USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

На ЗСУ з місцевих бюджетів: Яку допомогу фронту запланували цьогоріч в обласних адміністраціях та Києві

Скільки коштів з обласних бюджетів планують направити на армію, UWN запитався в ОВА
гроші на армію (не брать)
Джерело: UWN

З початку повномасштабного вторгнення – від лютого 2022-го – міста, громади та області активно долучилися до підтримки наших військ. Минулого року більшість громад мала профіцитні бюджети та додаткові ресурси для допомоги фронту завдяки збільшенню надходжень від військового ПДФО. Дехто сумлінно розподіляв ці кошти на армію, а дехто – на місцеві потреби (проєкти, бруківка тощо).

2024 року з місцевих бюджетів вилучили військовий ПДФО та перерозподілили міжбюджетні трансферти. Та, попри зменшення фінансової спроможності, області продовжують допомагати фронту.

Скільки коштів з обласних бюджетів планують направити на армію, UWN запитався в ОВА.

Відразу зауважимо, що вказані суми не є остаточними. В ОВА та КМВА наголосили, що при чергових уточненнях показників бюджету питання збільшення фінансової підтримки на військові потреби армії буде додатково опрацьовуватись.

Отже. Київ на цей рік запланував виділити на армію вже 7,5 млрд гривень – на початку червня Київрада збільшила фінансування програм, повʼязаних з підтримкою Сил оборони та безпеки.

Дніпропетровщина планує виділити близько 560 млн гривень: за програмою забезпечення громадського порядку та громадської безпеки на території області 360,3 млн гривень. Ще 201 млн гривень – за програмою територіальної оборони Дніпропетровської області та забезпечення заходів мобілізації, пояснюють в ОВА.

Приблизно стільки ж – 560 млн гривень – запланували і на Львівщині. Трохи менше заклали в бюджети Запорізької та Харківської областей – 478,9 млн гривень та 470,4 млн гривень відповідно.

З бюджету Київської області планують виділити на армію 228,4 млн гривень, а з бюджету Волині – понад 170 млн гривень.

В той самий час в обласному бюджеті Вінниччини на військові потреби у 2024 році заплановано 83,9 млн гривень.

Івано-Франківщина виділяє понад 75 млн гривень.

"По програмі забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в області – 25,1 млн гривень. По регіональній цільовій програмі надання шефської допомоги військовим частинам Збройних сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді – 50 млн гривень", – пояснюють в ОВА.

З бюджету Херсонщини заплановано витратити 67,7 млн гривень, на Сумщині передбачено виділити з бюджету 60,8 млн гривень, на Житомирщині – 27,4 млн гривень.

Трохи менше запланували в Хмельницькій та Полтавській ОВА – 10 млн гривень та 15,4 млн гривень відповідно. На Кіровоградщині заплановані видатки у сумі 10 млн гривень.

2,7 млн гривень планують виділити з бюджету Чернігівської області, на Рівненщині затверджені видатки в сумі 1,5 млн гривень.

В Тернопільській ОВА зауважили, що "у 2024 році прийнято Програму підтримки військових частин Збройних сил України, Національної гвардії України, сприяння відсічі збройної агресії проти України та забезпечення національної безпеки". Втім, скільки коштів планують виділити на армію у 2024-му – невідомо.

Про наявність відповідної програми сказали й в Миколаївській ОВА. Зазначили, що на 2024 рік "на військові потреби (Збройні сили України та інші Сили оборони України) передбачено виділення коштів з обласного бюджету в обсязі фінансування, що визначається у межах наявного фінансового ресурсу". Сума – невідома.

Не повідомили інформацію і в Одеській ОВА, мотивуючи це воєнним станом в країні.

Новини за темою: Від кількох мільйонів до 5 млрд: Скільки за два роки повномасштабної війни було витрачено на армію з обласних та столичного бюджетів?

Армія. Податок. 2024 рік.

Зауважимо, що минулоріч Верховна Рада прийняла законопроєкт, яким пропонується переспрямувати ПДФО із забезпечення військових з місцевих до державного бюджету. Планувалось, що ці кошти спрямують на закупівлю техніки й власне виробництво зброї. Законопроєкт мав залучити на ці цілі 25,8 млрд гривень 2023 року і 93,7 млрд гривень цього року.

В Мінфіні ж переконують, що підвищення фінансування армії через військовий ПДФО не призведе до браку коштів у місцевих бюджетах для фінансування усіх важливих потреб. Водночас законопроєкт викликав напружену реакцію серед громад.

Тут варто пояснити, що до цього ці кошти осідали за місцем розташування військових частин. Завдяки цьому податку лише в січні – липні 2023 року профіцит фінансових ресурсів в українських громадах сягнув 80,6 млрд гривень.

Але, як показала практика, отримали досить дивні витрати місцевих бюджетів – на проєкти, бруківку чи стадіони.

Через це цьогоріч місцеві бюджети без ПДФО, сплачені військовими. На армію з місцевих бюджетів виділяють лише вільний залишок бюджетних коштів.

.

* Дані надавалися обласними військовими адміністраціями та КМВА. Відповідей від Закарпатської, Черкаської та Чернівецької ОВА на цей час не отримали.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом