USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Досить дивні витрати місцевих бюджетів": Чому у громад забирають ПДФО, які сплачують військовослужбовці, пояснив Рябикін

До повномасштабного вторгнення місцеві бюджети не отримували цей податок
Податки гроші кошти гривні_2
Джерело: відкриті джерела

З початком надходжень до місцевих бюджетів ПДФО, які сплачують військові, в громадах з'явилися надлишкові кошти. І оскільки Україна знаходиться у стані війни, всі ресурси, які зараз є в Україні чи в місцевих бюджетів, мають витрачатися на те, аби пришвидшити перемогу України над агресором. Разом з тим зараз ми бачимо досить дивні витрати місцевих бюджетів – на проєкти, бруківку чи стадіони. На цьому в ефірі UWN наголосив радник заступника керівника Офісу президента України Олексій Рябикін.

Він уточнив, що цей об'єм грошей виник саме внаслідок повномасштабної військової агресії Росії. Оскільки до 24 лютого 2022 року не було такої кількості військовослужбовців. Відповідно, вони не отримували зарплату і, відповідно, не сплачувати цей податок. Тобто у 2021 році місцеві громади цей дохід не отримували. Цей дохід виник саме у 2022 році.

"Зараз ми бачимо досить дивні витрати місцевих бюджетів: один місцевий бюджет закупає щось, інший місцевий бюджет замовляє якісь дивні проєкти якихось стадіонів, третій місцевий бюджет перекладає бруківку. Власне кажучи, це відбувається, в тому числі тому, що у зв’язку з реєстрацією військових частин у цих громадах з’явилися надлишкові кошти. Але треба всім згадати, що зараз Україна знаходиться у стані війни, у стані військової агресії, яку здійснює Росія, і всі ресурси, які зараз є в Україні, чи в місцевих бюджетів, мають витрачатися на те, аби пришвидшити перемогу України над агресором. Це має виражатися в тому, аби відбудувати і посилити власний військово-промисловий комплекс, аби забезпечити належне забезпечення військовослужбовців безпілотними літальними апаратами, розробки передачі інших засобів, які необхідні безпосередньо військовим. Власне кажучи, це рішення продиктоване саме цими мотивами", – зазначив радник.

При цьому додав, що йдеться про цифру у 101 мільярд гривень – це частина усього податку на доходи фізичних осіб, яка стосується військовослужбовців. І саме цей об’єм фінансів має бути переданий на центральний рівень – в органи, які будуть забезпечувати підвищення боєздатності і забезпечення і наближення нашої перемоги над агресором.

Підвищення фінансування армії через військовий ПДФО

У місцевих бюджетів у 2024 році заберуть ПДФО, сплачені військовими. Так, Мінфін планує, що 100% ПДФО із зарплат військових будуть надходити у спецфонд Держбюджету і направлятися на потреби оборони. Передбачається, що ці кошти будуть використовуватися за двома напрямками: на виробництво боєприпасів і на забезпечення армії безпілотними літальними апаратами, раніше розповідав в ефірі UWN радник заступника керівника Офісу президента України Олексій Рябикін.

Водночас прем’єр-міністр Шмигаль уточнив, що законопроєкт про військовий ПДФО дозволить залучити майже 120 млрд гривень на виробництво озброєння.

"За час повномасштабного вторгнення доходи місцевих бюджетів від військового ПДФО збільшились у вісім разів. За 2023 рік прогнозована сума складе понад 96 млрд гривень. Тоді як у 2021 році – близько 12 млрд гривень. Зростання відбувається виключно тому, що держава збільшує видатки на сектор оборони та зарплати військових", – пояснив глава уряду.

Тепер же урядовий законопроєкт, за його словами, дозволить залучити 25,8 млрд гривень цього року і 93,7 млрд гривень наступного на додаткові закупівлі БпЛА та на збільшення виробництва власного озброєння.

В Мінфіні ж переконують, що підвищення фінансування армії через військовий ПДФО не призведе до браку коштів у місцевих бюджетах для фінансування усіх важливих потреб. 

Читайте також:
На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету
Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік
Українці зможуть дивитися трансляцію засідань місцевих рад. Законопроєкт – на розгляді у президента Українці зможуть дивитися трансляцію засідань місцевих рад. Законопроєкт – на розгляді у президента
Понад 70% – на зарплати, 20% – на озброєння: В Міноборони розповіли, як розподіляють бюджет-2024 Понад 70% – на зарплати, 20% – на озброєння: В Міноборони розповіли, як розподіляють бюджет-2024