USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Росія та Білорусь організовують чергову кампанію з напливу мігрантів до ЄС через Польщу, – ЗМІ

Керівник Прикордонної служби Польщі Томаш Прага назвав білоруські служби "злочинним угрупованням, яке керує нелегальною міграцією"
Російські мігранти
Російські мігранти
Джерело: відкриті джерела

Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Вонсік припустив, що Росія та Білорусь організовують чергову кампанію з напливу мігрантів до Європейського Союзу через польський кордон з метою дестабілізації регіону. Про це повідомляє агентство AFP.

Представник польського Міністерства внутрішніх справ сказав, що ситуація хоч і "не така хаотична, як два роки тому", але все одно викликає занепокоєння.

"Говоримо про операцію, організовану російськими та білоруськими спецслужбами, яка стає все більш і більш інтенсивною", – заявив Вонсік.

Водночас керівник Прикордонної служби Польщі Томаш Прага назвав білоруські служби "злочинним угрупованням, яке керує нелегальною міграцією" і "отримує з цього величезні прибутки".

За його словами, лише цього року з Білорусі до Польщі намагались в’їхати 19 тисяч мігрантів, з них 4 тисячі – тільки за червень, тоді як за весь 2022-й їх було 16 тисяч.

Раніше

З літа 2021 року режим Лукашенка організував гібридну міграційну кризу на кордонах європейських сусідів Білорусі, сприяючи прибуттю на кордон людей з Африки та Близького Сходу.

Країни Балтії і Польща вважають це помстою за жорстку позицію щодо репресій Лукашенка проти білоруської опозиції і громадянського суспільства.

З зими 2021 року інтенсивність таких спроб суттєво знизилася, але проблема не зникла. Також регулярно виявляють осіб, які допомагають мігрантам продовжити подорож вглиб ЄС.

Новини за темою: Польща вперше за 18 років створює у війську ракетний підрозділ

Крім того, два білоруські вертольоти 1 серпня порушили повітряний простір Польщі. Про це поінформувало міноборони країни.

У відомстві зазначили, що білоруська сторона попередньо повідомила польську сторону про навчання.

"Перетин кордону відбувався в районі Біловежі на дуже низькій висоті, що ускладнювало виявлення радарними системами. Відтак, у ранковому повідомленні Оперативного командування видів ЗСУ поінформували, що польські радіолокаційні системи не зафіксували жодного порушення повітряного простору Польщі", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, ми писали, що Польща має намір вдвічі збільшити розмір своєї армії. Водночас уряд зміцнює кордон, зводячи загородження на кордоні з Білоруссю та створюючи різні види електронних перепон для захисту.

Також нещодавно міністр оборони Польщі Маріуш Блащак доручив перемістити польські війська із заходу на схід країни через можливі загрози, пов'язані з "навчаннями" групи "Вагнера" у Білорусі. 

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ
Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації