвих оголених жінок, яких російські варвари намагалися спалити на узбіччі дороги.
  • 7 квітня мер Ірпеня повідомив що в місті під час окупації російські окупанти розстрілювали людей та давили тіла танками. Також 7 квітня колишній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков оприлюднив відео із Гостомеля, де, за його словами, в одному з гаражів поліція виявила 11 вбитих російськими окупантами людей.
  • 8 квітня селищний голова Макарова Київської області Вадим Токар заявив, що російські окупанти вбили щонайменше 132 місцевих жителі.
  • 10 квітня у лісі поблизу села Мощун було знайдено закатованого окупантами літнього чоловіка. В Богданівці російські окупанти вбили чоловіка, а потім ґвалтували його дружину, погрожуючи насиллям над її трирічним сином.
  • 11 квітня у селі Бузова під Києвом віднайдено братську могилу вбитих російськими окупантами людей, місцева влада каже про 50 закатованих. Також 11 квітня стало відомо що окупанти вбили шістьох жителів села Шевченкове.
  • 12 квітня окупанти розстріляли цілу родину в авто біля Макарова – трьох жінок і двох дітей.
  • 13 квітня правоохоронці встановили, що у березні на виїзді із села Перемога російські окупанти вбили чотирьох людей, які хотіли евакуюватися, також поблизу села Гавронщина окупанти розстріляли цивільний автомобіль, внаслідок чого загинуло п'ять осіб, серед яких дві дитини віком 1 та 14 років.
  • 14 квітня поліція ексгумувала тіла матері та сина, вбитих росіянами у селі Вабля.
  • 2 травня у селі Калинівка виявлено поховання двох чоловіків зі слідами катувань.
  • 4 травня поліція Київщини ексгумувала тіла двох молодих чоловіків у селі Рудня-Тальська, яких російські окупанти 25 лютого 2022 року розстріляли та переїхали танком у Вишгородському районі.
  • 5 травня у Бучанському районі виявили тіло чоловіка, закатованого російськими окупантами.
  • 9 травня знайшли тіла ще трьох цивільних, вбитих пострілами в голову поблизу Макарова.
  • 15 травня у лісосмузі поблизу села Вишеград правоохоронці виявили загиблого мирного жителя, що загинув від кульових поранень у спину. Чоловік проживав у селі Колонщина, під час окупації російськими військами він зник безвісти.
  • 16 травня обабіч окружної дороги неподалік Макарова, де в період бойових дій розміщувались позиції росіян, поліція Київщини виявила та оглянула тіла трьох вбитих російськими окупантами мирних осіб.

Нагадаємо, у тимчасово окупованій частині Запорізької області російський окупант катував військовополонених та мирних жителів. При цьому під час тортур він особисто телефонував близьким родичам потерпілих і вимагав з них гроші за припинення фізичних знущань над полоненими та викраденими людьми.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську