USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ситуація на фронті та удари РФ по енергетиці: Що очікують українці взимку. Опитування

На думку половини респондентів, ситуація загалом в Україні цієї зими залишиться незмінною
ЗСУ зима
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Половина українців вважають, що завжди необхідно оголошувати повітряну тривогу під час злетів МіГів російських окупантів. Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг", опубліковані на сайті організації. В рамках 25-ї хвилі національного опитування "Україна в умовах війни" "Рейтингом" було проведене окреме дослідження щодо сприйняття загроз та очікувань зими-2023/2024.

Зазначається, що близько третини українців оцінюють загрозу ракетного удару по їхньому населеному пункту як високу. Найбільше таких серед мешканців Києва (57%), а також прифронтових та деокупованих територій (близько 42%). Натомість військові дії на території свого населеного пункту вважають дуже ймовірними лише 10%, але серед деокупованих і прифронтових областей так вважають до 20%.

Водночас кількість українців, які взагалі виступають проти оголошення тривог, не перевищує 5%.

"Найменшою підтримкою ця норма користується серед мешканців Києва: 59% з них вважають, що тривогу у такому випадку потрібно оголошувати не завжди, а залежно від ситуації", – йдеться у повідомленні.

Покращення ситуації на фронті

Взимку українці очікують покращення ситуації на фронті, але погіршення в економіці.

На думку половини опитаних, ситуація загалом в Україні цієї зими залишиться незмінною (51%). Ще 25% очікують взимку на покращення, а 21% – на погіршення. Позитивніші прогнози стосовно ситуації загалом переважають серед жителів центральних регіонів, старших людей та бідних.

"Українці очікують взимку покращення ситуації на фронті, але погіршення в економіці. Очікування стосовно ситуації на фронті є найбільш оптимістичними: у покращення вірять 46%. За песимістичними очікуваннями лідирує економіка: 34% респондентів очікують на погіршення у цій сфері, 43% – не чекають жодних змін", – показали результати опитування.

Водночас сфера енергетики оцінюється як така, що покращиться (17%) або залишиться без змін (43%).

Новини за темою: В Україні нова фаза війни: Головне з інтерв’ю Зеленського AP

Соціологи зауважують, що молодь віком 18–35 є порівняно більш критичною в оцінці ситуації на фронті: у її покращення вірять 38%, тоді як серед старших людей віком 51+ у позитивний розвиток подій вірять 52%.

"Найбільше на погіршення ситуації в економіці очікують кияни (49%). Загалом чим молодші та забезпеченіші респонденти, тим вища серед них частка людей з негативними очікуваннями стосовно економіки", – йдеться у повідомленні.

Ситуація з енергопостачанням

Опитані вважають, що ситуація буде кращою порівняно з минулим роком (41%) або ж буде такою, як минулого року, (49%).

Автори дослідження також зазначили, що майже 75% українців готувалися до можливих проблем з енергопостачанням взимку. Серед найбільш популярних заходів підготовки були:

  • придбання ліхтариків та батарейок;
  • підготовка запасів їжі;
  • купівля акумуляторів та генераторів;
  • підготовка запасів питної води.

Кожен з названих заходів зробила більша частина респондентів. Водночас найінтенсивніше готувалися до проблем з енергопостачанням мешканці Києва.

Раніше

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявляв, що вважає, що зима не сповільнить контрнаступ України, а найбільший прорив Києва ще попереду. І що для успіху контрнаступу українським військам потрібно принаймні дійти до міста Токмак.

А британська розвідка вважає, що з початком зими не варто очікувати суттєвих змін на Східному фронті України. Наразі на лінії бойового зіткнення відсутні будь-які перспективи. 

Водночас у Сухопутних військах назвали одне з головних завдань ЗСУ взимку.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні