USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Представники ЄС і Британії вимагають у Ілона Маска видалити з Х кадри насильства і дезінформацію про війну в Ізраїлі

За невиконання вимоги Євросоюз може оштрафувати платформу X на суму в розмірі до 6% від доходу компанії
Соцмережа X
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Єврокомісар Тьєррі Бретон і британська міністерка культури Мішель Донелан звернулися до Ілона Маска з проханням видалити з платформи X (колишній Twitter, – ред.) кадри насильства і дезінформацію, повʼязану з війною в Ізраїлі. В іншому випадку компанія X може зіткнутися з дією європейських правил соціальних мереж. Про це пише Politico.

Зазначається, що відтоді, як ХАМАС розпочав свої жорстокі атаки на Ізраїль 7 жовтня, платформа X була заповнена зображеннями, відео та хештегами, які зображують у графічних деталях, як були вбиті сотні ізраїльтян.

Європейський комісар Тьєррі Бретон, який контролює правила блоку про цифрові послуги (DSA), попередив Маска про його зобов’язання згідно з правилами щодо контенту.

Автори зазначають, що якщо Маск не виконає вимоги, платформа X може зіткнутися зі штрафом у розмірі до 6% свого доходу за можливі порушення. 

"Я закликаю вас забезпечити швидку, точну та повну відповідь на цей запит протягом наступних 24 годин", – написав Бретон у в соцмережі X увечері 10 жовтня.

У відповідь на публікацію Бретона Маск попросив його окреслити, як саме його компанія порушила європейські правила публікації контенту.

"Наша політика полягає в тому, щоб усе було відкритим і прозорим", – додав Маск.

У виданні зазначають, що британська міністерка, яка відповідає за окремий збірник правил щодо онлайн-контенту Великої Британії Мішель Донелан також планує зустрітися з деякими медіакомпаніями, зокрема Google, Meta, X, TikTok і Snapchat, щоб нагадати їм про їхні зобов’язання видаляти контент, що містить антисемітизм і екстремізм.

"Ми вживаємо заходів на знак солідарності з Ізраїлем і нашою єврейською громадою", – написала Донелан на платформі X.

Раніше ми писали, що соціальна мережа X (колишній Twitter, – ред.) вийшла з добровільного кодексу практики Європейського Союзу щодо дезінформації. Про це заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Зазначалося, що на початку цього року Twitter Inc. була єдиною великою технологічною платформою, яка не подала повний звіт до Євросоюзу згідно з нормами, яких компанія погодилася дотримуватися до того, як її придбав Ілон Маск у 2022 році.

А в лютому Єврокомісія уточнила, що у звіті компанії бракує даних, а також відсутнє зобов'язання соцмережі надати доступ фактчекерам.

Наприкінці ж вересня в ЄС назвали платформу X Ілона Маска найбільшим засобом поширення російської дезінформації. Додавалося, що наплив російської дезінформації особливо гостро відчувався у Словаччині, де 30 вересня відбувалися вибори.

Тоді ЄС закликав платформи Кремнієвої долини посилити свою пильність у боротьбі з російською "війною ідей".

Згодом з соціальної мережі Х зникла функція, яка дозволяла користувачам поскаржитися на дезінформацію про вибори. Це викликало занепокоєння щодо неправдивої інформації, яка поширюється напередодні голосування в Австралії та США. 

Читайте також:
Не мовчатиму про страждання в Газі, - Гарріс закликає Нетаньягу до припинення вогню Не мовчатиму про страждання в Газі, - Гарріс закликає Нетаньягу до припинення вогню
Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців
Біля консульства США в Тель-Авіві стався вибух: Є загиблий і поранені Біля консульства США в Тель-Авіві стався вибух: Є загиблий і поранені
Щомісяця по 45 млн доларів: Маск фінансуватиме президентську кампанію Трампа Щомісяця по 45 млн доларів: Маск фінансуватиме президентську кампанію Трампа