USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 3 5 1 0 (+1210)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Окупанти атакують українців 1,5-тонними авіабомбами

Такі бомби здатні знищувати все на своєму шляху
Авіабомба ОДАБ-1500
Авіабомба ОДАБ-1500
Джерело: відкриті джерела

З початку 2024 року Росія запустила по Україні тисячі ракет та дронів-камікадзе. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров у Facebook.

У тому числі окупанти застосовували керовані авіабомби вагою до 1,5 тонни, які здатні знищувати все навколо.

"Ці бомби дозволяють окупантам просуватися крізь руїни", – зазначає глава Міноборони.

Умєров вкотре наголосив, що системи ППО можуть стати вирішальним фактором у захисті неба України та врятувати тисячі життів, забезпечивши нашим захисникам можливість відбити агресію та змусити ворога відступити.

"Ворог не обирає засобів у своєму прагненні знищити те, що він не може захопити, вдаючись до шокуючих злочинних актів проти цивільного населення та критичної інфраструктури", – додав він.

Такі бомби здатні знести багатоповерхівку

Раніше речник командування Повітряних сил Ілля Євлаш в ефірі телемарафону розповів, що одними з 1,5-тонних бомб, які застосовує РФ, є ОДАБ-1500.

"Це надзвичайно потужна зброя. 1500 кг достатньо, щоб скласти дев’ятиповерховий панельний будинок чи стару хрущовку. Звісно, що таких бомб у Росії надзвичайно багато", – сказав він.

Скільки бомб використали окупанти?

За словами генерал-лейтенанта, заступника міністра оборони України Іван Гаврилюка, за період від січня до середини березня 2024 року літаки військ РФ скинули на позиції України понад 3 тис. 500 авіабомб, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м.

Експерти ISW не виключають, що агресор може запустити серійне виробництво вдосконалених керованих авіабомб, щоб розширити їхнє використання по всій лінії фронту в Україні.

Крім того, станом на середину квітня Росія випустила по Україні майже 1000 ракет, близько 2800 ударних безпілотників, а також майже 7000 керованих авіаційних бомб. Більшість цілей окупантів були цивільними, а не військовими. 

Читайте також:
Для евакуації поранених: В українське виробництво запустили робота Ratel Н Для евакуації поранених: В українське виробництво запустили робота Ratel Н
Для активізації дій у районі Авдіївки росіянам, ймовірно, не вистачає ресурсів, - аналітики Для активізації дій у районі Авдіївки росіянам, ймовірно, не вистачає ресурсів, - аналітики
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн