USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Зеленський розповів, з якими країнами вів переговори про "коаліцію Patriot"

02.06.2023 17:43 220
Участь у коаліції можуть взяти не тільки країни, які мають комплекси Patriot
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський заявив, що обговорював питання створення "коаліції Patriot" з тими країнами, які раніше були готові приєднатися до "коаліції винищувачів". Про це він сказав під час пресконференції з президентом Естонії Аланом Карісом.

"В нас були дуже важливі розмови з Німеччиною, Данією, Нідерландами. Я говорив переважно з країнами, з якими ми говорили про "авіаційну коаліцію", – зазначив глава держави.

За його словами, участь у коаліції можуть взяти не тільки країни, які мають комплекси Patriot.

"У когось є політичні можливості, особисті стосунки з тими представниками країн, у яких є ці системи, у когось є гроші", – додав Зеленський.

Президент зауважив, що Україна знає, без якої кількості Patriot їй буде складно, а також наголосив, що завдання української сторони – 100% уражених цілей.

РФ намагалася знищити систему ППО Patriot ракетою "Кинджал"

У ніч на 4 травня росіяни намагалися знищити систему ППО Patriot за допомогою гіперзвукової ракети "Кинджал". Але Повітряним силам вдалося взяти верх у сутичці і перехопити ракету над Києвом, пише CNN, посилаючись на слова двох американських чиновників.

Зазначається, що українські сили ППО випустили кілька ракет із системи Patriot під різними кутами, щоб перехопити російську ракету.

Як зазначають американці, росіяни змогли вловити радіолокаційні сигнали, які видає Patriot, що дозволило їм націлити ракету "Кинджал" на саму систему.

Видання пояснює, що на відміну від деяких засобів протиповітряної оборони меншої дальності, наданих Україні, які є мобільними і важкими для націлювання, батарея Patriot є стаціонарною системою, що дає змогу росіянам із часом дізнатися про її місцезнаходження.

"Є способи певною мірою замаскувати ці сигнали, але російські військові, очевидно, змогли визначити приблизне місцезнаходження системи ППО Patriot, дислокованої за межами Києва", – ідеться в матеріалі.

Пошкоджений Patriot полагодили

Зенітний ракетний комплекс (ЗРК) Patriot виробництва США постраждав від ракетного удару в Україні, але ушкодження вже усунули, і ЗРК повернувся в стрій, заявила представниця Пентагона Сабріна Сінгх.

"Я можу підтвердити: один Patriot зазнав пошкоджень, але його полагодили, і він знову повністю працює", – сказала вона на брифінгу.

Напередодні речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат закликав українців не перейматися долею зенітно-ракетного комплексу Patriot після повідомлень про його пошкодження. За його словами, знищити Patriot ракетою "Кинджал" неможливо, оскільки ця система ППО не розміщується в одному місці.

Історія про збиття ракети "Кинджал"

Спочатку у ЗМІ з'явилася інформація, що Збройні сили України, ймовірно, вперше успішно перехопили російську гіперзвукову ракету Х-47 "Кинджал" близько 02:40 4 травня у небі над Києвом. Українське видання Defense Express з власних джерел отримало фото уламків, зокрема носового обтічника зі слідами ураження ракети.

Так, судячи з фото, уламки без бойової частини впали на стадіоні у межах столиці. На одному з фото – носовий обтічник максимально схожий з тим, який використовують саме у ракеті Х-47 "Кинджал" зі складною формою різких переходів діаметра.

Альтернатива у вигляді Х-22 має іншу носову частину з овальними переходами. Також зафіксований на фото обтічник збитої ракети відрізняється й від балістичної ракети ОТРК "Іскандер", який "товстіший".

Джерело: Defense Express

"На уламку видно, що він отримав ураження з пробиттям, що дозволяє оцінити товщину матеріалу, який необхідний для того, щоб витримати високу температуру під час розгону до гіперзвукової швидкості. А також вказує на те, що перехоплення було доволі ефективним зі знищенням бойової частини ще у повітрі. З цим й пов'язаний потужний вибух, який чули кияни уночі 4 травня", – пише видання.

До речі, про атаку Києва у цю ніч офіційно повідомили у КМВА, зазначивши, що в атаці окрім дронів-камікадзе Shahed були й ракети – "ймовірно, балістичного типу".

Пізніше Повітряні сили України підтвердили збиття російської балістичної ракети "Кинджал". Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Микола Олещук.

За словами Олещука, це сталося над Київщиною за допомогою системи "Patriot". Ракету Х-47 випустив МіГ-31К з території Росії.

"Вітаю український народ з історичною подією! Так, ми збили "не имеющий аналогов" "Кинджал"! І ще одне, не потрібно бігти, як кажуть в Україні: поперед батька в пекло, завчасно оприлюднювати інформацію, якою може скористатися ворог!", - пояснив командувач.

Командувач Повітряних сил Микола Олещук
Джерело: Повітряні сили ЗСУ

У Сполучених Штатів не сумніваються в достовірності заяви України про збиття російської гіперзвукової ракети "Кинджал" системою ППО Patriot. Про це пише CNN.

Видання зазначає, що Patriot успішно протистоїть балістичним ракетам, однак її здатність збивати гіперзвукові ракети повітряного базування до цієї події мала суто теоретичну основу.

Той факт, що ракету змогли перехопити в Україні, продемонстрував, що комплекс справді на це здатен. Зазначається, що в Пентагоні вважають це важливою подією.

"Той факт, що перехоплення здійснив український екіпаж, який пройшов підготовку в Оклахомі, але не мав американських радників на полі бою, ще більше порадував Пентагон... це значне повернення інвестицій. Перехоплення також, імовірно, викликало серйозну невизначеність для Росії, порушуючи питання про те, чи має Україна стійкий засіб протидії гіперзвуковим балістичним ракетам", – ідеться в матеріалі CNN.

Читайте також:
Посвідчення та електронні рапорти: Як працюватиме застосунок Посвідчення та електронні рапорти: Як працюватиме застосунок "Армія+"
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
У посадовця Київської митниці знайшли необґрунтовані активи на понад 8,6 млн гривень У посадовця Київської митниці знайшли необґрунтовані активи на понад 8,6 млн гривень