USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росія та Білорусь організовують чергову кампанію з напливу мігрантів до ЄС через Польщу, – ЗМІ

Керівник Прикордонної служби Польщі Томаш Прага назвав білоруські служби "злочинним угрупованням, яке керує нелегальною міграцією"
Російські мігранти
Російські мігранти
Джерело: відкриті джерела

Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Вонсік припустив, що Росія та Білорусь організовують чергову кампанію з напливу мігрантів до Європейського Союзу через польський кордон з метою дестабілізації регіону. Про це повідомляє агентство AFP.

Представник польського Міністерства внутрішніх справ сказав, що ситуація хоч і "не така хаотична, як два роки тому", але все одно викликає занепокоєння.

"Говоримо про операцію, організовану російськими та білоруськими спецслужбами, яка стає все більш і більш інтенсивною", – заявив Вонсік.

Водночас керівник Прикордонної служби Польщі Томаш Прага назвав білоруські служби "злочинним угрупованням, яке керує нелегальною міграцією" і "отримує з цього величезні прибутки".

За його словами, лише цього року з Білорусі до Польщі намагались в’їхати 19 тисяч мігрантів, з них 4 тисячі – тільки за червень, тоді як за весь 2022-й їх було 16 тисяч.

Раніше

З літа 2021 року режим Лукашенка організував гібридну міграційну кризу на кордонах європейських сусідів Білорусі, сприяючи прибуттю на кордон людей з Африки та Близького Сходу.

Країни Балтії і Польща вважають це помстою за жорстку позицію щодо репресій Лукашенка проти білоруської опозиції і громадянського суспільства.

З зими 2021 року інтенсивність таких спроб суттєво знизилася, але проблема не зникла. Також регулярно виявляють осіб, які допомагають мігрантам продовжити подорож вглиб ЄС.

Новини за темою: Польща вперше за 18 років створює у війську ракетний підрозділ

Крім того, два білоруські вертольоти 1 серпня порушили повітряний простір Польщі. Про це поінформувало міноборони країни.

У відомстві зазначили, що білоруська сторона попередньо повідомила польську сторону про навчання.

"Перетин кордону відбувався в районі Біловежі на дуже низькій висоті, що ускладнювало виявлення радарними системами. Відтак, у ранковому повідомленні Оперативного командування видів ЗСУ поінформували, що польські радіолокаційні системи не зафіксували жодного порушення повітряного простору Польщі", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, ми писали, що Польща має намір вдвічі збільшити розмір своєї армії. Водночас уряд зміцнює кордон, зводячи загородження на кордоні з Білоруссю та створюючи різні види електронних перепон для захисту.

Також нещодавно міністр оборони Польщі Маріуш Блащак доручив перемістити польські війська із заходу на схід країни через можливі загрози, пов'язані з "навчаннями" групи "Вагнера" у Білорусі. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри