USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Росіянина Петровського, якого підозрюють у терористичних злочинах в Україні, фінський суд лишив під вартою

Прикордонники наполягали на продовженні утримання чоловіка під вартою
Ян Петровський
Ян Петровський
Джерело: відкриті джерела

Верховний суд Фінляндії, який не дозволив екстрадувати в Україну одного із засновників російського неонацистського угруповання ДШРГ "Русич" Яна Петровського, лишив його під вартою. Підозрюваний воював проти України, а у Фінляндії проживав під вигаданим ім’ям Воїслав Торден – окружний суд вирішив приховати особу затриманого, але, за інформацією Yle, справа стосувалася Тордена.

Як вдалося дізнатися виданню, суд виніс рішення у справі Воїслава Тордена 11 грудня.

"Прикордонники наполягали на продовженні утримання чоловіка під вартою. Чоловіка звільнили у п'ятницю, 8 грудня, після того як Верховний суд постановив, що Фінляндія не може видати його Україні через погані умови утримання в українських в'язницях. За даними Верховного суду, існує реальний ризик того, що Торден може бути поміщений до в'язниці в Україні, де умови не відповідають стандартам гуманного поводження, передбаченим Європейською конвенцією з прав людини. І хоча Тордена звільнив суд, прикордонники одразу ж повернули чоловіка під варту на підставі того, що він порушив Закон про іноземців", – йдеться у повідомленні.

Що відомо про Петровського?

Петровський із 2004 року проживав у Норвегії, де брав активну участь у діяльності ультраправих організацій у Норвегії та Швеції. У період із 2014-го по 2015 рік він воював на території України на боці РФ. 

"Українські слідчі встановили причетність Петровського до збройних нападів на підрозділи українських військових, зокрема, поблизу Щастя на Луганщині у 2014 році, внаслідок чого загинули бійці 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України", – зазначається у матеріалі. 

Петровському оголосили підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу. У зв’язку з переховуванням на території РФ його оголосили в розшук.

Вже у липні цього року Яна Петровського затримали за порушення міграційного законодавства Фінляндії. Щоправда, під іменем Воїслава Тордена. Через це Україна відразу звернулася до Фінляндії з проханням екстрадувати його для суду.

Зазвичай Фінляндія не розслідує злочини, які сталися не на її території та підозрюваний не є фіном.

Новини за темою: Росія вербує затриманих на фінському кордоні мігрантів на війну проти України, – ISW

Однак, відповідно до закону, розслідування злочину за кордоном може також розслідуватися у Фінляндії, якщо проведення попереднього розслідування у країні є доцільним "з причин розслідування та з метою притягнення до кримінальної відповідальності".

Наразі влада країни розглядає можливість розслідування у Фінляндії терористичних злочинів, здійснених в Україні.

Тому це розслідування буде винятковим, оскільки підозрюваний не є фіном, а злочин був скоєний не у Фінляндії.

Ян Петровський
Джерело: скріншот

Рішення в таких випадках ухвалює Генеральна прокуратура.

Діяльність ДШРГ "Русич"

Так звана Диверсійно-штурмова розвідувальна група "Русич", одним із засновників якої є Ян Петровський, складається з радикальних російських націоналістів та неонацистів і бере участь у війні в Україні з 2014 року.

Київ звинувачує організацію у скоєнні воєнних злочинів, у тому числі тортурах та вбивствах полонених та цивільного населення.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку