USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Понад 3,5 тисячі авіабомб скинули росіяни по Україні за 77 діб цього року, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м, – Гаврилюк

Переламати домінування окупантів у повітряній війні мають довгоочікувані F-16, вважає генерал-лейтенант
Російська авіабомба РБК-500 з ШОАБ-0,5

Російська авіабомба РБК-500 з ШОАБ-0,5

Джерело: відкриті джерела

Від початку поточного року (за 77 діб) літаки військ РФ скинули на позиції України понад 3 тис. 500 авіабомб, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м. Про це сказав генерал-лейтенант, заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

За його словами, російський тоталітарний режим довго готувався до повномасштабного вторгнення в Україну.

"Російська бойова авіація домінує у небі. Ворожі винищувачі активно застосовують по наших позиціях на лінії бойового зіткнення та прифронтових районах керовані авіаційні бомби. Накопичивши значні ресурси, Кремль після невдалого бліцкригу навесні 2022-го зміг перелаштуватися на довгу та виснажливу війну", – зауважив генерал-лейтенант.

Водночас додав, що ресурси Фонду національного добробуту РФ, куди ворог системно відкладав нафтодолари, тепер реінвестують у ВПК. Їхні військові заводи нині працюють значно інтенсивніше, ніж до війни. 

"А переламати домінування росіян у повітряній війні мають довгоочікувані F-16, що підвищить можливості Сил оборони України на землі. Але наразі ситуація така, що у нас ще немає F-16, а запаси боєприпасів певних номенклатур падають до критичного рівня. Ці та інші фактори ускладнюють Силам оборони України виконання завдань з відсічі агресору", – прокоментував Гаврилюк.

Разом з тим заступник міністра оборони акцентував, що після двох років повномасштабної війни росіяни мають ще значну військову потугу. І це при тому, що їхні запаси зброї швидко вичерпуються через величезні втрати на полі бою.

"З моменту останньої зустрічі в форматі "Рамштайн" (з 14 лютого, – ред.) Сили оборони України знищили 12 російських винищувачів-бомбардувальників, один А-50, понад 350 танків та майже тисячу ББМ противника. Але, попри величезні втрати на полі бою, у росіян залишається суттєва перевага у кількості озброєння та техніки завдяки запасам зразків ОВТ радянського виробництва", – заявив Гаврилюк.

РФ запустить виробництво нових авіабомб для ударів по Україні

Російські війська активно обстрілюють керованими авіабомбами прифронтові населені пункти. Експерти ISW не виключають, що агресор може запустити серійне виробництво вдосконалених керованих авіабомб, щоб розширити їхнє використання по всій лінії фронту в Україні.

Речник Таврійського угруповання ЗСУ, капітан Дмитро Лиховій 10 березня повідомив, що російські війська завдали удару по Мирнограду Донецької області трьома універсальними міжвидовими планерними боєприпасами (УМПБ) Д-30СН. І заявив, що вдосконалені керовані планерні бомби УМПБ Д-30СН по суті перетворюють некеровані гравітаційні бомби ФАБ радянських часів на керовані планерні бомби.

Аналітики Американського інституту вивчення війни нагадали, що російські війська використовували некеровані планерні бомби ще у січні 2024 року.

Крім того, нещодавно російські військові блогери стверджували, що російські війська у невизначених районах України почали завдавати ударів некерованими планерними бомбами ФАБ УМПБ, на противагу використанню некерованих планерних бомб з уніфікованими модулями планування і корекції.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку