USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росіяни модернізують "Шахеди" та нарощують темпи їхнього виробництва

Окупанти вже намагалися облаштовувати дрони 4G-модемом, прикручувати камери та блоки навігації DGPS
Шахед

Ілюстративне фото "Шахеда"

Джерело: відкриті джерела

Росіяни використовують Shahed-136 для ударів по Україні ще з вересня 2022 року. Однак цей далекобійний засіб ураження досі може приносити "несподівані" сюрпризи. Крім того, ворог продовжує його модернізацію та вийшов на доволі значні темпи його виробництва. Про це повідомляє Defense Express.

Як зазначають у виданні, за оцінками ГУР МО України, у січні в "Алабузі" на двох виробничих лініях вже виробляється 330–350 Shahed-136 на місяць, до 4200 одиниць – на рік. Але плани на замовлення бойових частин, включно з новою вагою 90 кг, а також термобаричною сягають позначки 10–11 тисяч.

"А за отриманою Defense Express з власних джерел інформацією, закупівля деяких інших комплектуючих також говорить про план виробляти близько 10 тисяч дронів на рік, тобто в середньому 833 на місяць", – додають автори.

Варто зазначити, що ця кількість значно перевищує показники того, що зараз випускає ворог по Україні. Зокрема за січень, відповідно до зведень Командування Повітряних сил, ворог запустив 342 "Шахеди", у лютому – 348, а у березні – 513.

"Але таке збільшення виключно планів самої "Алабуги" може бути пов'язано з тим, що вони зараз разом з китайськими компаніями працюють над перетворенням цього літако-снаряда у баражуючий боєприпас типу "Ланцет". Водночас ризик того, що Кремль готовий вкладати кошти у збільшення виробництва Shahed-136 є доволі очевидним", – йдеться у публікації.

Ще один напрям, яким активно крокує ворог, – підвищення ефективності самого "Шахеда", бо показник у 80–90% збитих дронів навряд влаштовує ворога.

"Зокрема ще у листопаді був помічений кустарно доданий 4G-модем, у березні – прикручена камера, а також експерименти з додаванням блоків навігації DGPS", – зазначають у виданні.

На думку авторів, встановлення на дрон такого каналу передачі інформації для ворога є вкрай привабливим, бо в умовах України з якісним покриттям мобільним інтернетом, заявляться можливість у режимі онлайн передавати значні об'єми інформації. Це може бути не лише відео, а навіть просто дані про місцеположення, параметри польоту, фіксація роботи українських засобів РЕБ та ППО тощо.

При цьому через той самий мобільний зв'язок ворог може завантажити новий маршрут та координати для атаки.

Тобто побачивши, що перший дрон у групі був збитий, або потрапив під РЕБ, перенаправити інші "Шахеди" по запасному маршруту та на інші цілі, пояснюють в Defense Express.

"Таким чином питання, як боротися з "Шахедами" продовжує бути максимально актуальним та вимагає це робити максимально дешевими засобами та демонструвати гнучкість рішень. Але на фоні цього очевидним стає те, що боротися виключно "щитом" неефективно, бо без методичних ударів по самій "Алабузі", можливість чого вже доведена на практиці ударом на 1200 км, будь-яка стратегія оборони буде на крок позаду", – йдеться у матеріалі.

Новини за темою: Росія з початку року випустила по Україні 1000 ракет та майже 2800 "Шахедів"

Раніше ми повідомляли, що в Росії розробляють аналог іранського дрона Shahed під назвою "Ястреб". Зазначалося, що завершити роботи над цим озброєнням планують протягом першого півріччя цього року.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР