USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

ЗСУ призупинили наступ у Бахмуті, – Сирський

Ворог змінив формат операції, тому спостерігається тимчасове затишшя
Бахмут_1
Джерело: (с) Андрій Дубчак

Збройні сили України протягом минулих днів призупинили просування на флангах на Бахмутському напрямку. Про це повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, передає "Українська правда".

"Протягом декількох минулих днів просування на флангах було призупинено, оскільки там виконувались інші важливі задачі. Командуванням нашого угруповання вживаються відповідні заходи, які спрямовані на відновлення боєздатності наших частин та зриву ворожих намірів", – розповів він.

Крім того, ворог змінив формат операції, тому спостерігається тимчасове затишшя.

Вихід ПВК "Вагнера". Подробиці

Власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що його бійці розпочали вихід з Бахмута. Відповідне відео він опублікував у своєму Телеграм-каналі.

Пригожин на відео тисне руки своїм бійцям і говорить про вихід у тилові райони. 

Нагадаємо, власник ПВК раніше повідомляв, що 25 травня розпочне вивід вагнерівців з Бахмута для відпочинку та перепідготовки. При цьому він пообіцяв що про них, мінімум два місяці ніхто нічого не чутиме на всій лінії фронту.

Підтвердження Міноборони України

ПВК "Вагнера" дійсно залишила передмістя Бахмуту. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 

За її словами, "вагнерівців" замінили регулярні загони окупантів.

"У самому ж місті Бахмут на даний момент залишаються "вагнерівці". Наші війська контролюють околиці міста у південно-західній частині в районі "Літак", - розповіла вона.

Погрози про вихід

На початку травня засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин заявив про так званий вихід з Бахмута. Пояснив це "снарядним голодом" та великими втратами.

"Офіційно звертаюся до начальника Генерального штабу, міністра оборони, верховного головнокомандувача та народу Росії. Заявляю від імені бійців ПВК "Вагнера", від імені командування ПВК "Вагнера" 10 травня 2023 року ми змушені передати позиції у населеному пункті Бахмут підрозділам міністерства оборони та вивести залишки ПВК "Вагнера" до тилових таборів, щоб зализати рани", – сказав Пригожин.

Він ухвалив таке рішення нібито через "снарядний голод" у вагнерівців.

"Я виводжу підрозділи ПВК "Вагнера" із Бахмута, бо за відсутності боєприпасів вони приречені на безглузду загибель", – додав Пригожин.

Зазначимо, що напередодні цієї заяви Пригожин опублікував відео на тлі загиблих на війні вагнерівців. 

Реакція Кремля

А от в Москві заяву Пригожина щодо Бахмута відмовилися коментувати. Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Кремль "поінформований" про заяву власника ПВК "Вагнера", але не захотів її обговорювати.

Що говорять в Україні

Представник ГУР Міноборони Андрій Черняк заявив, що Пригожин не збирається виводити своїх найманців з Бахмута. За його словами, ГУР не фіксує жодних відводів військ зараз у районі Бахмута.

"Пригожин не буде виводити вагнерівців з Бахмута. Ці заяви зроблені ним на фоні того, що він не може виконати чергову обіцянку – захопити Бахмут до 9 травня. Тому він зараз намагається зробити когось винним у цьому, адже він зараз розуміє, що вже не може дотриматися свого слова", – пояснив Черняк.

Разом з тим речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий звернув увагу, що така заява Пригожина ніяким чином не пов'язана з так званим "снарядним голодом" у вагнерівців.

"Понад місяць тому ми робили припущення, що якщо у "Вагнера" збережеться така динаміка втрат: 100 людей вбитими і більше за добу і не відновиться джерело поповнення, яке вони брали з російських в'язниць, то в найближчому майбутньому вони будуть знищені. Так і виходить, тому це ніякий не "снарядний голод", про який Пригожин говорить. Оскільки лише за цю добу 520 разів в Бахмуті й околицях було завдано ударів по нас артилерію різних типів", – пояснив Череватий.

Схожої думки і ексначальник пресслужби Генерального штабу ЗСУ полковник Владислав Селезньов. Він вважає, що заяву засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина про так званий "вихід" з Бахмута не слід сприймати серйозно, як і будь-які інші висловлювання російських пропагандистів. 

"Чи можемо ми взагалі сприймати серйозно заяви будь-яких російських пропагандистів? Очевидно, що ні. Так само ми маємо відноситися виключно до всіх заяв такого персонажа, як Євгена Пригожина. Бо він не лише ворог, а ворог підступний", – сказав виданню співрозмовник.

Таким чином експерт пояснив, що серйозно сприймати заяви Пригожина взагалі не варто, оскільки вони є завжди небезпечними і спрямування їх таке, що має вводити нас в оману і щоб ми робили хибні висновки.

Пригожин заявив, що Бахмут "не має стратегічного значення"

Пізніше Пригожин  заявив, що Бахмут не має стратегічного значення для РФ. За його словами, головною метою так званої "Бахмутської м’ясорубки" полягало не у взятті міста, а в іншому.

"Слід зазначити, що операція "Бахмутська м’ясорубка" була розрахована головним чином не для взяття населеного пункту Бахмут, а для перемелювання підрозділів ЗСУ та організації перепочинку російської армії для відновлення боєздатності. Своє завдання "Бахмутська м’ясорубка" повністю виконала", – заявив Пригожин.

За його словами, "стратегічного значення для подальшого просування на захід населений пункт Бахмут не має". Разом з тим нібито, за його словами, стратегічне значення для просування російської армії має взяття населених пунктів Краматорськ, Слов’янськ, Дружківка та Костянтинівка.

"Це – "Донбаське кільце", на захід від якого відкриваються рівнинні території, на яких ЗСУ важко утримувати оборону в разі ведення наступу переважаючими силами російської армії", – пояснив ватажок вагнерівців.

Крім того, Євген Пригожин заявив, що нібито передасть позиції своїх бойовиків у Бахмуті найманцям глави Чечні Рамзана Кадирова.

"Я дякую Рамзану Ахматовичу за те, що він погодився, маючи, найімовірніше, можливості для отримання всього необхідного і всі необхідні ресурси, стати в Бахмут на наші позиції. Хочу, аби 10 травня о 00:00 саме тоді, коли, за нашими розрахунками, повністю вичерпаємо свій бойовий потенціал, на наші місця стали наші бойові товариші і продовжили штурм населеного пункту Бахмут", – каже Пригожин.

До речі, американські ЗМІ подейкують, що ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин все ж планує згорнути операції своїх найманців в Україні через невдачі та сфокусуватися на Африці.

Читайте також:
Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal
Росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон, – Лубінець Росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон, – Лубінець
Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці
В британській розвідці розповіли про роль вагнерівців, які залишаються у Білорусі В британській розвідці розповіли про роль вагнерівців, які залишаються у Білорусі