USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Російських і білоруських спортсменів допустили до Олімпіади-2024 в нейтральному статусі

Наразі лише 11 спортсменів із Росії та Білорусі кваліфікувалися на Олімпіаду в Париж
МОК
Джерело: відкриті джерела

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) допустив російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі під нейтральним прапором. Про це повідомляється на офіційному сайті МОК.

Зазначається, що росіяни та білоруси зможуть виступити на ОІ-2024 лише в особистих змаганнях, тоді як команди країн-агресорок не будуть допущені. Також буде заборонена будь-яка національна символіка РФ та Білорусі – гімни, прапори тощо.

Російські та білоруські спортсмени виступатимуть на Олімпіади в Парижі як "індивідуальні нейтральні атлети". Для участі в Іграх вони повинні пройти кваліфікацію та дотримуватися умов нейтралітету.

Не будуть допущені до ОІ-2024 ті спортсмени, хто підтримує війну або має контракти з арміями держав-агресорок. Літні Олімпійські ігри в Парижі повинні відбутися від 26 липня до 11 серпня 2024 року.

Раніше Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) допустив російських спортсменів до Паралімпіади-2024 в Парижі під нейтральним прапором. Літні Паралімпійські ігри у французькій столиці відбудуться від 28 серпня до 8 вересня 2024 року.

Що цьому передувало

Міжнародний олімпійському комітет продовжив дозвіл на допуск спортсменів з Російської Федерації та Білорусі для участі в змаганнях під нейтральним прапором. Рішення було ухвалене під час 12-го саміту Комітету в Лозанні (Швейцарія), що відбувся 5 грудня.

Під час зустрічі було порушено питання участі спортсменів з Росії та Білорусі в майбутніх Олімпійських змаганнях. На саміті було заявлено, що, попри відсторонення Олімпійського комітету Росії (ОКР), МОК не змінив своїх рекомендацій щодо участі індивідуальних нейтральних спортсменів (AIN) в нинішніх складних умовах.

Було наголошено, що такий захист прав окремих спортсменів на участь у змаганнях, незважаючи на призупинення діяльності їхнього Національного олімпійського комітету (НОК), є усталеною практикою, що поважає права людини, та був реалізований у низці призупинених НОК під час минулих Олімпійських ігор.

На саміті нагадали, що діяльність ОКР довелося призупинити через одностороннє рішення про включення до його складу регіональних спортивних організацій, підпорядкованих НОК України, що є порушенням Олімпійської хартії, оскільки порушує територіальну цілісність НОК України.

У Міжнародному олімпійському комітеті також зазначили, що участь в Олімпійських іграх спортсменів під нейтральним прапором може відбуватися лише за наявних суворих умов – вони повинні будуть відповідати усім критеріям прийнятності, які застосовуються до будь-якого олімпійського спортсмена.

Новини за темою: Харлан отримала автоматичну кваліфікацію від МОК на Олімпіаду-2024

Політизація спорту неприпустима

Учасники саміту також додали, що, всупереч Резолюції ООН про перемир'я (A/RES/78/10), російський уряд згідно з указом президента Володимира Путіна має намір організувати в Росії явно політично мотивовані спортивні заходи.

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) заявило рішучий протест таким подіям з антидопінгової точки зору. Саміт підтвердив, що Росія не має права проводити на своїй території жодних великих змагань через системне застосування допінгу на зимових Олімпійських іграх у Сочі 2014 року, а пізніше через маніпулювання антидопінговими даними. Голова Комісії атлетів МОК рішуче підтримав позицію WADA.

Не виключено, що Україна може бойкотувати літні Олімпійські ігри в Парижі в разі допуску на них спортсменів із Росії та Білорусі. Україна і ще 34 держави сформували коаліцію, що готова оголосити бойкот на випадок такого рішення Міжнародного олімпійського комітету.

Раніше ми повідомляли, що виконавчий комітет МОК ухвалив рішення про призупинення членства Олімпійського комітету Росії. Причина – рішення Олімпійського комітету РФ від 5 жовтня приєднати до свого складу регіональні спортивні організації тимчасово окупованих територій Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей. Це порушення Олімпійської хартії, оскільки це порушує територіальну цілісність Національного олімпійського комітету України, яку визнає Міжнародний олімпійський комітет.

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Макрон запропонує тимчасово зупинити війни у світі під час Олімпіади-2024 Макрон запропонує тимчасово зупинити війни у світі під час Олімпіади-2024
Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду
Спортивні гімнасти з РФ втратили шанси виступити на Олімпіаді-2024 Спортивні гімнасти з РФ втратили шанси виступити на Олімпіаді-2024