USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Пропутінські гасла на аграрних протестах: У МЗС Польщі прокоментували, назвавши їх шокуючими

Дипломати закликали організаторів сільськогосподарських страйків подивитися, хто вносить проросійський наратив на протести
трактор на протестах
Плакат на тракторі під час протесту. 20 лютого, 2024 р.
Джерело: RMF24

Напередодні один із фермерів, які брали участь в акції протесту в Горжичках (Сілезьке воєводство, Польща), встановив на своєму тракторі прапор СРСР і вивісив банер із написом із закликом до Путіна "навести порядок" з Україною, Брюсселем і урядом. У польському МЗС прокоментували пропутінські гасла на мітингах, назвавши їх шокуючими, повідомляє RMF FM.

"Говорити зараз антиукраїнські тиради, вихваляючи Путіна і закликаючи його добити українців, звучить як спроба захоплення фермерського руху крайніми, безвідповідальними елементами або пропутінськими агентами. Гасла, які з'явилися, шокують та шкодять Польщі й репутації польського народу, який першим прийняв українців і відкрив для них свої домівки. І шкодять цьому протесту та фермерам, які часто висувають обґрунтовані вимоги", – сказав речник польського МЗС Павел Вронський.

Дипломат закликав організаторів сільськогосподарських страйків подивитися, хто вносить проросійський наратив на протести, і дистанціюватися від таких людей.

"Це дискредитує їх і їхню справу. Ця дія, яка не служить фермерам, не служить вирішенню суперечки з Україною. Єдина людина, яка виграє від цього, – російський диктатор Володимир Путін", – додав речник.

Що передувало?

Під час протесту фермерів на виїзді з автомагістралі А1 у Горжичках на одному з тракторів був розміщений прапор СРСР і напис: "Путін, наведи лад з Україною, Брюсселем і нашими правителями". Чоловіка, який керував цим транспортним засобом, зупинили для перевірки на дорозі.

"Підстав для затримання водія в межах провадження не було. Усі матеріали цих заходів, проведених на місці події, передали до прокуратури. Заплановані процесуальні дії", – зазначили в місцевій поліції. 

Спочатку вчинок фермера кваліфікували як злочин за ст. 256 Кримінального кодексу. Відповідно до цього положення, кожен, хто публічно пропагує нацистську, комуністичну, фашистську чи іншу тоталітарну державну систему або розпалює ненависть на основі національних, етнічних, расових чи релігійних відмінностей або на підставі неконфесійної належності, підлягає покаранню у вигляді позбавлення волі на термін до трьох років.

Таке ж покарання застосовується до особи, яка публічно пропагує нацистську, комуністичну, фашистську ідеологію або ідеологію, що закликає до застосування насильства з метою впливу на політичне чи суспільне життя.

Новини за темою: Через блокаду кордону в Україні подорожчає автогаз

Блокування кордону

Польські протестувальники 20 лютого посилили протести на кордоні з Україною. На деяких КПП рух був заблокований повністю.

Крім того, протестувальники перекрили рух поїздів на ПП "Медика – Шегині" і розсипали зерно, яке вантажний потяг мав доправити до Німеччини транзитом через Польщу.

Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський звернувся до протестувальників із попередженням про те, що повне блокування кордону може нашкодити самій Польщі.

За словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача, Польща звернулася до України з проханням скасувати "єЧергу" на трьох пунктах пропуску – "Нижанковичі – Мальховіце", "Угринів – Долгобичив", а також "Рава-Руська – Гребенне".

21 лютого президент Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні України і запросив премʼєр-міністра Польщі також приїхати.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені