USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

РФ запустить виробництво нових авіабомб для ударів по Україні

Російські війська використовували некеровані планерні бомби ще у січні 2024 року
ФАБ-1500
Авіабомба ФАБ-1500
Джерело: РосЗМІ

Російські війська активно обстрілюють керованими авіабомбами прифронтові населені пункти. Експерти ISW не виключають, що агресор може запустити серійне виробництво вдосконалених керованих авіабомб, щоб розширити їхнє використання по всій лінії фронту в Україні.

Речник Таврійського угруповання ЗСУ, капітан Дмитро Лиховій 10 березня повідомив, що російські війська завдали удару по Мирнограду Донецької області трьома універсальними міжвидовими планерними боєприпасами (УМПБ) Д-30СН. Речник заявив, що вдосконалені керовані планерні бомби УМПБ Д-30СН по суті перетворюють некеровані гравітаційні бомби ФАБ радянських часів на керовані планерні бомби.

Аналітики Американського інституту вивчення війни нагадали, що російські війська використовували некеровані планерні бомби ще у січні 2024 року. Крім того, нещодавно російські військові блогери стверджували, що російські війська у невизначених районах України почали завдавати ударів некерованими планерними бомбами ФАБ УМПБ, на противагу використанню некерованих планерних бомб з уніфікованими модулями планування і корекції.

Керовані планерні бомби УМПБ мають систему наведення, яка включає завадостійкий приймач сигналів ГЛОНАСС/GPS "Комета" і складні крила, подібні до крилатої ракети Х-101. Блогери наголошували, що російські війська можуть запускати керовані плаваючі бомби УМПБ з літаків і наземних реактивних систем залпового вогню РСЗВ "Торнадо-С" і "Смерч". Наразі російська авіація запускає УМПБ без реактивних двигунів, але в майбутньому агресор планує використовувати такі бомби з реактивними двигунами.

"Російські військові блогери стверджували, що керовані планерні бомби з реактивним двигуном і паливним баком дозволять російській авіації скидати керовані планерні бомби з меншої висоти "подібно до крилатих ракет класу "повітря-поверхня" та збільшать максимальну дальність ураження до 80–90 кілометрів", – йдеться у звіті.

Зазначається, що збільшена дальність польоту керованих планерних бомб УМПБ, дозволить російській авіації збільшити глибину ударів по українських позиціях без ризику виявлення або знищення літаків Повітряними силами ЗСУ.

"Таким чином, припускають фахівці, російська оборонно-промислова база намагається масово виробляти керовані планерні бомби УМПБ. Російські війська, ймовірно, намагатимуться запустити серійне виробництво керованих планерних бомб УМПБ та розширити їхнє застосування на всій лінії фронту", – йдеться у звіті.

Росія почала активно використовувати потужну авіаційну бомбу ФАБ-1500

Бомбу доставляють винищувачі з відстані приблизно 60–70 кілометрів, поза зоною дії багатьох українських засобів протиповітряної оборони (ППО). ФАБ-1500 наводиться на ціль за допомогою системи наведення та висувних крил, які дозволяють їй планувати до цілі. Як повідомив CNN солдат 46-ї окремої аеромобільної бригади, росіяни активно почали застосовувати саме ФАБ-1500 для обстрілів Красногорівки у Донецькій області.

"Чому вони використовують ФАБ-1500? Бо шкода, завдана нею, дуже серйозна. Якщо виживеш, то у тебе гарантовано буде контузія. Це чинить великий тиск на моральний стан солдатів. Не всі наші хлопці це витримають. Хоча вони вже більш-менш звикли до ФАБ-500, але ФАБ-1500 – це пекло", – сказав він СNN.

Російські військові блогери почали згадувати про цю авіабомбу у вересні 2023 року, коли її перевіряли на точність. Телеграм-канал Fighterbomber зазначив, що "після багатьох місяців спроб і помилок" ФАБ-1500 вперше "точно" вразив свою "бойову ціль". Fighterbomber, близький до російських військових, стверджував, що нещодавно розроблений плануючий комплект збільшив радіус дії бомб. Також було сказано, що ФАБ-1500 має точність до п'яти метрів.

Старший науковий співробітник британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень Джастін Бронк у розмові з СNN уторчнив, що переобладнані авіабомби ФАБ можна використовувати лише проти фіксованих цілей, але основні українські позиції росіянам загалом відомі.

Новини за темою: Росіяни заявляють, що зробили вже три нові Ту-160М, один з яких ще не літав, – Defense Express

Рятує тільки ППО

Більшість українських засобів протиповітряної оборони не мають дальності вражати літаки за 70 кілометрів. Як заявив CNN Юрій Ігнат, протиповітряна оборона України "стає сильнішою, але все одно нам цього недостатньо". "Су-35 і Су-34 не наближаються так близько, як хотілося б. І все-таки якби у нас було більше протиповітряної оборони великої дальності, ми б змогли збивати ці літаки далі (від нашої лінії фронту)", – додав він.

Джастін Бронк сказав СNN, що розробка плануючих авіабомб дала росіянам можливість більш ефективно використовувати свою тактичну авіацію, на відміну від дальніх бомбардувальників, після її обмеженої ролі на першому етапі війни. За його словами, американський комплекс Patriot є чи не єдиним захистом, який має радіус дії, щоб протистояти загрозі, але в України кількість таких комплексів є обмеженою, а ракети, які використовує Patriot, є дефіцитом через затримку ухвалення Конгресом США чергового пакета військової допомоги Україні.

Раніше ми повідомляли, що російська армія почала використовувати нові авіаційні бомби. Одна з них була застосована під час обстрілу міста Мирноград на Донеччині.

А 7 лютого РФ могла вперше завдати удару по Україні ракетою "Циркон". Ракета з маркуванням "3М22" намагалася вразити цілі в Києві.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат