USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни в Херсонському ізоляторі тримали й катували щонайменше тридцять жінок, - правозахисники

Утримуваних жінок підозрювали, зокрема, в партизанській діяльності та допомозі ЗСУ
згвалтування

Внаслідок сексуального насильства потерпіла отримала травми

Джерело: відкриті джерела

Одним із місць на деокупованій Херсонщині, де росіяни тримали і катували цивільних, був ізолятор тимчасового тримання (далі - ІТТ - ред.) № 1 Головного управління Національної поліції в Херсонській області, який розташований на вулиці Теплоенергетиків, 3 у місті Херсон. В цьому ізоляторі були облаштовані так звані жіночі камери. Дослідники Центру прав людини ZMINA встановили, що в різний час в ІТТ перебували щонайменше тридцять жінок.

За словами правової аналітикині ZMINA Онисії Синюк, жінок затримували протягом літа - переважно в липні-серпні 2022 року, та утримували до кінця жовтня, коли російські війська почали відступ з правого берега Херсонщини.

"Жінок тримали в ізоляторі від години до майже трьох місяців. Вік українок, за офіційними даними, від 32 до 58 років. За свідченнями самих утримуваних, наймолодшій із жінок, що перебувала в ІТТ довший час, був 21 рік. При цьому серед затриманих, які перебували в ІТТ недовго, були і неповнолітні", - розповіла Синюк.

Утримуваних жінок підозрювали, зокрема, в партизанській діяльності та допомозі Збройним силам України. Так, затримували цілеспрямовано, зокрема, співробітниць правоохоронних органів України. І людей, яких РФ підозрювала у контакті чи родинних зв’язках із представниками правоохоронних органів України, ЗСУ чи руху спротиву на тимчасово окупованих територіях Херсонщини.

"Серед жінок, яких тримали в ІТТ, були колишня волонтерка "Правого сектору", яка допомагала у військовому госпіталі, працівниця Херсонської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби, працівниця відділу кадрів воєнізованої охорони, домогосподарка, курсантка Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, співробітниця Управління патрульної поліції, а також заступниця директора гімназії. Ще одна категорія затриманих - ті, кого використовували як заручників для затримання членів сім’ї та рідних, а також знайомих", - додала правозахисниця.

Новини за темою: Україна звинувачує солдат РФ у зґвалтуванні чотирирічної дівчинки та груповій нарузі над її матір'ю, – Reuters

Як затримували і що робили з жінками

Колишню співробітницю Управління патрульної поліції Херсонської області Ольгу Гончевську, понад 1,5 місяця незаконно утримували в ІТТ. Її затримали разом з цивільним чоловіком, теж колишнім поліцейським, за наводкою ексколеги. Ольгу та інших жінок в ізоляторі годували раз на день, милися вони переважно з-під пляшок.

На українку психологічно тиснули: погрожували налисо підстригти, вивезти її батьків, тримали біля кімнат, де катували інших. Згодом жінку на допиті, де хотіли дізнатися про "кураторів з СБУ", били струмом. Потім, тримаючи силою, троє чоловіків вдягли тканину на обличчя жінки та почали заливати водою, від чого та не могла дихати.

Ще одну постраждалу - курсантку Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба Наталію Сосмій - затримали у її дворі 30 озброєних росіян у балаклавах та три тижні незаконно утримували в ізоляторі. Жінку звинуватили в тому, що вона "веде подвійне життя і співпрацює з СБУ". Наталії погрожували, що зґвалтують її та її неповнолітню доньку. Згодом курсантку почали бити.

Відомо про випадок, коли на кілька днів затримали жінку, яка відвернулася і не привіталася з російськими військовослужбовцями, які зайшли в автобус на блокпості.

Представники РФ, які проводили затримання, у кількох випадках представлялися як "поліція МВС Росії" або "військово-кримінальна поліція". Водночас вони переважно не надавали службових посвідчень або інших документів, а також приховували обличчя - були в балаклавах.

Під час затримання представники РФ психологічно тиснули на людей та навіть застосовували фізичну силу - одну жінку в ІТТ привезли вже з крововиливом під оком та гематомами на голові.

Новини за темою: Рашисти вивезли з Херсонщини ще 185 українських дітей

Які були умови тримання

Умови в ізоляторі, де тримали жінок, не були належними: камери були двомісні та тримісні, однак у них одночасно перебувало від п’яти до дев’яти людей. Також перші три тижні затримані не мали можливості повноцінно митися взагалі. Харчування також було поганим, їжу часто давали зіпсованою і її не вистачало на всіх.

Росіяни також катували українських жінок, зокрема тих, хто професійно пов’язаних із правоохоронними органами України, ЗСУ або ж яких представники РФ підозрювали у зв’язках з українським рухом спротиву. Найчастіше херсонок мучили електричним струмом, водою, а також били їх. Відомо також про випадок сексуалізованого катування — постраждалу били струмом по грудях. Були і погрози насильством.

В одному з випадків жінка повідомила про погрозу, зокрема, груповим зґвалтуванням. Щойно її привезли до ІТТ, в холі оточило приблизно 15 окупантів та почали змушувати роздягнутися для "огляду" - підіймали футболку та відтягували штани, торкалися тіла. Вони також казали, що жінку зґвалтують.

"Представники РФ завдавали страждань утримуваним жінкам, щоб отримати інформацію, зізнання або ж залякати для придушення спротиву на окупованих територіях. Крім того, погрози сексуальним насильством та домагання росіяни застосовували для психологічного тиску та ствердження свого домінуючого положення. Такі погрози сексуальним насильством є частиною культури російських військових і не караються командирами", - зазначила Синюк.

Злочини проти людяності

Радниця з прав людини ZMINA Наталія Охотнікова заявляє, що є підстави вважати, що представники РФ вчиняють не лише воєнні злочини, а й злочини проти людяності. Адже росіяни тримали українок у неналежних умовах, а злочини, зокрема тортури, вчиняли системно та масштабно.

"Передамо Службі Безпеки України та Офісу Генпрокурора, а також плануємо передати до Міжнародного кримінального суду дані від всіх жінок, що дали на це згоду, щоб максимально сприяти належному розслідуванню всіх інцидентів, про які говориться у звіті", - прокоментувала Охотнікова.

Новини за темою: Херсон в окупації і після неї. Як поліцейський Влад Пастухов підняв антиросійську хвилю на Херсонщині
Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську