USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Росія запускає по Україні ракети з імітатором ядерної боєголовки

Вперше про застосування військами РФ ракети Х-55 із макетом ядерної боєголовки стало відомо 17 листопада
Х-55
Ракета Х-55
Джерело: відкриті джерела

Під час чергової масованої атаки на Україну в четвер, 26 січня, Росія застосувала авіаційні крилаті ракети Х-55 з імітатором ядерної бойової частини. Про це повідомляє військовий портал Defense Express.

Саме таку ракету знищили українські військові на підльоті до Києва. Вона летіла з південно-східного напряму. Уламки ракети згодом виявили в районі Борисполя.

Вперше про застосування військами РФ ракети Х-55 із макетом ядерної боєголовки стало відомо 17 листопада. Тоді ворог так само атакував Київ. Згодом у Генеральному штабі ЗСУ повідомляли про виявлення фрагментів крилатих ракет Х-55 з імітатором у Хмельницькій та Львівській областях.

Експерти раніше пояснювали, що Росія зазвичай запускала по Україні ракети типу Х-555. Вони є "неядерною" модифікацією ракети Х-55. В той же час ракета Х-55 розроблялася саме як носій ядерної зброї.

Існує кілька версій використання імітаторів на цих ракетах:

  • спроба РФ перенавантажити зенітні ракетні комплекси України;
  • залякування, що, мовляв, наступного разу там може бути не імітатор; створення перешкод для радіолокаційних станцій;
  • розвідка позицій радіолокаційних станцій.

Defense Express також зазначає, що росіяни почали маскувати свої крилаті ракети Х-101. Вони зачищають болгаркою серійні номери на корпусі ракет, щоб унеможливити ідентифікацію дати їх виготовлення. Саме серійний номер на корпусі, який стирають окупанти, містить дані про рік, квартал, партію та порядковий номер ракети. Таким чином РФ, ймовірно, намагається приховати темпи та порядок застосування ракет Х-101. Проте це мало чим допоможе рашистам, оскільки серійні номери є також на внутрішніх вузлах та агрегатах цих ракет.

Х-55 – це стратегічна авіаційна крилата ракета, розроблена в радянські часи для озброєння стратегічних бомбардувальників. Вона здатна летіти на дозвукових швидкостях та на гранично малих висотах, огинаючи рельєф місцевості. Х-55 призначена для застосування по стаціонарних наземних цілях із заздалегідь визначеними координатами. Дальність польоту ракети в деяких модифікаціях може сягати 3,5 тис. км. Носіями Х-55 є стратегічні бомбардувальники Ту-160 та Ту-95.

24 січня стало відомо про те, що годинник Судного дня перевели на 10 секунд уперед: стрілка зупинилася за 90 секунд до ядерної півночі – через вторгнення Росії в Україну та підвищений ризик ядерної ескалації. До зміни часу також призвели кліматичні загрози, технологічний розвиток і біологічні загрози (коронавірус).

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану