USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Російські авіабомби з УПМК, які падають на Харків, на 71% складаються з американських і китайських елементів

Зараз Росія вдосконалила ці авіабомби і спростила їхнє виробництво
Російський КАБ з модулем УМПК_1
Джерело: Forbes

Російські авіабомби з універсальним модулем планування і корекції (УПМК), якими окупанти обстрілюють Харків та інші прикордонні регіони, на 71% складаються з американських і китайських елементів. Про це пише Forbes із посиланням на висновки експертів.

Росія почала використовувати такі бомби приблизно навесні 2023 року. Через рік керовані авіабомби з УМПК стали мало не основною зброєю ворога.

Авіабомби УМПК виглядають як невеликий металевий літачок завдовжки близько півтора метра. Має алюмінієвий корпус і крила, пружини для розкриття крил, модуль із навігаційною системою та рулі, що приводять до руху китайські сервоприводи.

Як розповідають дослідники науково-дослідного інституту, перед застосуванням універсальний модуль планування і корекції нагадує звичайну палицю або радше дощечку. Крила складені, а модуль кріпиться знизу до звичайної фугасної авіабомби, яка вже стоїть на пілоні літака-носія. Коли літак виходить на пусковий рубіж, бомба від'єднується, провертається, у цей момент розкриваються крила – і вона летить до заздалегідь заданої мети.

Новини за темою: Окупанти атакують українців 1,5-тонними авіабомбами

Зараз росіяни застосовують вдосконалену версію цієї бомби. Спочатку корпус був фрезованим. У новій версії корпус литий, що свідчить про більшу масовість, налагодження серійного і дешевшого виробництва.

У перших версіях було встановлено 4-канальний модуль, у пізніших – каналів стало вже вісім, що ускладнює роботу українським РЕБ.

Водночас зазначається, що є кілька видів керованих авіабомб. Частіше росіяни застосовують саме ФАБ з УМПК.

З чого складається УМПК?

Видання також публікує опис дослідження універсального модуля планування і корекції, яке потрапило до українських фахівців близько місяця тому. У ньому йдеться про те, що снаряд виготовлений російським державним науково-виробничим підприємством "Регіон" зі штаб-квартирою в Москві. З російського в УМПК тільки корпус і один чип. Більшість електроніки – зі США або Китаю.

Мозком універсального модуля планування і корекції є навігаційний модуль "Комета". Він веде УМПК супутниковим зв'язком. Використовує американську систему GPS, європейську Galileo, російську ГЛОНАСС, китайську BeiDou.

Росіяни намагаються приховати всі чипи, що стоять на універсальному модулі планування і корекції, і затирають маркування. Але українським фахівцям вдалося встановити їх за допомогою незатертої "Комети", знайденої в дроні Shahed-136.

Новини за темою: Понад 3,5 тисячі авіабомб скинули росіяни по Україні за 77 діб цього року, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м, – Гаврилюк

Майже всі чіпи в "Кометі" – цивільні, призначені для промислового або цивільного виробництва. Їхніх характеристик достатньо для одноразового використання.

У "Кометі" є чотири чіпи зі США: від компаній Intel і Linear Technology Corporation. Модуль – від швейцарської U-Blox і кварцовий генератор від російської "Моріон".

Джерело: Forbes

Крім "Комети" в УМПК є інерційний вимірювальний модуль "Смарт". Залежно від алгоритму супутникова та інерційна системи наведення мають коригувати одна одну.

У платі "Смарта" є елементи американських компаній Texas Instruments, Maxim Integrated, CTS Corporation, American Semiconductor; швейцарських STMicroeletrionics і AXICOM – TE Connectivity; китайських XLSEMI, YXC, MT Microsystems, Yangzhou Yangjie Electronic Technology.

На "хвості" УМПК стоять китайські сервоприводи. У платі їхнього двигуна також є два транзистори японської Din-Tek. По суті це електромоторчики, які отримують сигнал і дають команду електричним кермам, щоб поправити політ бомби.

Нагадаємо, раніше міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що з початку року російські окупанти скинули на територію країни майже 10 тисяч керованих авіабомб.

Водночас президент Володимир Зеленський зазначає, що за місяць росіяни випускають по Україні близько трьох тисяч таких бомб.

При цьому окупанти далеко не завжди скидають авіабомби на територію України. За даними британської розвідки, за два місяці Росія скинула 20 бомб на Бєлгород і область.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом