USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Поточне покращення ситуації зі світлом зовсім не означає, що енергосистема працюватиме стабільно і надалі, – експерт

Світла стало більше, за прогнозами така ситуація може протриматись певний час. Але чи не зарано ми радіємо?
світло
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Останніми днями ситуація з електроенергією дещо покращилася, світла дійсно стало більше. Чому це не привід радіти і як швидко ситуація може змінитися, в ексклюзивному коментарі UWN розказав Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій. 

Фактично наша енергосистема зараз працює без резервів, які були раніше, так само у нас проблеми з передачею електроенергії. Розподільчі мережі, підстанції "Укренерго", які були пошкоджені ще у 2022–2023 роках, всюди є дефіцит. Те, що зараз є мінімальна кількість відключень, не означає, що відремонтували, ура, все. Ні! Будь-яка аварійна ситуація, наприклад, завтра не дай Боже, виходить в ремонт якийсь аварійний блок АЕС, відразу вертаються відключення електроенергії. Моментально. Зараз нормально, оскільки вийшов достроково один з блоків АЕС з ремонту. 

Новини за темою: Як працюють графіки відключення світла і для чого застосовують черги, – в "Укренерго" пояснили

Ремонт одного блоку АЕС завжди триває три-чотири місяці, а тут за два-три тижні, за місяць. Відкривають, дивляться, що є, записують, беруть на олівець проблему якусь, завантажують нове паливо, якщо треба, і все – поїхали далі. Це неправильно, це погано, але для споживачів добре, напевно. Якщо не буде надзвичайних ситуацій, в серпні мають включити невеликі теплові електростанції, по яких завдавали ударів, але вони залишились пошкоджені – там до 500 мегаватів потужність загальна, але це теж достатній обсяг. Це маневрена генерація, яку можна включати-виключати, коли треба, а не атомний блок, який включив і він працює на повну потужність, стабільно має працювати.

Але у нас є ще проблема – немає грошей. Партнери не дають гроші на ремонт. Ми свої гроші використовуємо на воєнні дії, на виплату воєнних потреб, а нам гроші дають на соціальні сфери. Згадаю слова Сахарука з ДТЕК (виконавчий директор холдингу Дмитро Сахарук, – ред.), він сказав, що ми ремонтуємо, грошей нам не дають, і міжнародні партнери не хочуть фінансувати відбудову самих стін, фактично несучих конструкцій теплової електростанції. Він каже, що зараз це фактично близько 70% відновлення. Це теж дуже цікаво. Не так все там насправді і знищено, і слава Богу, розумієте. 

Це можна, по-перше, відремонтувати, так, це займе час. Людей вражає, що це може займати, наприклад, півтора року. Так це ще мало, півтора року. Люди в Європі три місяці чекають черги до лікаря, а ми хочемо станцію відбудувати за пів року. Півтора року – це ще дуже маленький термін, насправді. Питання інше, що вони не хочуть давати гроші на відбудову навіть стін – ось в чому проблема. Сахарук правильно каже, обладнання при низьких температурах не зможе працювати стабільно. Воно потребує, щоб в приміщенні було мінімально 5 градусів. А так, якщо воно буде стояти, просто закрите металом, без стін, там буде 20 градусів, якщо на вулиці буде -20 градусів. І все, воно не зможе працювати. От в чому проблема. 

Новини за темою: Відключення світла: Експерт радить застосувати розподілені та альтернативні джерела генерації, щоб "залишатися в строю"

Тому ми потрапили в таку пастку. На підстанції теж не давали гроші у 2023 році, і їх особливо не відремонтували, на жаль. Там багато лишилось в поточному режимі ремонтів. Галущенко (Герман Галущенко, міністр енергетики, – ред.) сказав, що ми виробляємо електроенергію, але не можемо її передати споживачам, бо у нас мережеві обмеження. Що це таке? Це підстанція не може пропустити обсяг електроенергії. Чому  вона не може пропустити? Тому що її не відремонтували. Зараз пік спав, спеки немає, і промисловість знизилась. А коли буквально тиждень тому був – в них не було можливості передати. Тобто блок АЕС виробляє електроенергію, а передати її всю не можуть. В нас проблем багато, система стійка залишається, але вона, звичайно, вже не може гарантувати стабільних поставок електроенергії. 

Часто від влади та різних експертів звучать фрази, що люди самі мають про себе потурбуватися. Поставити сонячні батареї, які насправді є інструментом для заробляння грошей і якщо для приватного будинку ще можна вгадати з обсягами вироблення енергії, то для квартири це проблематично. А ставити батареї не сонячні, а акумулятивні – це вже дуже дорого. Тобто виходить для себе, для дому чи для квартири невигідно ставити. Це все виходить дуже дорого, а чи є у людей на це гроші? Немає. Міф – це те, що всі люди мають можливість це зробити. Тобто купити батареї, поставити сонячні батареї, вітряки, купити ліхтарики, купити 100 кілограмів гречки. В людей може грошей навіть не бути на 10 кілограмів гречки. 

Рятуватися самим – це нереально і неправильно. Держава має цим займатися. Для цього і є енергосистема, "Укренерго", обленерго тощо. 

Новини за темою: Україна вже пройшла репетицію одного з найгірших сценаріїв: Голова НКРЕПК спрогнозував, якою буде ситуація зі світлом взимку

Читайте також:
Взимку в Україні світла не буде до 18 годин на добу, – прогноз ООН Взимку в Україні світла не буде до 18 годин на добу, – прогноз ООН
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв
Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС
Сьогодні до нас приїжджає щомісяця набагато більше трансформаторів, ніж ми можемо втратити від атак, – Кудрицький Сьогодні до нас приїжджає щомісяця набагато більше трансформаторів, ніж ми можемо втратити від атак, – Кудрицький