USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Рада ЄС схвалила додаткове фінансування для навчання воїнів ЗСУ на 194 млн євро

Загальна сума програми становить 255 млн євро
ЗСУ
Воїни ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Рада Європейського Союзу збільшила на 194 мільйони євро фінансування місії з навчання Збройних сил України. Загальна сума програми становить 255 млн євро, йдеться на сайті Ради ЄС.

Підтримку в межах Місії військової допомоги Євросоюзу на підтримку України (EUMAM Ukraine) надаватимуть через Європейський фонд миру (EPF).

"Ця підтримка продовжить сприяти широкомасштабній підготовці особового складу ЗСУ й дозволить державам – членам ЄС забезпечити необхідне навчальне обладнання та постачання", – зазначається у повідомленні.

Станом на листопад підготовку в межах EUMAM пройшли понад 34 тис. українських військових.

Що відомо про програму?

17 жовтня 2022 року Рада Євросоюзу ухвалила створення EUMAM Ukraine з початковим терміном дії два роки. Місія є прямою відповіддю на звернення України про підтримку і забезпечує індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку українських військових, а також координацію та синхронізацію діяльності держав-членів із проведення підготовки.

У листі від 23 серпня 2023 року українська влада визнала важливий внесок EUMAM Ukraine і звернулася з проханням про розширення навчання за програмою для Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Національної поліції та Служби безпеки України.

Новини за темою: ЄС готує план надання Україні довгострокових зобов'язань щодо безпеки, – ЗМІ

Зараз участь у підготовці українських військових у межах EUMAM Ukraine беруть 24 країни Європейського Союзу та Норвегія. Це найбільша місія за всю історію ЄС.

Раніше

Єврокомісія перерахувала Україні черговий транш на 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги. Загалом Київ отримає у 2023 році 18 млрд євро у вигляді довгострокових пільгових кредитів. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Фінансування Європи підтримувало економічну стабільність України та державні послуги з моменту початку російської війни. Ми виділяємо нові 1,5 млрд євро", – написала фон дер Ляєн.

До речі, країни Європейського Союзу сподіваються досягти домовленості про виділення 5 мільярдів євро на 2024 рік із зобов'язаннями щодо продовження підтримки надалі, пише Bloomberg.

Також очікується, що лідери ЄС обговорять на грудневому саміті рекомендацію Єврокомісії офіційно розпочати переговори щодо членства з Україною. Деякі потоки підтримки для України від Євросоюзу блокує Угорщина – Будапешт хоче, щоб Брюссель спочатку обговорив її спільну стратегію щодо Києва, сказав один із дипломатів.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині