USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

В ЄС назвали платформу X Ілона Маска найбільшим засобом поширення російської дезінформації

Наплив російської дезінформації особливо гостро відчувається у Словаччині, де 30 вересня відбудуться вибори
Маск
Ілон Маск
Джерело: відкриті джерела

У Єврокомісії назвали соцмережу X (колишній Twitter, – ред.) Ілона Маска найбільшим засобом поширення дезінформації. Тепер ЄС закликає платформи Кремнієвої долини посилити свою пильність у боротьбі з російською "війною ідей", повідомляє Bloomberg.

Зазначається, віцепрезидентка Європейської комісії Вєра Юрова заявила, що платформи повинні діяти напередодні національних та європейських виборів, що відбудуться наступного року.

"Це багатомільйонна зброя масових маніпуляцій, спрямована як на росіян, так і на європейців та решту світу. Дуже великі платформи повинні враховувати цей ризик. Тим більше, що ми повинні очікувати, що Кремль та інші будуть активними перед нашими європейськими виборами", – наголосила Юрова.

Більшість основних платформ погодилися працювати з Євросоюзом над добровільним кодексом поведінки, метою якого є встановлення галузевих стандартів для перевірки фактів та інших заходів. Блок також виконав пілотний проєкт, щоб оцінити масштаби проблеми, розповідають у Bloomberg.

"Х (колишній Twitter), який більше не підпадає під дію кодексу, є платформою з найбільшою кількістю дезінформаційних постів. Пілотний проєкт також показав, що субʼєкти дезінформації мають значно більше послідовників, ніж їхні колеги, які не займаються дезінформацією, і вони, як правило, приєднуються до платформи пізніше, ніж користувачі, які не пропагують дезінформацію", – цитують віцепрезидентку Єврокомісії у виданні.

Що роблять інші технологічні компанії для боротьби з дезінформацією?

Європейський Союз оприлюднив звіти про те, як кожна з найбільших технологічних компаній, включаючи Facebook Meta Platforms Inc., Google Alphabet Inc. і TikTok ByteDance Ltd., веде боротьбу з дезінформацією, ідеться у повідомленні.

За словами Вєри Юрової, компанія Google повідомила блоку, що за перші чотири місяці цього року вона закрила понад 400 каналів, які брали участь в операціях російського впливу. Meta своєю чергою заявила, що розширила партнерство з перевірки фактів 22 мовами в ЄС.

Зазначається, що минулого місяця набув чинності новий закон Євросоюзу, що регулює контент на платформах, під назвою "Закон про цифрові послуги".

"Оскільки Twitter був визначений як дуже велика онлайн-платформа, звичайно, існують зобов'язання, передбачені жорстким законодавством. Отже, моє послання до Twitter: ви повинні дотримуватися жорсткого законодавства, і ми спостерігаємо за тим, що ви робите", – додала Юрова. 

Вона також уточнила, що наплив російської дезінформації особливо гостро відчувається у Словаччині, де в суботу, 30 вересня, відбудуться вибори.

"Словаччину обрали як країну, де є сприятливий ґрунт для успіху російських прокремлівських наративів з підтримкою війни. Вибори цього тижня стануть випробуванням, оскільки підхід до російської війни проти України є лінією розколу", – сказала віцепрезидентка Єврокомісії, додавши, що Facebook і Google під тиском ЄС зробили певні кроки для розширення своїх зусиль у боротьбі з дезінформацією.

Новини за темою: Невдовзі Twitter може стати платним, – ЗМІ

Раніше ми писали, що соціальна мережа X (колишній Twitter, – ред.) вийшла з добровільного кодексу практики Європейського Союзу щодо дезінформації. Про це заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Зазначалося, що на початку цього року Twitter Inc. була єдиною великою технологічною платформою, яка не подала повний звіт до Євросоюзу згідно з нормами, яких компанія погодилася дотримуватися до того, як її придбав Ілон Маск у 2022 році.

А в лютому Єврокомісія уточнила, що у звіті компанії бракує даних, а також відсутнє зобов'язання соцмережі надати доступ фактчекерам.

Читайте також:
Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро
ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для розвідки США, – Reuters SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для розвідки США, – Reuters