USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Як працюють графіки відключення світла і для чого застосовують черги, – в "Укренерго" пояснили

Всього у кожній області по шість черг, до них належать споживачі, які не входять до переліку об’єктів критичної інфраструктури
Відключення світла
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Після значного дефіциту електроенергії "Укренерго" застосувало графіки відключення світла, які розділило на черги. Нині в кожній області по шість черг. Зважаючи на рівень потужності, "Укренерго" надає рекомендації по регіонах. Після чого філії обленерго застосовують порядок черг при відключенні.

Що таке черга?

Черга – це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегават. Споживання в областях відрізняється за обсягами, оскільки залежить від рівня споживання критичної інфраструктури.

Зазначається, що промислові підприємства, які імпортують понад 80% обсягу свого споживання, згідно з постановою Кабміну відключати не можна.

Як споживання обмежується чергами?

Скільки черг застосовувати у всіх регіонах одночасно, визначає Диспетчерський центр "Укренерго" для компенсації дефіциту енергії в системі. Тривалість черги, яку групу споживачів відключати саме зараз, коли переключити на іншу чергу – визначають обленерго у кожному регіоні.

"Дефіцит – це нестача електроенергії в системі, коли рівень споживання значно перевищує обсяг виробленої українськими станціями електроенергії та імпортованої з ЄС. Для того щоб не відбулося масштабної аварійної ситуації, Диспетчерський центр "Укренерго" має урівняти (збалансувати) рівень споживання до рівня наявної енергії в системі. Знаючи обсяг дефіциту, "Укренерго" визначає кількість черг споживачів, які мають бути відключені обленерго в кожному регіоні одночасно", – зазначає "Укренерго".

Скільки годин може не бути світла?

"Укренерго" додає, що умовно, коли обленерго застосовують одну чергу графіків відключень – це 4 години обмежень на добу, дві черги – 8 годин обмежень, три черги – 12 годин обмежень, чотири черги – більше ніж 12 годин обмежень.

"Як протягом доби розподілити це навантаження, якою буде тривалість черги – це відповідальність обленерго. Саме обленерго формують відповідні графіки для кожного регіону", – кажуть в "Укренерго".


Чому світла може не бути 12 годин, якщо три черги діють з 16:00 до 18:00?

"Коли три черги графіків відключень діють протягом всієї доби, то це означає, що в цю добу у вас сумарно буде 12 годин без світла. Якщо, наприклад, три черги відключень діють декілька годин, то для енергетиків це означає, що більша кількість споживачів обмежена в цей період. Але ще раз підкреслюємо: тривалість черги та її переключення – визначають обленерго у кожній області", – пояснюють в "Укренерго".

Що таке "Укренерго" та обленерго і за що вони відповідають?

НЕК "Укренерго" – державний оператор енергосистеми України (оператор системи передачі), який транспортує (передає) електроенергію магістральними високовольтними мережами класом напруги від 750 тис. вольтів до 220 тис. вольтів від електростанцій до мереж обленерго; стежить за балансом між виробленою всіма українськими електростанціями енергією та рівнем споживання в країні.

Обленерго: у кожному регіоні є оператор, який розподіляє електроенергію з мережі "Укренерго" до споживачів мережами класом напруги від 110 тис. вольтів до 220 вольтів.

Зазначається, що "Укренерго" не постачає електроенергію безпосередньо споживачам, не визначає, з яких адрес споживачів складаються черги, та не формує графіки відключень у будь-якому регіоні. Це – функції обленерго.

Зони відключення у графіках

Гендиректор YASNO Сергій Коваленко пояснив, що в графіку є темно-сірі слоти (електропостачання немає), світло-сірі слоти (можливі відключення і білі слоти (постачання є). В кожній наступній парі груп (або черг, як каже "Укренерго") графіки однакові. Тобто 1 і 2 – однакові, 3 і 4 – однакові, 5 і 6 – однакові.

Чому і як використовуються світло-сірі слоти?

Це залежить від обсягів обмежень. Зараз "Укренерго" визначає обмеження в групах /чергах. Коли вони розраховують обсяги споживання на наступний день, то визначають, скільки груп / черг має бути відключено на конкретний момент часу, щоб збалансувати систему.

Якщо говорять, що потрібно відключити 1–2 групи / черги, то це означає, що відключення відбуватиметься у межах темно-сірих слотів на конкретний момент часу. Тобто, наприклад, якщо у середу з 18.00 потрібно обмежити споживання на дві черги, то за графіками – це відключення 3 і 4 групи.

Якщо потрібно відключити 3–4 групи / черги, то до темно-сірих слотів додаються ще й світло-сірі. Наприклад, якщо у середу з 19 години потрібно відключити 4 групи / черги, то без світла будуть 3 і 4 групи (темно-сірі зони) і 1–2 групи (світло-сірі зони).

"Важливо також розуміти й те, що, оскільки у нас графік "шаховий", а груп – 6, цикл його роботи – три дні, а також тиждень. Це впливає на рівномірність та справедливість відключень. Тобто для того, щоб порівняти, чи рівномірно відключалася перша і друга групи, потрібно підсумувати, на скільки годин за три дні або за тиждень відключали першу групу, а на скільки – другу. Порівнювати обсяги відключень груп протягом одного дня – не зовсім коректно. Також на рівномірність впливає й те, чи міняє "Укренерго" кількість черг для відключення протягом дня", – резюмував генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко.

Раніше  він заявляв, що відключення електроенергії взимку може тривати по 12 годин на добу.

Теги: Світло
Читайте також:
Галущенко про ситуацію в енергосистемі: Наступна зима буде складнішою, ніж попередня Галущенко про ситуацію в енергосистемі: Наступна зима буде складнішою, ніж попередня
В В "Укренерго" сподіваються, що наступного тижня вдасться уникнути відключень світла, але для цього є умова
Деяким споживачам взагалі не вимикатимуть світло: Уряд ухвалив постанову Деяким споживачам взагалі не вимикатимуть світло: Уряд ухвалив постанову
Україна вже пройшла репетицію одного з найгірших сценаріїв: Голова НКРЕПК спрогнозував, якою буде ситуація зі світлом взимку Україна вже пройшла репетицію одного з найгірших сценаріїв: Голова НКРЕПК спрогнозував, якою буде ситуація зі світлом взимку