USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Португалія передала Україні шість пожежних вертольотів Ка-32

Це гелікоптери російського виробництва
Ка-32
Джерело: відкриті джерела

Шість пожежних гелікоптерів отримала Україна від Португалії. Останній вантаж із запчастинами цих вертольотів вирушив до України у п'ятницю. Про це повідомляє SAPO.

Останнє транспортування продовжилося "після тривалого періоду невизначеності та переговорів", зазначили в Міноборони Португалії. Водночас видання нагадує, що в жовтні 2022 року тодішній міністр оборони Хелена Каррейрас заявила, що країна відправить в Україну шість російських пожежних вертольотів, які не мали ліцензії для роботи в Португалії. Щобільше, один із них вийшов з ладу через аварію.

А у листопаді 2023 року, більш ніж через рік після оголошення про передачу Україні, гелікоптери все ще перебували в Португалії, а попередній уряд заявив, що чекає "вказівок від українського партнера щодо наступних кроків, які необхідно зробити" у цьому процесі.

"Після тривалого періоду невизначеності та переговорів нинішній уряд через МДН спільно з МВС погодив транспортування гелікоптерів з українською владою, зокрема з посольством України в Лісабоні та з Міністерством оборони України", – йдеться в опублікованій заяві від 7 вересня.

Україна погодилася прийняти гелікоптери в їхньому поточному стані, а значить, без попереднього ремонту. Видання також додало, що гелікоптери були придбані урядом Португалії у 2006 році.

Допомога Португалії

У Лісабоні 28 травня президент Володимир Зеленський і прем'єр Португалії Луїш Монтенегру підписали угоду про безпекову співпрацю між двома країнами.

Так, угода зокрема закріплює зобов'язання Португалії підтримувати Україну для відновлення її територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року, включно з територіальним морем. Також Лісабон надасть щонайменше 126 мільйонів євро військової підтримки цього року.

Крім того, Португалія підтверджує участь у коаліції F-16, міжнародній коаліції спроможностей морської безпеки, а також у програмі закупівлі боєприпасів великого калібру, зусиллях із розмінування та зміцнення морської безпеки.

Читайте також:
Іран завершив розслідування катастрофи вертольота президента Раїсі, людського фактора не знайшли, – ЗМІ Іран завершив розслідування катастрофи вертольота президента Раїсі, людського фактора не знайшли, – ЗМІ
Слідів від куль не було: Генштаб Ірану оприлюднив попередні висновки щодо авіакатастрофи, у якій загинув Раїсі Слідів від куль не було: Генштаб Ірану оприлюднив попередні висновки щодо авіакатастрофи, у якій загинув Раїсі
Російського пілота Кузьмінова, ймовірно, вбили ще минулого тижня, – Ступак Російського пілота Кузьмінова, ймовірно, вбили ще минулого тижня, – Ступак
ДБР передало військовим гелікоптер, передачу якого блокувало екскерівництво ДБР передало військовим гелікоптер, передачу якого блокувало екскерівництво "Мотор Січі"