USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Прибирання дискримінації": Безгін розповів, чому на сьогодні селищні громади не можуть розраховувати на запозичення

Тепер планується зробити рівні умови і для селищних, і для сільських і міських громад
Безгін
Народний депутат України Віталій Безгін
Джерело: відкриті джерела

В Україні на сьогодні, згідно з чинним законодавством, залучати запозичення можуть обласні, міські ради, а сільські та селищні позбавлені такого права. При цьому з 1469 територіальних громад в Україні 1059 – саме сільські та селищні. Нині ж це питання хочуть вирішити, оскільки запозичення є прекрасним джерелом надходжень для країни, яка обмежена зараз у своїх бізнесових надходженнях в силу бойових дій по великій кількості території. Про це в ефірі UWN пояснив народний депутат України від фракції "Слуга народу" Віталій Безгін.

"В нас є по всій країні територіальні громади. Є громади, які були сформовані на основі міст, тобто якась умовно Житомирська чи Івано-Франківська громада в центрі міста Івано-Франківська чи Житомира. Є громади своєю чергою селищні чи сільські, які складаються з сільських територій. З одного боку всі громади рівні, з іншого – жодна сільська чи селищна громада не може претендувати на запозичення. А якщо ми кажемо про західні кредити, то це дешеві пільгові кредити, тобто доступ до дешевих грошей під 1–2% річних, що є прекрасним джерелом надходжень для країни, яка обмежена зараз у своїх бізнесових надходженнях в силу бойових дій по великій кількості території", – каже Безгін.

До того ж, пояснює нардеп, наприклад, є міські громади, як Моршинська. Моршин має статус міста, при цьому має населення менше ніж 10 тисяч. А є своєю чергою сільські громади з населенням 40 тисяч громадян, які не можуть скористатися можливістю доступу до дешевих грошей.

"Про це мова, як, на мій погляд, я б це назвав прибиранням дискримінації стосовно села в Україні", – додає він.

За словами Безгіна, запозичення дозволять сільським та селищним громадам вирішувати найболючіші питання, на які сьогодні в них не вистачає коштів.

Нині ж законопроєкт №6472, який би і врегулював це питання, включено до порядку денного ВРУ. Очікується на його розгляд та прийняття.

Нагадаємо, 15 вересня уряд ухвалив проєкт бюджету України на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у 1 трлн 560 млрд гривень та видатками загального фонду у 3 трлн 108 млрд гривень.

Разом з тим у місцевих бюджетів у 2024 році заберуть ПДФО, сплачені військовими. Чому – з'ясовуємо тут.
Теги: бюджет
Читайте також:
На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету
Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік
Понад 70% – на зарплати, 20% – на озброєння: В Міноборони розповіли, як розподіляють бюджет-2024 Понад 70% – на зарплати, 20% – на озброєння: В Міноборони розповіли, як розподіляють бюджет-2024
Бюджет щорічно може отримувати від економічного бронювання від мобілізації 200 млрд гривень, – нардеп Наталуха Бюджет щорічно може отримувати від економічного бронювання від мобілізації 200 млрд гривень, – нардеп Наталуха