USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Пообіцяли зробити "волонтерами" системи "Шлях" за 15 тис. доларів. У Львівській області викрили шахраїв

Організували злочинну групу двоє місцевих жителів, які залучили до справи правоохоронця, військовослужбовця і сина судді із сусідньої області
ДБР, Львівська область
Затримання шахраїв у Львівській області
Джерело: ДБР

На Львівщині Державне бюро розслідувань викрило шахраїв, які розробили схему наживи на охочих виїхати за кордон. Про це у середу, 10 квітня, поінформувала пресслужба ДБР.

Повідомляється, що організували групу двоє місцевих жителів, які залучили до справи правоохоронця, військовослужбовця і сина судді із сусідньої області.

"Встановлено, що наприкінці грудня до них звернулися двоє охочих потрапити до Європи. Фігуранти пообіцяли "клієнтам" внести їх як волонтерів до системи "Шлях", що дасть змогу законно перетнути кордон. Вартість цієї "послуги" вони оцінили у 15 тис. доларів США", – йдеться в повідомленні.

Але насправді шахраї підробили документи, а ще, знаючи що "клієнти" планують перевезти через кордон великі суми готівки, вирішили нажитися на них удруге.

"Під час зустрічі у Львові чоловікам дали підроблені довідки про нібито внесення їхніх даних до системи "Шлях" і наказали сідати в машину, яка довезе їх до кордону. Водій, який не був обізнаний зі злочинними планами, мав довезти чоловіків до визначеного місця в одному із сіл Яворівського району. Там їх вже чекали інші спільники, перевдягнуті у форму працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки", – розповідають у пресслужбу ДБР.

На місці зустрічі в чоловіків перевірили документи і повідомили, що їхні довідки підроблені.

"Зловмисники пригрозили, що викличуть слідчо-оперативну групу, яка доставить їх до військкомату, звідки відправлять у зону бойових дій. Фальшиві "працівники ТЦК" повідомили, що чоловіки зможуть уникнути проблем із законом, якщо заплатять 20 тис. доларів США", – зазначається у дописі.

Після того як фігуранти отримали гроші, їх затримали правоохоронці.

П’ятьом особам повідомлено про підозру в організації вимагання, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, двоє організаторів схеми отримали ще й підозру в шахрайстві. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. Суд узяв усіх фігурантів під варту з можливістю внесення застави. Розмір застави для двох організаторів – 1,5 і 1,3 млн гривень, для решти фігурантів – близько 500 тис. гривень.

Тим часом у Чернівецькій області у розшук подали 5 тис. ухилянтів. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки надсилають звернення до Нацполіції щодо тих, хто ухиляється від призову. Тоді правоохоронці доставляють цих громадян до військкоматів і вже після цього складають на них адміністративні протоколи.

Загалом же станом на початок березня цього року 1274 вироків отримали українці у судових справах про ухилення від військової служби. Обвинувачені отримали як умовні, так і реальні строки позбавлення волі до п'яти років. 3746 вироків ухилянтам сумарно було ухвалено від самого початку війни у 2014 році. Третина з них припадає на 2023 рік.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові