USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Протести на польсько-українському кордоні: Які кроки роблять уряди двох країн задля вирішення конфлікту

Яка ж ситуація наразі, зібрали у матеріалі
страйк Польща
Протести
Джерело: відкриті джерела

Із листопада 2023 року поляки періодично влаштовують блокади на кордоні з Україною. Протести почали перевізники, нині підхопили фермери, а 19 лютого 2024 року мітингарі заблокували шість пропускних пунктів, на що українці теж дали свою відповідь.

Економічні вимоги польських страйкарів такі:

  • заборонити ввезення української агропродукції;
  • не здійснювати "зелений перехід" у межах програми ЄС, що передбачає зменшення використання пестицидів і добрив;
  • а також отримати додаткові дотаційні виплати на вітчизняне тваринництво.

Неодноразово від урядовців лунали закиди урегулювати конфлікт позитивно для обох сторін - України та Польщі.

Яка ж ситуація наразі, зібрали в матеріалі.

Польща

Міністр сільського господарства та розвитку сільських територій Чеслав Сєкерський нагадав, що аграрні протести вже відбувалися восени 2023 року і були результатом помилок попереднього уряду.Тоді аграрії протестували через надмірний імпорт сільськогосподарської сировини з України, падіння рентабельності виробництва, а також зростання витрат, зокрема зростання цін на енергоносії, добрива та засоби захисту рослин.

"Нині протестуючі фермери мають рацію, висловлюючи свою опозицію щодо ситуації, в якій опинилося сільське господарство Польщі. Припущення Green Deal викликають протести у фермерів у Польщі та Європі, оскільки означають запровадження обмежень на сільськогоспвиробництво. Європейська комісія зайшла занадто далеко з вимогами Зеленої угоди. Коли на ринку існують загрози, спричинені надмірним імпортом з України, високою інфляцією та підвищенням собівартості виробництва, фермерів не можна навантажувати додатковими завданнями щодо протидії кліматичним змінам. Тому необхідно відійти від жорстких і дорогих правил Green Deal, які обмежують агровиробництво", - зазначив очільник Мінагрополітики.

Україна

Українські перевізники заблокували кордон на трьох пунктах пропуску: "Рава-Руська", "Шегині" та "Краківець" у відповідь полякам на блокаду 19 лютого.

Як повідомляв голова ГО "Український транспортний союз у Львівській області" Олег Дубик "Інтерфакс-Україна", акція триватиме доти, доки протестувальники з польського боку не припинять блокувати рух вантажного транспорту з українського боку.

Учасники вимагали припинити блокаду кордону на польському боці та відновити нормальний рух транспорту. Водночас пропускали легкові автомобілі та автомобілі з гуманітарними вантажами.

Двосторонні переговори

Водночас Сєкерський зауважив, що з середини січня в Міністерстві сільського господарства та розвитку сільських територій тривають двосторонні переговори з Україною, на які Єврокомісія висловила свою згоду. Очільник Мінагрополітики висловився проти масштабної лібералізації торгівлі з Україною, яка має діяти до червня 2025 року.

"Прагнемо досягти двосторонньої угоди з Україною, яка могла б ефективно замінити поточне національне ембарго на зерно. Проте також розширила б сферу захисту ринку на інші чутливі продукти, такі як цукор, птиця, яйця, заморожена малина, яблучний сік, соняшник, олія та ріпакова олія. Зрештою, хочемо запровадити суттєві обмеження на надходження чутливих товарів з України, зокрема детальний і навіть обмежувальний контроль на кордоні", - пояснив політик.

Очільник Мінагрополітики додав, що внаслідок великого відкриття Євросоюзу та надходження товарів з України найбільших втрат зазнали польські фермери.

"Безсумнівно, Україні потрібно допомагати, але відкриття для імпорту сільгосппродукції до ЄС не може набути такої форми, як зараз. Бо фермери з Польщі та інших країн ЄС не зможуть витримати конкуренцію", – зазначив Сєкерський.

