USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Російські війська просунулися трохи на захід від Донецька, – ISW

Позиційні бої тривали на північ і південь від Бахмута
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Позиційні бої тривали на захід від Донецька у районі Мар'їнки та Георгіївки. 8 січня російські та українські війська продовжували позиційні бої на північ і південь від Бахмута, але підтверджених змін лінії фронту не було, вказують аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За даними експертів, позиційні бої тривали на північний захід від Бахмута в районі Богданівки, на захід від Бахмута в районі Хромового та на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки.

"Український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що підрозділи російського 1307-го мотострілецького полку Територіальних військ Росії (6-та мотострілецька дивізія, 3-й АК) та 72-ї окремої мотострілецької бригади (3-й АК) марно намагалися захопити панівні висоти на північний захід від Кліщіївки, атакуючи на північний захід і на схід від населеного пункту, але російські війська просунулися до цих висот всього на пару сотень метрів", – йдеться в дописі.

Аналітики додають, що російські війська атакували:

  • біля Авдіївки;
  • на північний захід від Авдіївки в районі Степового, Тоненького, Новобахмутівки та за два кілометри на схід від Авдіївського коксохімічного заводу;
  • на захід від Авдіївки в районі Північного та Первомайського;
  • на південний захід від Авдіївки в районі Невельського;
  • на південний схід від Авдіївки у районі промислової зони.

Також днями російські війська трохи просунулися на захід від Донецька. Відео з геолокацією, опубліковане 7 січня, показує, що окупанти підійшли до східної околиці Георгіївки (6 км на захід від Донецька).

"Позиційні бої тривали на захід від Донецька у районі Мар'їнки та Георгіївки та на південний захід від Донецька у районі Новомихайлівки та Побєди. А ще російські та українські війська 8 січня продовжили позиційні бої в районі кордону Донецької та Запорізької областей, але підтверджених змін у цьому прифронтовому районі не було", – пояснили експерти.

Новини за темою: Окупантам не вдається блокувати Куп'янськ, незважаючи на активні спроби, – Сирський

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

За добу 8 січня на Лиманському напрямку українські воїни відбили дві атаки окупантів східніше Тернів Донецької області. На Бахмутському – оборонці відбили дві атаки противника в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області.
 
"У зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. ЗСУ стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 3 атаки противника поблизу Авдіївки, Сєверного, Тоненького та ще 15 атак неподалік Первомайського та Невельського Донецької області", – зазначили в Генштабі.
 
Водночас на Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати загарбників в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 12 атак.
 
А на Шахтарському – ворог наступальних (штурмових) дій не вів.
 

Росіяни стерли Мар'їнку із лиця землі

Мар'їнки, що на Донеччині, більше немає – росіяни стерли українське місто із лиця землі. Таку заяву під час пресконференції зробив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Мар'їнки більше немає", – сказав головнокомандувач. 

І зауважив, що Мар'їнка трималася майже два роки, але її знищували "вулиця за вулицею, будинок за будинком", а самі російські війська діяли в Мар'їнці, як і в Бахмуті Донецької області.

Новини за темою: Україна не зможе відбудувати всі міста після війни

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян