USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни стерли Мар'їнку із лиця землі, – Залужний

Головнокомандувач додав, що українські війська відійшли від міста
Мар'їнка
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Мар'їнки, що на Донеччині, більше немає – росіяни стерли українське місто із лиця землі. Таку заяву під час пресконференції зробив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Мар'їнки більше немає", – сказав він. 

Головнокомандувач зауважив, що Мар'їнка трималась майже два роки, але її знищували "вулиця за вулицею, будинок за будинком", а самі російські війська діяли в Мар'їнці, як і в Бахмуті Донецької області.

"Знищуються вулиця за вулицею, квартал за кварталом, закопуються наші бійці. Те, що ми зараз відійшли на околицю Мар’їнки, а в деяких місцях обладнались за Мар’їнкою, мені здається, – немає нічого такого, що може викликати суспільний резонанс", – відповів Залужний.

Так, він пояснив, що українські війська відійшли: у деяких місцях окопалися на околицях Марʼїнки, а в інших – трохи далі.

"Ми захищаємо кожен клаптик нашої землі. Кожен клаптик. Але коли на цьому вузенькому клаптику ворожі снаряди починають перекопувати це місце разом із камінням, із землею, із нашими бійцями... Життя наших бійців нам важливіше", – додав він.

Новини за темою: Україна не зможе відбудувати всі міста після війни

Заяви напередодні

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу 25 грудня доповів лідерові РФ Володимиру Путіну про нібито повне захоплення міста Мар'їнка, що на Донеччині. У Збройних силах України це заперечили: кажуть, що бої за місто тривають.

Український аналітичний проєкт DeepState 14 грудня повідомляв, що російські війська контролюють близько 96% Мар'їнки. А станом на кінець 23 грудня, за даними аналітиків, окупанти зайняли посадку південно-західніше Мар'їнки. 

А от у Генштабі ЗСУ зранку 26 грудня повідомили, що на Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі Новомихайлівки Донецької області. Там захисники відбили шість атак.

Що відомо про Мар'їнку Донецької області

Мар'їнка – місто у Покровській громаді Донецької області. Бої за Мар'їнку точаться з 2014 року. З початку повномасштабного вторгнення інтенсивність атак зросла, місто перетворили на руїни. Тут не залишилось жодної вцілілої будівлі. До повномасштабного вторгнення у Мар’їнці проживало близько 10 тисяч людей. На початку листопада 2022 року поліція Донеччини повідомила, що евакуювала всіх мешканців міста Мар'їнка.

Нині через місто проходить лінія фронту.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням