USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росіянина Петровського, якого підозрюють у терористичних злочинах в Україні, фінський суд лишив під вартою

Прикордонники наполягали на продовженні утримання чоловіка під вартою
Ян Петровський
Ян Петровський
Джерело: відкриті джерела

Верховний суд Фінляндії, який не дозволив екстрадувати в Україну одного із засновників російського неонацистського угруповання ДШРГ "Русич" Яна Петровського, лишив його під вартою. Підозрюваний воював проти України, а у Фінляндії проживав під вигаданим ім’ям Воїслав Торден – окружний суд вирішив приховати особу затриманого, але, за інформацією Yle, справа стосувалася Тордена.

Як вдалося дізнатися виданню, суд виніс рішення у справі Воїслава Тордена 11 грудня.

"Прикордонники наполягали на продовженні утримання чоловіка під вартою. Чоловіка звільнили у п'ятницю, 8 грудня, після того як Верховний суд постановив, що Фінляндія не може видати його Україні через погані умови утримання в українських в'язницях. За даними Верховного суду, існує реальний ризик того, що Торден може бути поміщений до в'язниці в Україні, де умови не відповідають стандартам гуманного поводження, передбаченим Європейською конвенцією з прав людини. І хоча Тордена звільнив суд, прикордонники одразу ж повернули чоловіка під варту на підставі того, що він порушив Закон про іноземців", – йдеться у повідомленні.

Що відомо про Петровського?

Петровський із 2004 року проживав у Норвегії, де брав активну участь у діяльності ультраправих організацій у Норвегії та Швеції. У період із 2014-го по 2015 рік він воював на території України на боці РФ. 

"Українські слідчі встановили причетність Петровського до збройних нападів на підрозділи українських військових, зокрема, поблизу Щастя на Луганщині у 2014 році, внаслідок чого загинули бійці 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України", – зазначається у матеріалі. 

Петровському оголосили підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу. У зв’язку з переховуванням на території РФ його оголосили в розшук.

Вже у липні цього року Яна Петровського затримали за порушення міграційного законодавства Фінляндії. Щоправда, під іменем Воїслава Тордена. Через це Україна відразу звернулася до Фінляндії з проханням екстрадувати його для суду.

Зазвичай Фінляндія не розслідує злочини, які сталися не на її території та підозрюваний не є фіном.

Новини за темою: Росія вербує затриманих на фінському кордоні мігрантів на війну проти України, – ISW

Однак, відповідно до закону, розслідування злочину за кордоном може також розслідуватися у Фінляндії, якщо проведення попереднього розслідування у країні є доцільним "з причин розслідування та з метою притягнення до кримінальної відповідальності".

Наразі влада країни розглядає можливість розслідування у Фінляндії терористичних злочинів, здійснених в Україні.

Тому це розслідування буде винятковим, оскільки підозрюваний не є фіном, а злочин був скоєний не у Фінляндії.

Ян Петровський
Джерело: скріншот

Рішення в таких випадках ухвалює Генеральна прокуратура.

Діяльність ДШРГ "Русич"

Так звана Диверсійно-штурмова розвідувальна група "Русич", одним із засновників якої є Ян Петровський, складається з радикальних російських націоналістів та неонацистів і бере участь у війні в Україні з 2014 року.

Київ звинувачує організацію у скоєнні воєнних злочинів, у тому числі тортурах та вбивствах полонених та цивільного населення.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров