USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

РФ вдарила по Україні 4-тонною протикорабельною ракетою 60-х років

Військові аналітики припускають, що ракету збили
Протикорабельна ракета П-35
Протикорабельна ракета П-35
Джерело: Defense Express

Російські війська запустили по Україні протикорабельну ракету П-35 вагою 4 тонни і завдовжки 10 метрів, яку прийняли на озброєння ще у 1962 році. Про це пише український військовий портал Defence Express.

Зазначається, що вдарити нею могли або з берегового ракетного комплексу "Редут", або з підземного "Объекту-100".

"РФ для ударів по Україні використала ракету П-35 (3М44 "Прогрес"), уламки якої були знайдені, а фото вже з'явились у мережі. Це перший відомий випадок її застосування. На зображеннях з додатково розмитим Defense Express фоном видно уламки П-35, яка відрізняється значними габаритами. Бо йдеться про ракету довжиною у 10 метрів та стартовою вагою у 4 тонни, яку розроблювали у 50-х роках, а прийняли на озброєння у 1962 році", – зазначається у повідомленні.

Видання додає, що, вочевидь, вона була збита й, враховуючи те, що це протикорабельна ракета, скоріш за все, ворог цілив нею в об'єкти у південних областях. Defense Express із власних джерел має підтвердження, що йдеться саме про цю ракету.

Новини за темою: Нафтобазу в Санкт-Петербурзі вразив дрон українського виробництва, – Камишін

Особливості ракети П-35

Незважаючи на вік, П-35 все ще знаходиться на озброєнні РФ. Зокрема, вона є засобом ураження берегового ракетного комплексу "Редут". Станом на 2021 рік їх кількість оцінювалась у вісім пускових.

Окрім того, ракета П-35 використовується у стаціонарному комплексі "Утес", який також відомий під назвою "Объект-100". Це підземний об'єкт, який розміщений біля Балаклави. Самі ракети у пускових у ньому сховані під землею та підіймаються лише перед стартом. Загалом у Росії було лише два таких комплекси – у Криму та на острові Кильдин у Баренцевому морі (за наявною інформацією – покинутий).

Defence Express невідомо, яку саме пускову окупанти використали для удару.

"П-35 навіть в останній версії модернізації (3М44), яка була прийнята на озброєння у 1982 році, вже тоді вважалась архаїчною. Дальність її застосування складає до 300 км (за деякими джерелами, у версії 3М44 до 460 км), швидкість – до 1800 км/год (за іншими джерелами –2200 км/год), розмір бойової частини – до 930 кг (ФКБЧ 4Г48). Система наведення цієї протикорабельної ракети класична для того часу – інерціальна на маршевій ділянці та вмикання активної радіолокаційної головки самонаведення на кінцевій. Профіль польоту, від якого залежить й дальність – 400 метрів, 4 км або 7 км, але перед атакою об'єкта ракета знижується на висоту 100 метрів", – пояснює видання.

У публікації додають, що також була закладена можливість ураження наземних, точніше – берегових цілей. Але через систему наведення вони мали бути радіоконтрастними. Таким чином пуски ворогом ракет П-35 чимось дотичні до застосування Х-22, які використовуються ним для терористичних ударів по містах – підсумовує Defence Express.

Нагадаємо, росіяни покращили крилаті ракети Х-101. Тепер вони відрізняються від тих, якими окупанти завдавали ударів по Україні у 2022 році. Під час масованої ракетної атаки по Україні 2 січня росіяни застосували ракету Х-101, виготовлену вже в 4-му кварталі 2023 року.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат