USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

"Росія не повинна виграти цю війну": Підсумки зустрічі Зеленського з Макроном та Шольцем

Зеленський запевнив, що Україна зможе повернути Європі впевнений мир
Зеленський Шольц і Макрон
Джерело: Емманюель Макрон

Володимир Зеленський після візиту до Великої Британії вирушив до Франції. Тут він зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцем, які запевнили українського лідера у підтримці "стільки, скільки буде потрібно".

Україна поверне Європі впевнений мир

"Я хочу, щоб ви памʼятали, що Франція та Німеччина були з Україною цими місяцями. Ми пройшли багато всього – від лютого минулого року до цього лютого. Ми забезпечили міцну єдність – нашу та Європи. Ми зміцнили континент. Ми зміцнили Україну", відзначив президент України.

Втім Зеленський вкотре наголосив на зброї, яка нам потрібна для зміцнення позицій. При цьому глава України сказав, що Франція та Німеччина мають потенціал game changers, а тому нинішні переговори мають проходити в такому форматі.

"Що раніше Україна отримає далекобійну зброю, що раніше наші пілоти отримають сучасні літаки, що міцнішою буде наша танкова коаліція, то швидше закінчиться російська агресія, і ми повернемо Європі впевнений мир", – резюмував очільник української держави.

Росія не повинна виграти цю війну

Щодо озброєння, то канцлер Шольц заявив, що Німеччина продовжуватиме надавати військову допомогу Україні "стільки, скільки їй буде потрібно".

"Росія не повинна і не виграє цю війну", – сказав Шольц.

При цьому додав, що лідери на саміті 9 лютого надішлють потужний сигнал солідарності з Києвом: "Я несу чітке повідомлення Брюсселю: Україна належить до європейської родини".

Україна може розраховувати на Францію у побудові миру

Разом з тим президент Франції Еммануель Макрон підтвердив всебічну підтримку України та заявив про необхідність проведення мирної конференції.

"Ми хочемо будувати світ разом. Світ, який дозволить досягти справедливості для України, її народу. Світ, який служитиме нашому спільному бажанню бачити Європу згуртованою, єдиною та солідарною. Світ, який дозволить створити простір стабільності та безпеки для всіх. Україна може розраховувати на нас у розбудові світу. Запропонований вами план є необхідною основою для обговорення цього шляху, який має привести нас до міжнародної мирної конференції", – заявив Еммануель Макрон на пресконференції.

Він запевнив Зеленського у своїй готовності далі передавати зброю Україні. Глава української держави закликав якнайшвидше поставити важке озброєння та літаки.

Орден Почесного легіону – Україні

Насамкінець президент Макрон нагородив Зеленського орденом Почесного легіону.

"Данина поваги Україні та її народу. Шана тобі, дорогий Володимире, за твою мужність і відданість", – відзначив Макрон.

Зауважимо, що орден Почесного легіону – найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент республіки за військові або цивільні заслуги.

Читайте також:
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді