USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росію вперше не обрали до Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї. Як це впливає на Україну

Україну, Польщу та Литву обрали до Виконавчої ради ОЗХЗ на період 2024–2026 років
Хімічна зброя

Ілюстративне фото

Джерело: Мілітарний

Росію вперше в історії не обрали до Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї (OPCW). Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Менш ніж за місяць Росія вперше в історії провалила три голосування до важливих міжнародних органів. Це логічний результат дій держави-терориста: її роль у міжнародних відносинах падає, а ізоляція посилюється", – сказав глава держави.

І додав, що Україну, Польщу та Литву обрали до Виконавчої ради OPCW на період 2024–2026 років.

"Я вдячний усім країнам, які підтримали наші кандидатури, а також не підтримали обрання Росії", – подякував президент.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця опублікував у X (Twiitter) результати голосування, де Україна отримала 126 голосів, Литва – 76, Польща – 123, тоді як РФ – 65.

Що відомо про OPCW?

Організація із заборони хімічної зброї (OPCW) – незалежна міжнародна організація зі штаб-квартирою у Гаазі.

Структуру створили для контролю за дотриманням заборони на використання хімічної зброї, ліквідації її запасів, надання допомоги державам у забезпеченні захисту від хімічної зброї.

Про хімічну зброю 

15 листопада стало відомо, що російські окупанти застосували проти Збройних сил України хімічну зброю на Сватівському та Бахмутському напрямках. Терористична армія не припиняє порушувати всі міжнародні конвенції та застосовує хімічні боєприпаси проти України, йдеться у зведенні DeepState на кінець доби 14 листопада 2023 року.

Остання хімічна зброя із запасів, оголошених усіма державами – учасницями Конвенції про заборону хімічної зброї (КЗХЗ), була знищена. Останній хімічний боєприпас було знищено у США 7 липня на пілотному заводі зі знищення хімічних речовин Blue Grass у Кентуккі, повідомляє Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Новини за темою: Знищена остання хімічна зброя із запасів 193 країн світу

Генеральний директор ОЗХЗ, посол Фернандо Аріас назвав це "історичним успіхом".

"Це є історичним успіхом багатосторонності у сфері роззброєння та роботою покоління дипломатів і експертів за останні 26 років. Проте попереду нас чекає більше викликів, які потребують постійної уваги міжнародної спільноти. Чотири країни ще мають приєднатися до Конвенції. Покинуту та стару хімічну зброю ще потрібно відновити та знищити", – пояснив гендиректор.

З 1997 року ОЗХЗ перевірила знищення 72 304,34 метричної тонни накопиченої хімічної зброї по всьому світу.

Основу хімічної зброї складають отруйні речовини (ОР) – токсичні хімічні сполуки, що мають певні фізичні й хімічні властивості, завдяки яким можливе їхнє бойове застосування з метою ураження людей, тварин і зараження місцевості на тривалий час.

ОР у стані пари чи тонкодисперсного аерозолю заражають повітря й вражають людей через органи дихання (інгаляційна поразка).

За фізіологічною дією на організм ОР підрозділяють на нервово-паралітичної дії, шкірнонаривної, загальноотруйної, задушливої, психохімічної і подразнювальної дії.

Новини за темою: Спецслужби РФ втілюють провокацію з хімічною зброєю на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, – ГУР
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму