USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Окупанти атакують українців 1,5-тонними авіабомбами

Такі бомби здатні знищувати все на своєму шляху
Авіабомба ОДАБ-1500
Авіабомба ОДАБ-1500
Джерело: відкриті джерела

З початку 2024 року Росія запустила по Україні тисячі ракет та дронів-камікадзе. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров у Facebook.

У тому числі окупанти застосовували керовані авіабомби вагою до 1,5 тонни, які здатні знищувати все навколо.

"Ці бомби дозволяють окупантам просуватися крізь руїни", – зазначає глава Міноборони.

Умєров вкотре наголосив, що системи ППО можуть стати вирішальним фактором у захисті неба України та врятувати тисячі життів, забезпечивши нашим захисникам можливість відбити агресію та змусити ворога відступити.

"Ворог не обирає засобів у своєму прагненні знищити те, що він не може захопити, вдаючись до шокуючих злочинних актів проти цивільного населення та критичної інфраструктури", – додав він.

Такі бомби здатні знести багатоповерхівку

Раніше речник командування Повітряних сил Ілля Євлаш в ефірі телемарафону розповів, що одними з 1,5-тонних бомб, які застосовує РФ, є ОДАБ-1500.

"Це надзвичайно потужна зброя. 1500 кг достатньо, щоб скласти дев’ятиповерховий панельний будинок чи стару хрущовку. Звісно, що таких бомб у Росії надзвичайно багато", – сказав він.

Скільки бомб використали окупанти?

За словами генерал-лейтенанта, заступника міністра оборони України Іван Гаврилюка, за період від січня до середини березня 2024 року літаки військ РФ скинули на позиції України понад 3 тис. 500 авіабомб, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м.

Експерти ISW не виключають, що агресор може запустити серійне виробництво вдосконалених керованих авіабомб, щоб розширити їхнє використання по всій лінії фронту в Україні.

Крім того, станом на середину квітня Росія випустила по Україні майже 1000 ракет, близько 2800 ударних безпілотників, а також майже 7000 керованих авіаційних бомб. Більшість цілей окупантів були цивільними, а не військовими. 

Читайте також:
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство