USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росіяни несуть великі втрати, але не припиняють штурми на Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках

Ситуація складна, адже ворог продовжує наступ, однак ЗСУ стримують окупантів
ЗСУ
ЗСУ відбивають штурми росіян на Куп'янському, Бахмутському та Лиманському напрямках
Джерело: Володимир Зеленський

Російські війська продовжують наступ на Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках. Зокрема, у районі Бахмута загарбники прагнуть створити плацдарм для подальшого наступу на Часів Яр, а далі – виходу на адмінкордони Донеччини, на Харківщині ж метою ворога є Куп'янськ.

Ситуація на полі бою складна, українські воїни тримають оборону в умовах переваги ворога як в озброєнні, так і в кількості особового складу. Про ситуацію на Східному фронті розповів командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський.

Він констатував, що ворог продовжує наступальні дії на Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках. Зокрема, вкрай важливим для загарбників є район Бахмута, там росіяни зосереджують основні зусилля. У штурми російське командування кидає найбільш боєздатні десантні підрозділи, морську піхоту, а також сформовані з в'язнів підрозділи "Шторм Z" та "Шторм V".

"Мета ворога на цьому напрямку зрозуміла – це наступ на населений пункт Часів Яр, потім на Костянтинівку, Дружківку, Славянськ, Краматорськ з подальшим виходом на кордони Донецької області", – зазначив Сирський.

На Лиманському напрямку окупанти постійно атакують позиції Сил оборони у напрямках Макіївки та Тернів. Бої точаться й у напряму Сіверська. На цьому напрямку загарбники активно застосовують при штурмах техніку, її у значних кількостях нищать українські воїни. На Куп'янському напрямку основні бої точаться у районі Синьківки. Ворог прагне захопити цей населений пункт, аби створити там плацдарм для наступу на Куп'янськ.

"Ситуація складна. Нам доводиться воювати в умовах переваги ворога як в озброєнні, так і в кількості особового складу. Втім, командири і штаби в режимі 24/7 відстежують зміни в обстановці, аналізують дії противника та своїх військ, приймають ефективні управлінські рішення для посилення оборони та знищення ворога. Ряд рішень щодо способів знищення ворога ми з командирами прийняли безпосередньо в районах бойових дій", – уточнив командувач Сухопутних військ.

Сирський додав, що на всіх трьох напрямках українські воїни тримають оборону і завдають ворогові втрат.

"Противник несе великі втрати, які поповнює резервами штурмових батальйонів, сформованих з колишніх в'язнів. Попри щоденні втрати в особовому складі та техніці, російські окупанти продовжують проведення наступальних дій", – розповів Сирський.

Він зазначив, що упродовж першої половини грудня у смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця" втрати російської армії у живій силі склали майже вісім тисяч окупантів. Серйозними стали й втрати ворога у техніці. Знищено чи пошкоджено за вказаний період понад 500 одиниць військової техніки загарбників, зокрема 67 танків, понад 100 бойових броньованих машин, 77 гармат і мінометів різних калібрів.

"На відміну від агресора, українські сили оборони намагаються досягати успіху шляхом продуманого планування бойових дій та ефективного використання артилерії, мінометів, ударних дронів та стрілецького озброєння. А найбільшою цінністю для нас є життя наших воїнів. Мінімізація втрат завжди у приорітеті під час планування операцій", – запевнив Сирський.

Новини за темою: Куп'янсько-Лиманський напрямок є ключовим для ворога

Ситуація на фронті

За даними Генштабу, українські військові відбили 21 атаку противника на Бахмутському напрямку, утримують зайняті позиції на Херсонському напрямку. Ракетні війська уразили два райони дистанційного мінування противника. Згідно зі звітом Інституту вивчення війни, ЗСУ зберігають позиції на лівому березі Херсонської області та атакували у західній частині Запорізької області.

Втрати ворога

Втрати Росії у війні в Україні на ранок вівторка, 19 грудня, склали 1140 окупантів, загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення становить приблизно 348 300 військових. Крім того, ЗСУ знищили 15 танків, 19 ББМ та 15 артсистем ворога.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.12.23 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 348 300 (+1140) осіб ліквідовано;
  • танків – 5798 (+15) од.;
  • бойових броньованих машин – 10771 (+19) од.;
  • артилерійських систем - 8190 (+15) од.;
  • РСЗВ – 926 од.;
  • засоби ППО – 611 (+1) од.;
  • літаків – 324 од.;
  • гелікоптерів – 324 од.;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6299 (+9) од.;
  • крилаті ракети – 1611 (+1) од.;
  • кораблі/катери – 22 од.;
  • підводні човни – 1 од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 10842 (+20) од.;
  • спеціальна техніка – 1200 (+2) од.

Нагадаємо, розвідка США розсекретила цифри втрат Росії у війні проти України. На сьогодні ЗСУ вбили і поранили 315 тисяч окупантів. Тільки під Авдіївкою ЗСУ знищили 13 тис. російських військових. Втрати Москви в особовому складі та бронетехніці відкинули військову модернізацію Росії на 18 років назад.

Раніше ми повідомляли, на Авдіївському напрямку окупанти просунулися на південь від залізничної колії, яка проходить на північний захід від Степового.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW