USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Світ ще не був так близько до катастрофи: Стрілки годинника Судного дня перевели ближче до ядерного апокаліпсиса

Стрілка годинника зупинилася за 90 секунд до ядерної півночі
Bulletin of the Atomic Scientists
Джерело: Bulletin of the Atomic Scientists

Годинник Судного дня перевели на 10 секунд уперед: стрілка зупинилася за 90 секунд до ядерної півночі – через вторгнення Росії в Україну та підвищений ризик ядерної ескалації. До зміни часу також призвели кліматичні загрози, технологічний розвиток і біологічні загрози (коронавірус).

Про це 24 січня повідомила Bulletin of the Atomic Scientists – організація, яка займається питаннями науки та глобальної безпеки.

Час на годиннику Судного дня встановлює Рада з науки та безпеки вчених-атомників із Bulletin of the Atomic Scientists за підтримки ради спонсорів, до якої входять 10 лауреатів Нобелівської премії. З 2020 року годинник Судного дня встановлювали на 100 секунд до півночі.

Зараз його перевели на 10 секунд уперед через те, що "війна Росії проти України порушила серйозні питання про те, як взаємодіють держави, розмиваючи норми міжнародної поведінки, що лежать в основі успішного реагування на різні глобальні ризики".

"І що найгірше, погано завуальовані загрози Росії застосувати ядерну зброю нагадують світові про те, що ескалація конфлікту – за випадковістю, наміром чи прорахунком – є жахливим ризиком. Імовірність того, що конфлікт може вийти з-під чийогось контролю, залишається високою", – додали в організації.

***

Проєкт "Годинник Судного дня" запустили в 1947 році в Чиказькому університеті творці першої американської ядерної бомби. Тоді його стрілки показували сім хвилин до півночі.

До цього року годинник був найближче до ядерного апокаліпсиса у 2020 році через призупинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, збільшення протистояння між США та Іраном та через кліматичну небезпеку.

Читайте також:
США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN
Росія готується до вторгнення Китаю та тренується застосовувати ядерну зброю, – FT Росія готується до вторгнення Китаю та тренується застосовувати ядерну зброю, – FT
Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт
Здатна знищувати супутники. Чим небезпечна ядерна космічна зброя Росії Здатна знищувати супутники. Чим небезпечна ядерна космічна зброя Росії