У Польщі не прийняли пропозицію Зеленського про зустріч на кордоні й назвали свою дату переговорів

Натомість представники урядів України та Польщі збираються на зустріч для розв'язання питання блокади кордону у Варшаві 28 березня. Про це заявив прем'єр-міністр Дональд Туск і додав, що зустрічі лідерів Польщі та України найближчим часом, як про це просив президент Володимир Зеленський, не буде.

Нагадаємо, президент України звернувся до поляків на тлі триваючої блокади кордону України. У зверненні глава держави доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні України, а також запросив прем'єр-міністра і президента Польщі приїхати до своєї адмінмежі.

"І я прошу тебе, Дональде (Туск, – ред.), пане прем'єр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею (Дуда, – ред.), пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не повинні це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити. Я готовий бути також на кордоні разом із нашим урядом. І хочу звернутися зараз до Єврокомісії: треба зберегти єдність у Європі", – сказав український лідер.

Однак, за словами Туска, польський уряд "буде шукати захисні рішення для польських фермерів", при цьому як внутрішніми методами, так і шляхом використання національних фондів, а також - подальших перемовин з Україною та ЄС.

Туск акцентував, що уряд хоче встановити лінію компромісу і домовленості з фермерами-протестувальниками, яка їх влаштовувала б і дозволяла припинити протести.

"Щодо критичних товарів (зброя, гумдопомога тощо), які їдуть через Польщу до України, уряд внесе інфраструктури КПП до списку критичної інфраструктури. Так Варшава має намір узяти під власний контроль ділянки доріг у бік пунктів пропуску для гарантії постачання необхідних Україні товарів", - сказав Туск.

Ще пропозиції від Польщі

Міністр Сєкерський повідомив, що у відомстві також переглядають процедури на всіх етапах перевірки агропродовольчої продукції на кордоні з Україною, яку здійснює митна та податкова служба Польщі. А ще - шукає шляхи покращення координації діяльності всіх прикордонні служби.

"Окрім вимог, пов’язаних із Green Deal та надмірним імпортом з України, розуміємо потреби фермерів щодо якнайшвидшого отримання коштів від прямих виплат. І чудово усвідомлюємо, що наразі аграрії неспроможні фінансувати нові витрати, пов’язані із запуском сільськогосподарського виробництва навесні. Тому намагаємося якнайшвидше давати подальші виплати", - зазначив очільник Мінагрополітики.

Разом з тим зазначив, що однією з перших дій нового керівництва Мінагрополітики було домовитися з протестуючими фермерами на кордоні в Медиці. 

"Нове керівництво міністерства від самого початку вело і веде переговори з протестувальниками. Ми б хотіли, щоб результатом нашої спільної роботи стала домовленість щодо розв'язання поточних проблем і розробки програми на майбутнє. Тож таки хочемо розпочати ці переговори наступного тижня. Це виклик, який вимагає зобов’язань і домовленостей на найвищому національному та європейському рівнях, – сказав Сєкерський.

Посилення протестів

Попри гучні заклики з боку польського уряду урегулювати конфлікт, аграрії країни своєю чергою хочуть активізувати мітинг на кордоні з Німеччиною.

З суботи, 24 лютого, аграрії планують цілодобове блокування дороги S3 в районі розв’язки Мисліборж. Як і щодня, о 14:00, трактори вирушать з Реніце в дорогу, але акція протесту не завершиться о 16:00 - хочуть стояти там навіть до 20 березня.

"Після вихідних фермери відновлять акцію протесту на польсько-німецькому кордоні в Крайніку Дольному. Вони хочуть повністю перекрити рух на кордоні та цілодобово страйкувати. Готуються об’їзди. Рух вантажівок перенаправлять на перехресті автомагістралі Йорданово на швидкісну дорогу S3. Легковий транспорт зможе прямувати до розв’язки Свєцко, де буде спрямовано на національну дорогу №29", - вказують мітингарі.

Плани фермерів ще можуть змінитися, повідомляють місцеві ЗМІ.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям