USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Як працюють графіки відключення світла і для чого застосовують черги, – в "Укренерго" пояснили

Всього у кожній області по шість черг, до них належать споживачі, які не входять до переліку об’єктів критичної інфраструктури
Відключення світла
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Після значного дефіциту електроенергії "Укренерго" застосувало графіки відключення світла, які розділило на черги. Нині в кожній області по шість черг. Зважаючи на рівень потужності, "Укренерго" надає рекомендації по регіонах. Після чого філії обленерго застосовують порядок черг при відключенні.

Що таке черга?

Черга – це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегават. Споживання в областях відрізняється за обсягами, оскільки залежить від рівня споживання критичної інфраструктури.

Зазначається, що промислові підприємства, які імпортують понад 80% обсягу свого споживання, згідно з постановою Кабміну відключати не можна.

Як споживання обмежується чергами?

Скільки черг застосовувати у всіх регіонах одночасно, визначає Диспетчерський центр "Укренерго" для компенсації дефіциту енергії в системі. Тривалість черги, яку групу споживачів відключати саме зараз, коли переключити на іншу чергу – визначають обленерго у кожному регіоні.

"Дефіцит – це нестача електроенергії в системі, коли рівень споживання значно перевищує обсяг виробленої українськими станціями електроенергії та імпортованої з ЄС. Для того щоб не відбулося масштабної аварійної ситуації, Диспетчерський центр "Укренерго" має урівняти (збалансувати) рівень споживання до рівня наявної енергії в системі. Знаючи обсяг дефіциту, "Укренерго" визначає кількість черг споживачів, які мають бути відключені обленерго в кожному регіоні одночасно", – зазначає "Укренерго".

Скільки годин може не бути світла?

"Укренерго" додає, що умовно, коли обленерго застосовують одну чергу графіків відключень – це 4 години обмежень на добу, дві черги – 8 годин обмежень, три черги – 12 годин обмежень, чотири черги – більше ніж 12 годин обмежень.

"Як протягом доби розподілити це навантаження, якою буде тривалість черги – це відповідальність обленерго. Саме обленерго формують відповідні графіки для кожного регіону", – кажуть в "Укренерго".


Чому світла може не бути 12 годин, якщо три черги діють з 16:00 до 18:00?

"Коли три черги графіків відключень діють протягом всієї доби, то це означає, що в цю добу у вас сумарно буде 12 годин без світла. Якщо, наприклад, три черги відключень діють декілька годин, то для енергетиків це означає, що більша кількість споживачів обмежена в цей період. Але ще раз підкреслюємо: тривалість черги та її переключення – визначають обленерго у кожній області", – пояснюють в "Укренерго".

Що таке "Укренерго" та обленерго і за що вони відповідають?

НЕК "Укренерго" – державний оператор енергосистеми України (оператор системи передачі), який транспортує (передає) електроенергію магістральними високовольтними мережами класом напруги від 750 тис. вольтів до 220 тис. вольтів від електростанцій до мереж обленерго; стежить за балансом між виробленою всіма українськими електростанціями енергією та рівнем споживання в країні.

Обленерго: у кожному регіоні є оператор, який розподіляє електроенергію з мережі "Укренерго" до споживачів мережами класом напруги від 110 тис. вольтів до 220 вольтів.

Зазначається, що "Укренерго" не постачає електроенергію безпосередньо споживачам, не визначає, з яких адрес споживачів складаються черги, та не формує графіки відключень у будь-якому регіоні. Це – функції обленерго.

Зони відключення у графіках

Гендиректор YASNO Сергій Коваленко пояснив, що в графіку є темно-сірі слоти (електропостачання немає), світло-сірі слоти (можливі відключення і білі слоти (постачання є). В кожній наступній парі груп (або черг, як каже "Укренерго") графіки однакові. Тобто 1 і 2 – однакові, 3 і 4 – однакові, 5 і 6 – однакові.

Чому і як використовуються світло-сірі слоти?

Це залежить від обсягів обмежень. Зараз "Укренерго" визначає обмеження в групах /чергах. Коли вони розраховують обсяги споживання на наступний день, то визначають, скільки груп / черг має бути відключено на конкретний момент часу, щоб збалансувати систему.

Якщо говорять, що потрібно відключити 1–2 групи / черги, то це означає, що відключення відбуватиметься у межах темно-сірих слотів на конкретний момент часу. Тобто, наприклад, якщо у середу з 18.00 потрібно обмежити споживання на дві черги, то за графіками – це відключення 3 і 4 групи.

Якщо потрібно відключити 3–4 групи / черги, то до темно-сірих слотів додаються ще й світло-сірі. Наприклад, якщо у середу з 19 години потрібно відключити 4 групи / черги, то без світла будуть 3 і 4 групи (темно-сірі зони) і 1–2 групи (світло-сірі зони).

"Важливо також розуміти й те, що, оскільки у нас графік "шаховий", а груп – 6, цикл його роботи – три дні, а також тиждень. Це впливає на рівномірність та справедливість відключень. Тобто для того, щоб порівняти, чи рівномірно відключалася перша і друга групи, потрібно підсумувати, на скільки годин за три дні або за тиждень відключали першу групу, а на скільки – другу. Порівнювати обсяги відключень груп протягом одного дня – не зовсім коректно. Також на рівномірність впливає й те, чи міняє "Укренерго" кількість черг для відключення протягом дня", – резюмував генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко.

Раніше  він заявляв, що відключення електроенергії взимку може тривати по 12 годин на добу.

Теги: Світло
Читайте також:
Коли розпочнуться відключення електроенергії, скільки часу ми будемо без світла взимку. Прогнози експертів на опалювальний сезон Коли розпочнуться відключення електроенергії, скільки часу ми будемо без світла взимку. Прогнози експертів на опалювальний сезон
Якщо відключиться бодай одна АЕС, Україні загрожує три-п'ять днів блекауту, – Харченко Якщо відключиться бодай одна АЕС, Україні загрожує три-п'ять днів блекауту, – Харченко
Галущенко про ситуацію в енергосистемі: Наступна зима буде складнішою, ніж попередня Галущенко про ситуацію в енергосистемі: Наступна зима буде складнішою, ніж попередня
В В "Укренерго" сподіваються, що наступного тижня вдасться уникнути відключень світла, але для цього є умова