USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Росіяни почали прибирати маркування з більшості чипів у своїх дронах, – військовий спеціаліст

Роблять це для того, щоб українці не могли зрозуміти, де зробили мікросхему для БПЛА
Іранський дрон
Окремі деталі збитого ірано-російського БПЛА
Джерело: АрміяInform

Останнім часом у зв’язку з посиленою дією санкційних обмежень проти Ірану та РФ йде конструкційна деградація в комплектації ворожих дронів. І їхні виробники більшість запчастин дістають, де тільки можуть. Таку думку в коментарі АрміяInform висловив начальник відділу дослідження роботизованих систем Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння і військової техніки Генерального штабу ЗСУ Сергій Спешилов.

За його словами, у складових БПЛА все частіше фіксують полярні тенденції. З одного боку, ці дрони переважно комплектують все дешевшими й низькоякіснішими елементами, а з іншого – певні блоки ірано-російських безпілотників все ще потребують того, аби їх ретельно вивчили вітчизняні спеціалісти.

"Зміни щодо якості "начиння" тих самих Shahed спостерігаються однозначно. Раніше можна було говорити про відносно нові мікросхеми і чипи. Адже умовно ще пів року тому у ворожих безпілотниках стояв чип від доволі знаної фірми з якоїсь однієї держави. А віднедавна вони вставляють аналогічні пристрої, виготовлені в іншій країні. І до того ж набагато гіршої якості й технічних можливостей. Так, в одному з нещодавно досліджених "Шахедів" спеціалісти Центру виявили реле, виготовлене одним з вірменських підприємств у травні 1996 року. Ось таке в росіян "імпортозаміщення", – розповів Спешилов.

Новини за темою: Китай готує загін надзвукових безпілотників-шпигунів: Чим це загрожує?

При цьому додав, що окупанти почали ліквідовувати маркування з більшості чипів у своїх дронах.

Сергій Спешилов
Джерело: АрміяInform

"Я вважаю, що це зробили для того, аби ми не могли зрозуміти, де цю мікросхему виготовили й з чого вона. Але сподіваюсь, що таки з’ясуємо всі відповідні дані, коли детально попрацюємо в їхніх нутрощах, – зазначив військовий спеціаліст.

Якщо ж загалом розбиратися в організації випуску ворожих дронів, то технологічний рівень виробництва, на думку Спешилова, у росіян помітно деградує. Але він виходить із принципу "в один бік і так долетить". Наразі вони використовують дешевші запчастини, які спроможні завезти у свою державу. А для виготовлення плат застосовують будь-які станки, що якось можуть штампувати чи паяти плати хоч у сараї.

Нещодавно ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер говорив про те, що Ізраїль хоче випробувати в Україні системи боротьби з іранськими дронами, бо знає, що йому доведеться мати з ними справу.

Читайте також:
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території
Деякі батальйони ЗСУ вже використовують роботизовані дрони Деякі батальйони ЗСУ вже використовують роботизовані дрони
Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні