USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росіяни запускають чимало "Кинджалів", щоб світ побачив, нібито Patriot не здатний впоратися з "надсучасним озброєнням", – думка військового експерта

Гетьман припускає, що росіяни зараз мають на озброєнні десь 50–60 цих ракет
Гетьман
Олексій Гетьман
Джерело: UWN YouTube

Росіяни запускають чимало "Кинджалів", щоб світ побачив, нібито Patriot не здатний впоратися з "надсучасним озброєнням". І не мають на меті змінювати тактику, заявив в ефірі UWN військовий експерт Олексій Гетьман.

За його словами, коли українські сили ППО збили перший "Кинджал" 4 травня, окупанти не повірили самі в те, що таке може бути, і запустили велику кількість цих ракет, але не для того, щоб знищувати Patriot.

"Росіяни, скоріш за все, це припущення, хотіли потрапити в якусь державну установу... аби щось зруйнувати, щоб всі могли побачити і тоді всім показати, що Patriot не здатний впоратись з надсучасним російським озброєнням. Тобто це був не нам посил. Вони хотіли переконати весь світ, особливо американців, що це та зброя, що у 2018 році Путін перед Федеральним зібранням показував відео з "Кинджалом" і розказував, що немає аналогів, яку неможливо перехопити", – прокоментував експерт.

І додав, що вороги можуть виготовляти певну кількість "Кинджалів". Зараз мають на озброєнні, за різними оцінками, десь 50–60 цих ракет.

Відзначимо, зенітний ракетний комплекс (ЗРК) Patriot виробництва США постраждав від ракетного удару в Україні, але ушкодження вже усунули, і ЗРК повернувся в стрій, заявила представниця Пентагона Сабріна Сінгх.

РФ намагалася знищити систему ППО Patriot ракетою "Кинджал"

У ніч на 4 травня росіяни намагалися знищити систему ППО Patriot за допомогою гіперзвукової ракети "Кинджал". Але Повітряним силам вдалося взяти верх у сутичці і перехопити ракету над Києвом, пише CNN, посилаючись на слова двох американських чиновників.

Зазначається, що українські сили ППО випустили кілька ракет із системи Patriot під різними кутами, щоб перехопити російську ракету.

Як зазначають американці, росіяни змогли вловити радіолокаційні сигнали, які видає Patriot, що дозволило їм націлити ракету "Кинджал" на саму систему.

Видання пояснює, що на відміну від деяких засобів протиповітряної оборони меншої дальності, наданих Україні, які є мобільними і важкими для націлювання, батарея Patriot є стаціонарною системою, що дає змогу росіянам із часом дізнатися про її місцезнаходження.

"Кинджали"

Вперше за час війни Росія витратила відразу шість таких ракет. Хоча за весь час війни – лише близько двох десятків. Росія використовує ракети, які призначені для знищення укріплених бункерів і кораблів, для ударів по ТЕЦ Києва. Причина не у якихось особливих пошкодженнях, які здатен нанести "Кинджал" – боєголовка там така ж, як і в інших крилатих ракетах – 480 кг. Причина у тому, що дозвукові крилаті ракети не здатні пробити ППО української столиці, а окупантам дуже треба показати, як горить Київ.

Джерело: відкриті джерела

За даними Міноборони України, у 2022 році було виготовлено близько 20 нових "Кинджалів". Небагато, але їх виробництво йде, хоча деякі експерти на провідних каналах розповідають, що воно неможливе через санкції.

Річ у тім, що про "Кинджал" мало що відомо. Росіяни його називають гіперзвуковою ракетою, але поки це не підтверджено. При польоті на гіперзвуку ракета має огортатися у вогняний кокон, а повітря навколо неї – переходити у стан плазми. Тому деякі спеціалісти відносять "Кинджал" до надзвукових ракет, значно простіших технологічно. Дехто взагалі називає "Кинджал" повітряним "Іскандером".

Читайте також:
РФ може активізувати ракетні удари по Україні найближчими тижнями, – ISW РФ може активізувати ракетні удари по Україні найближчими тижнями, – ISW
Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції
Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський