USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Відключення світла: Експерт радить застосувати розподілені та альтернативні джерела генерації, щоб "залишатися в строю"

Голова Асоціації енергоаудиторів розповів, як пережити зиму з відключеннями електроенергії
Електроенергія
Джерело: відкриті джерела

Голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин зазначив, що будівництво 1 ГВт маневрових потужностей в енергосистемі України в короткі терміни є складним завданням через бюрократичні перепони. Він додав, що дефіцит газових турбін у світі обмежує їх доступність, і для забезпечення енергією бізнесу потрібно враховувати різні джерела, зокрема сонячні електростанції та біопаливо. Про це розповів голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин в інтерв'ю "Економічній правді".

Маневрові потужності в енергосистемі

На запитання, чи зможе Україна цьогоріч побудувати 1 ГВт маневрових потужностей в енергосистемі, а саме – розподіленої газової генерації, Литвин відповів, що такі обсяги в такі терміни в Україні ніколи не будувалися. Адже існують бюрократичні процедури, розробка проєктної документації, проходження експертизи, дозволи, підключення до мережі. Він додав, що будівництво розподіленої генерації необхідне. Чим більше таких систем, тим краще.

"Заяву Зеленського я більше розглядаю як посил, що все має бути настільки швидко, наскільки це фізично можливо. Що всі перепони, щонайменше паперові, будуть зняті для того, щоб хто завгодно, особливо приватний сектор, міг швидко привезти, побудувати, підключити обладнання. Особливо якщо це не просто газова турбіна, яка дає електроенергію, а ще й когенераційна установка, яка буде давати і тепло, що особливо критично взимку", – зазначив Литвин.

Чи достатньо у світі виробляється газотурбінних станцій, аби ми могли їх купувати

Голова Асоціації енергоаудиторів розповів, що виробництво газових турбін складніше і обмежене. Є дефіцит таких станцій, який може зростати, що вигідно для європейських, американських та азійських виробників. Усе залежатиме від платоспроможності та виконання зобов'язань з боку України щодо таких систем.

"Це набагато складніше обладнання, ніж трансформатори, з погляду виробництва та кількості компаній-виробників. Уже зараз у світі є дефіцит, пов'язаний з Україною. Великі приватні компанії також почали шукати такі станції для своїх потреб. На ринку склалася ситуація, коли генерувати енергію для власних потреб можна дешевше, ніж купувати з мережі. На це накладаються дефіцит потужностей та відключення", – заявив він.

Як бізнес може забезпечити себе електроенергією

Литвин зауважив, що сонячні електростанції можуть забезпечувати енергією влітку, але взимку доведеться використовувати мережу або генератори.

"Для кожного споживача, промислового та побутового, потрібно прораховувати модель споживання. Сонце і гібридні сонячні установки влітку можуть забезпечити роботу підприємства, але взимку сонячна генерація у пʼять-десять разів менша. Тоді все одно доведеться використовувати мережу або паливні генератори. Біопаливо – хороший варіант для певних регіонів, його впроваджують дедалі більше агропідприємств", – розповів голова асоціації.

Він додав, що біопаливо стає популярним, особливо серед агропідприємств. В Україні дефіцит газу, тому краще використовувати внутрішні ресурси, такі як аграрні відходи.

"Наразі в Україні дефіцит газу, ми на межі імпорту. Краще використовувати внутрішню сировину, а природний газ експортувати і заробляти валюту", – сказав Литвин.

Ситуація з енергетикою в Україні станом на 20 червня

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Вона була присвячена ситуації з енергетикою в Україні.

За словами глави держави, на Ставці було заслухано доповіді прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра енергетики Германа Галущенка, голови НАК "Нафтогаз України" Олексія Чернишова та командувача Повітряних сил Миколи Олещука.

"Рішенням Ставки доручили уряду розробити умови, що спростять для людей встановлення сонячних панелей та акумуляторів. З податковими та митними пільгами, спеціальними кредитними програмами", – написав Зеленський.

Він також доручив уряду розробити стратегію розвитку відновлюваної енергетики та розподіленої генерації на рівні держави. Президент заявив, що усі громадські та адміністративні будівлі мають бути обладнані енергоощадними технологіями.

"Сонячні панелі, смартлічильники та установки зберігання енергії якнайшвидше мають з’явитися в кожній школі, у кожній лікарні. Обласним військовим адміністраціям доручили проконтролювати це на місцевому рівні", – розповів Зеленський.

Він зауважив, що наразі йде активна підготовка до опалювального сезону та відновлення тієї інфраструктури, яку можна відновити.

"Будуємо комплексний захист з інженерних споруд, систем РЕБ та ППО. Працюємо з партнерами над додатковими системами Patriot. Робимо все, щоб російські спроби шантажувати теплом та світлом провалилися", – наголосив глава держави.

Сьогодні вночі ворог здійснив масовану атаку на енергетичні об’єкти. Внаслідок чого є пошкодження обладнання, а поранення отримали семеро працівників, один з них – у важкому стані, всі госпіталізовані.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno
УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій
Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла