USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Фінляндія не дозволила екстрадувати в Україну російського неонациста Яна Петровського

Серед причин відмови в екстрадиції Петровського Верховний суд Фінляндії назвав умови утримання в українських тюрмах
Ян Петровський
Ян Петровський
Джерело: відкриті джерела

Верховний суд Фінляндії не дозволив екстрадувати в Україну одного із засновників російського неонацистського угруповання ДШРГ "Русич" Яна Петровського. Він воював проти України, а у Фінляндії проживав під вигаданим ім’ям Воїслав Торден. Про це інформує видання Helsingin Sanomat.

Серед причин відмови в екстрадиції російського бойовика в Україну Верховний суд Фінляндії назвав умови утримання в українських тюрмах. Зокрема зазначається, що Європейський суд з прав людини визнав, що умови нібито порушують третю статтю Конвенції з прав людини, згідно з якою" ніхто не може бути підданий тортурам, поводженню чи покаранню у нелюдський або такий, що принижує гідність, спосіб".

"Європейський суд з прав людини визнав особливо проблематичним переповненість українських в'язниць і різні неодноразові матеріальні недоліки, які мали місце в кількох в'язницях по всій країні", – зазначають автори.

Також вказується, що умови в українських в'язницях ще більше погіршилися під час війни і можуть становити загрозу життю та здоров'ю. Крім того, можливі тортури та насильство щодо осіб, яких підозрюють у співпраці з Росією.

Зазначалося також, що Петровського не звільнять негайно, хоча згідно з рішенням Верховного суду більше немає умов для його тримання під вартою для забезпечення можливої ​​екстрадиції.

Як згодом повідомили у виданні, він покинув фінську в’язницю в автомобілі прикордонної служби. Імовірно, його можуть депортувати з країни.

Що відомо про Петровського?

Як повідомляє "Громадське", Петровський із 2004 року проживав у Норвегії, де брав активну участь у діяльності ультраправих організацій у Норвегії та Швеції. У період із 2014-го по 2015 рік він воював на території України на боці РФ. 

"Українські слідчі встановили причетність Петровського до збройних нападів на підрозділи українських військових, зокрема, поблизу Щастя на Луганщині у 2014 році, внаслідок чого загинули бійці 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України", – йдеться у матеріалі. 

Петровському оголосили підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу. У зв’язку з переховуванням на території РФ його оголосили в розшук.

Вже у липні цього року Яна Петровського затримали за порушення міграційного законодавства Фінляндії. Щоправда, під іменем Воїслава Тордена. Через це Україна відразу звернулася до Фінляндії з проханням екстрадувати його для суду.

Діяльність ДШРГ "Русич"

Так звана Диверсійно-штурмова розвідувальна група "Русич", одним із засновників якої є Ян Петровський, складається з радикальних російських націоналістів та неонацистів і бере участь у війні в Україні з 2014 року. Київ звинувачує організацію у скоєнні воєнних злочинів, у тому числі тортурах та вбивствах полонених та цивільного населення, повідомляє "Радіо Свобода".

Раніше французький суд відхилив апеляцію українського уряду і постановив, що бізнесмен Костянтин Жеваго не підлягає екстрадиції у зв'язку зі звинуваченнями в розкраданнях. Ордер на міжнародний арешт олігарха Україна видала у 2021 році.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням