USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Росія може посилити ядерний шантаж, щоб зірвати візит Байдена до Європи, – ГУР

Візит президента США до Європи запланований на 20–22 лютого
Ядерні навчання Росія
Джерело: відкриті джерела


Росія оголосила про початок масштабних навчань стратегічних ядерних сил. Це може свідчити про посилення ядерного шантажу напередодні візиту президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена в Європу 20–22 лютого. Про це заявляють у Головному управлінні розвідки.

Подробиці російських навчань

В ГУР зазначили, що на цей момент підтверджено підготовку компонентів стратегічних ядерних сил до пуску балістичних ракет морського та наземного базування, а також крилатих ракет повітряного базування. 

Про що йдеться

Перед початком навчань проведено перевірку системи централізованого бойового управління ЗС РФ "Моноліт". Це включає в себе перевірку каналів бойового управління.

Сили та засоби стратегічних ядерних сил переведено у вищі ступені бойової готовності. Екіпаж ракетного підводного крейсера стратегічного призначення отримав бойове розпорядження на вихід у район пуску, підтримується 24-годинна бойова готовність стратегічних ядерних сил до застосування.

А на авіабазі "Тамбов" розгорнуто допоміжний пункт управління командування дальньої авіації.

"Такі дії військово-політичного керівництва РФ, зокрема, є спробою завадити візиту Джо Байдена до Європи, який заплановано на 20–22 лютого, шляхом прямого ядерного шантажу та послабити міжнародну підтримку України", – вважають в українській розвідці.

Що саме будуть випробовувати

За даними військового порталу  Defense Express, зокрема має бути проведене друге льотне випробування РС-28 "Сармат".

Також буде здійснено черговий пуск "Ярс", яка є модернізацією радянського "Тополя"

Буде здійснено перший випробувальний пуск нової командної ракети "Сирена-М".

Наприкінці 80-х років минулого століття в СРСР розроблялася ракета 15Ю75 "Сирена", яка є частиною системи "Периметр". Ця ракета базувалась на "Тополі". Тому журналісти припускають, що "Сирена-М" базується на PC-24 "Ярс".

Система "Периметр" також відома під "літературною" назвою "Мертва рука" (комплекс автоматичного управління масованим ядерним ударом у відповідь, створений в СРСР у розпал холодної війни і використовуваний Росією), є елементом автоматизованої системи управління ракетних військ стратегічного призначення. Її суть полягає у тому, що радіокоманда на масовий запуск балістичних ракет здійснюється з запущеної командної ракети.

Запуск ракети "Сирена" здійснюється за командою, або в автоматичному режимі у випадку фіксації цілого ряду факторів, зокрема підвищення ядерного фону на території РФ, відсутність зв'язку із командними пунктами тощо.

Розробка цієї системи у СРСР мала гарантувати ядерний удар у відповідь навіть в умовах знищення загальної системи управління військами. 

Як навчання відбувалися раніше

26 жовтня 2022 року Росія почала ядерні навчання стратегічних сил "Грім". Були здійснені пуски міжконтинентальної балістичної ракети "Ярс" по полігону Кура на Камчатці з космодрому Плесецьк. З човна у Баренцевому морі – балістичної ракети "Синева". 

Крім того, під час навчань були використані два літаки дальньої авіації Ту-95МС. Вони виконали пуски крилатих ракет повітряного базування.

Зазначимо, що Росія такого роду навчання проводила щороку восени. Однак перед вторгненням в Україну два роки навчання не проводилися. 

Всього за минулий рік було проведено два ядерних навчання – в лютому 2022 року напередодні вторгнення, і в жовтні.

 

 

Читайте також:
Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, - Сирський Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, - Сирський
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ? Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?
"Зграя" однодумців, яка приходить на поміч усім українцям. Розмова із співзасновником громадської організації Олексієм Юдкевичем