USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Протести в Росії продовжуються: На центральну площу Уфи вийшли сотні людей

Найактивніших протестувальників затримує поліція
Протести в РФ
Акція протесту в РФ
Джерело: відкриті джерела

У столиці Башкортостану Уфі на центральній площі Салавата Юлаєва вранці 19 січня зібралося кілька сотень людей. Видання SotaVision оцінювало їх кількість у півтори тисячі. Провести акцію закликали в соцмережах прихильники активіста Фаїля Алсинова, нещодавно засудженого до чотирьох років позбавлення волі. У день винесення йому вироку у місті Баймак відбулися сутички демонстрантів із поліцією.

Люди, що зібралися в Уфі, гуляли площею, водили хороводи, співали башкирські пісні. Поліцейським вони казали, що просто гуляють. ОМОН затримав кількох людей, зокрема дівчину з плакатом, на якому були слова з виступу Алсинова, та людину з прапором Башкортостану.

Кореспондентові Телеграм-каналу "Одного разу в Башкирії" поліцейські сказали, що формально затримань не було, а поліція просто "супроводила" кількох людей із площі. Проте згодом затримання продовжились. Ті, хто зібрався, спробували перешкодити поліцейському автозаку вивезти чотирьох затриманих з площі, сталася сутичка з ОМОНом. Загалом повідомляється про понад десять затриманих. Згодом більшість учасників акції розійшлися. МВС Башкортостану раніше попередило про відповідальність за участь у неузгодженій акції.

У середу біля будівлі суду в Баймаку, де зранку винесли обвинувальний вирок екоактивісту Фаїлю Алсинову, кілька годин тривала неузгоджена акція протесту. Декілька тисяч людей вимагали звільнити захисника гори Куштау.

Поліція застосувала сльозогінний газ та світлошумові гранати, били демонстрантів палицями. За підсумками акції було затримано кілька десятків людей. Близько двадцяти учасників протесту звернулися по медичну допомогу. Декілька людей згодом було відправлено під адміністративний арешт.

Новини за темою: Протести в Бєлграді: До акції щодо незгоди з результатами голосування на парламентських виборах доєдналися студенти

Слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтями про організацію та участь у масових заворушеннях, а також про застосування насильства щодо представників влади. Дев'ять учасників акції в Баймаку заарештовано на строк від 8 до 15 діб за статтею про непокору співробітнику поліції. Про це повідомила об’єднана пресслужба судів регіону.

Глава Башкортостану Радій Хабіров, коментуючи в четвер зіткнення прихильників Алсинова з поліцією біля будівлі суду в Баймаку, заявив, що не "терпітиме екстремізм і спроби розхитувати ситуацію" і "покаже справжню особу організаторів", яких він звинуватив у сепаратизмі.

Напередодні у Росії пройшла одна з найбільших акцій протесту з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Проте вона не стосувалася війни, а мітингувальники вийшли на захист місцевого активіста. 

Нагадаємо, Росія заборонила у себе протести на тему війни. Наприкінці минулого року британська розвідка повідомила, що у Росії стурбовані протестами родин мобілізованих та намагаються стримати їх у різні способи.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, всередині держави-агресора РФ, зокрема у її європейській частині, зростає соціальна напруга. За оцінками воєнної розвідки України, збільшення протестної активності російського населення виражається дедалі вищим невдоволенням війною проти України.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку