USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росія призупиняє участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння: В НАТО закликали переглянути це рішення

Розбираємося в деталях
Ядерна зброя РФ
Джерело: відкриті джерела

Президент Володимир Путін у вівторок, 21 лютого, заявив, що Росія призупиняє участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння.

"Змушений заявити сьогодні про те, що Росія призупиняє свою участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння. Повторю: не виходить із договору, ні, а саме призупиняє свою участь", – сказав він під час звернення до Федеральних зборів.

Путін заявив, що США зараз "розробляють нові типи ядерних боєприпасів" і РФ "має бути готова" до проведення ядерних випробувань.

У середу, 22 лютого, Державна дума Росії підтримала відповідний закон, одноголосно підтримавши призупинення договору. 

Що таке Договір про стратегічні наступальні озброєння? 

Договори СНО – це двосторонні договори між Росією та Сполученими Штатами Америки про скорочення ядерних арсеналів після закінчення холодної війни. Їх було три, але другий так і не набрав чинності. Перший був підписаний у липні 1991 року і був виконаний обома країнами. Зараз діє третій, підписаний 2010 року президентами РФ Дмитром Медведєвим і США Бараком Обамою на 10 років і потім продовжений ще на п’ять Путіним у 2021-му.

Згідно з цим договором, кожна сторона може мати не більше ніж 1550 готових до використання ядерних зарядів, не більше ніж 700 розгорнутих ракет.

Росія і Сполучені Штати мали проводити інспекції на об'єктах одна одної, але ще 2020 року сторони заморозили цю діяльність через пандемію. З того часу, по суті, договір існує "під чесне слово".

Байден ще минулого року хотів повернутися до практики інспекцій, але Росія відмовляється. Востаннє Держдеп звинувачував РФ у порушенні СНО-ІІІ 31 січня цього року. Вчора ж Путін заявив, що Захід хоче завдати Росії стратегічної поразки, а отже "лізти" у ядерні сили РФ недопустимо.

Також Путін допустив проведення Росією ядерних випробувань, а це йде врозріз з іншим договором – про всеосяжну заборону ядерних випробувань від 1996 року.

Що говорять в НАТО

В свою чергу в Північноатлантичному альянсі закликали Кремль переглянути рішення призупинити участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО).

"Я шкодую про рішення Росії призупинити участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння. Я наполегливо закликаю Росію переглянути це рішення і повернутися до дотримання чинної угоди", – сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг у Брюсселі на пресконференції.

При цьому наголосив, що "ситуація, у якій зброї стає більше, а контролю над озброєнням – менше, робить світ більш небезпечним місцем".

Нагадаємо

Рада Євросоюзу прийняла рішення продовжити санкції проти РФ, введені за визнання країною-агресоркою "незалежності" окупованих нею ж територій України. 

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW