USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

РФ має намір створити "буферну зону" на Харківщині з Бєлгородською областю, щоб не допустити обстрілів, – ISW

Аналітики вказують, що це робиться попри ймовірну нездатність російських військових провести операцію із захоплення значної території в Харківській області
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

У Росії закликають до широкомасштабної наступальної операції в Харківській області для створення "буферної зони" з Бєлгородською областю. Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За даними, речник Кремля Дмитро Пєсков заявив 9 січня, що російські війська "зроблять усе можливе, щоб не допустити обстрілів Бєлгородської області з боку України".

"Натомість російські джерела використали ці заяви для створення "буферної зони" глибиною до 15 кілометрів у Харківській області, щоб відкинути українські РСЗВ і артилерію від кордону з Бєлгородською областю", – йдеться в повідомленні.

Експерти вказують, що це робиться попри ймовірну нездатність російських військових провести операцію із захоплення значної території в Харківській області найближчим часом.

"Російські військові, ймовірно, поки можуть проводити лише дії тактичного рівня в Харківській області. І які щонайбільше слугуватимуть фінтами для відволікання та відведення українських сил від можливої ​​російської операції на Куп’янському напрямку", – додали спеціалісти.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

За добу 9 січня у зоні відповідальності ОСУВ "Хортиця" на Куп’янському напрямку українські захисники відбили вісім атак ворога в районі Синьківки Харківської області.

"Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту", – кажуть у Генштабі

Широкомасштабний наступ окупантів на Харківщині: Українська сторона заперечує дані The Telegraph

Днями британське видання The Telegraph опублікувало матеріал, в якому йдеться про те, що у Збройних силах України готуються до нового наступу Росії на Харківщині. 

За інформацією ЗМІ, з посиланням на джерело, близьке до ЗСУ, масовані російські удари по Харкову та населених пунктах навколо нього варто розглядати як частину підготовки російських окупаційних військ до широкомасштабного наступу. 

Джерело медіа додавало, що після 6–7 січня (дати святкування Різдва у РФ, – ред.), ймовірно, розпочнеться новий "наземний наступ Росії у Харківській області". Називали й можливу дату початку наземного наступу – 15 січня.

Начальник служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо, коментуючи вищезазначену інформацію The Telegraph, назвав її "маячнею". За його словами, журналісти "все перекрутили" і в матеріалі немає "нічого нового".

Фітьо заявив, що журналісти посилаються на "якісь незрозумілі підрозділи військової розвідки" і матеріал "не вартий уваги".

Аналізуючи ситуацію на цьому відтинку фронту, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський пояснив, що противник намагається за будь-яку ціну захопити Синьківку та створити умови для блокування Куп’янська.

Після втрат окупанти перегруповуються та переміщують підрозділи з інших напрямків. Загальна кількість особового складу штурмових ворожих підрозділів складає понад дві тисячі.

Новини за темою: РФ хоче заблокувати Куп'янськ, але їхні втрати у вісім разів перевищують українські, – Сирський
Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат