USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія вербує затриманих на фінському кордоні мігрантів на війну проти України, – ISW

Російські чиновники пропонують призупинити депортацію цих мігрантів, якщо вони воюють в Україні
Мобілізація Росія
Мобілізація в Росії
Джерело: AP photo

Після невдалої спроби вербування трудових мігрантів російські чиновники намагаються направити на війну проти України нелегальних мігрантів. Останні опинилися у РФ через невдалу тактику гібридної війни Росії на кордоні з Фінляндією. Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

"Російська служба ВВС повідомила 6 грудня, що російські військові намагаються завербувати мігрантів із Близького Сходу та Африки, яких російська влада масово затримувала на російсько-фінському кордоні в середині листопада після закриття російсько-фінських пунктів пропуску", – йдеться у дописі.

Зазначається, що російські чиновники пропонують призупинити депортацію цих мігрантів, якщо вони воюють в Україні.

"Один мігрант заявив, що російські чиновники негайно перекинули мігрантів, які підписали військові контракти, до російсько-українського кордону", – кажуть аналітики ISW. 

Також вони додають, що Росія штучно створила міграційну кризу на фінському кордоні як тактику гібридної війни, спрямовану на дестабілізацію НАТО та ЄС, але відповідь Фінляндії швидко призвела до провалу цих зусиль.

"Російські чиновники, схоже, намагаються отримати певну вигоду від невдалої спроби, вербуючи мігрантів у рамках широкомасштабної криптомобілізації, націленої на мігрантів у Росії", – йдеться у матеріалі.

Ситуація на кордоні Фінляндії та Росії

Наприкінці листопада Фінляндія вирішила закрити сім пунктів пропуску на кордоні з Росією. Тоді зазначалося, що працюватиме лише один – "Рая-Йоосепі". Таке рішення було зумовлено зростанням кількості нелегальних мігрантів.

Згодом прем’єр-міністр Петтері Орпо заявив, що країна повністю закриє кордон із Росією на період із 30 листопада до 13 грудня.

За словами чиновника, закриття кордону має тимчасовий характер і зумовлено безпековою ситуацією. У такий спосіб країна хоче взяти під контроль спроби гібридного впливу з боку РФ.

"Це організована діяльність. Росія стала причиною ситуації, що склалася, і вона може покласти їй край", – уточнив Орпо.

Також міністр внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен повідомила, що державна рада постановила тимчасово закрити усі пункти перетину східного кордону. І зосередити прийом заяв про надання притулку в зазначений період в аеропортах і пунктах перетину кордону по воді.

Водночас рішення не стосуватиметься залізничного пункту "Вайніккала", через який йдуть вантажоперевезення.

Раніше ми писали, що у Росії на війну з Україною набирають мігрантів, боржників і безробітних. Зазначалося, що російські чиновники отримали план від вищого керівництва.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров