USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Російському генералу Поплавському, який керував репресіями проти українців під час захоплення Лимана, повідомили про підозру

За наказом генерала росіяни викрадали українських патріотів та піддавали їх численним тортурам
СБУ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України зібрала доказову базу на російського генерал-лейтенанта, заступника командувача Центрального військового округу РФ Євгена Поплавського, який вчиняв воєнні злочини в Україні. Про це поінформували в пресслужбі СБУ.

За даними відомства, після захоплення Лимана на Донеччині генерал особисто керував репресіями проти місцевих учасників руху опору. За його наказом окупанти викрадали українських патріотів та піддавали їх численним тортурам.

"Задокументовано факти, коли фігурант особисто брав участь у каральних акціях та катуванні цивільних громадян. Так, 20 квітня 2022 року російський генерал разом із чотирма підлеглими увірвався до помешкання місцевого підприємця. Поплавський почав вимагати від чоловіка передати складські приміщення його компанії для потреб окупантів, де загарбники планували знімати постановочні відео про фейкову роздачу "гумдопомоги РФ", – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці додали, що, коли підприємець зі своєю дружиною відповіли відмовою, російський генерал розпорядився зачинити жінку в підвалі власного будинку, а її чоловіка наказав схопити та забрати з собою.

Потерпілого повезли до одного з його складів. Перед від’їздом Поплавський дав вказівку своєму підлеглому кинути бойову гранату у підвал, куди заточили дружину підприємця, якщо її чоловік не повернеться через годину.

"Після приїзду на склад фігурант приставив до скроні потерпілого пістолет, змушуючи його на відео "подякувати окупантам за надану допомогу" місцевим. У результаті бізнесмен таки погодився на умови ворогів. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Поплавському про підозру (віддання наказу про вчинення дій, спрямованих на порушення законів та звичаїв війни, – ред.)", – зазначили в СБУ.

Оскільки зловмисник перебуває на непідконтрольній території України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Катування українців

Також Служба безпеки України встановила особу ще одного російського окупанта, що катував мирних жителів під час окупації частини Миколаївщини. Ним виявився Юсупов Джабраїл Насірович – російський сержант із 205-ї окремої мотострілецької козацької бригади Південного військового округу збройних сил РФ, інформує СБУ.

Зазначається, що на початку повномасштабного вторгнення Росії він штурмував населені пункти Миколаївщини, а потім проводив там так звані "зачистки".

"Під час каральних рейдів Юсупов разом із трьома російськими військовими з позивними "Алмаз", "Асхаб" та "Каха" викрадали мирних мешканців із приватних осель або прямо посеред вулиці. Потім рашисти відвозили потерпілих до російської катівні, облаштованої на території місцевого агропідприємства. У застінках до людей застосовували численні тортури, щоб схилити їх до співпраці з окупантами", – йдеться в повідомленні.

Воєнні злочини Російської Федерації проти України відбувалися від самого початку війни 24 лютого 2022 року. За повідомленням Офісу генерального прокурора України, станом на 2 листопада 2023 року зареєстрували 107 тис. 863 злочини проти України. 

Нагадаємо, у тимчасово окупованій частині Запорізької області російський окупант катував військовополонених та мирних жителів. При цьому під час тортур він особисто телефонував близьким родичам потерпілих і вимагав з них гроші за припинення фізичних знущань з полонених та викрадених людей.

Новини за темою: Російські спецслужби вербували українських підлітків для антисемітизму
Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується