USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Катував українських полонених і вимагав гроші за припинення тортур: На кадирівця зібрали доказову базу

Зловмисника буде знайдено та покарано незалежно від часу та місця його перебування, заявили в українській спецслужбі
Наручники
Джерело: відкриті джерела

У тимчасово окупованій частині Запорізької області російський окупант катував військовополонених та мирних жителів. При цьому під час тортур він особисто телефонував близьким родичам потерпілих і вимагав з них гроші за припинення фізичних знущань над полоненими та викраденими людьми.

В українській спецслужбі встановили, що зловмисником є полковник Зелімхан Агмерзоєв – командир 3-ї роти полку поліції Федерального управління позавідомчої охорони військ росгвардії по Чеченській Республіці.

"Після захоплення Мелітопольського району він сформував та очолив каральні загони, які проводили репресії на території громади. За наказом Агмерзоєва його підлеглі жорстоко катували українських військовополонених та мирних жителів окупованих населених пунктів", – розповідають правоохоронці.

При цьому під час тортур кадирівець особисто телефонував близьким родичам потерпілих і вимагав з них гроші за припинення фізичних знущань над полоненими. Відтак, задокументовано, що Агмерзоєв вимагав 500 тис. гривень з дружини військового ЗСУ, який потрапив у полон рашистів під час боїв на Південному фронті. У разі несплати грошей окупант погрожував покалічити та вбити українського полоненого.

Новини за темою: 46 днів пекла і надії на життя: Український військовий розповів про своє перебування у полоні "Вагнера"

Ще один відомий випадок – фігурант вимагав 20 тис. доларів від близьких двох викрадених мешканців району. За цю суму він "гарантував" припинити знущання та відпустити потерпілих додому.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Агмерзоєву про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Наразі тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України. Зловмисника буде знайдено та покарано незалежно від часу та місця його перебування", – додають в СБУ.

До того ж в ООН визнали, що окупанти катували українців до смерті.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму