USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

У Чернівецькій області у розшук подали 5 тис. ухилянтів: У Нацполіції пояснили, як таких людей доставляють до ТЦК

ТЦК та СП надсилають звернення щодо ухилянтів до поліції, правоохоронці розшукують, доставляють таких громадян до ТЦК та виписують адмінпротоколи
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки надсилають звернення до Нацполіції щодо тих, хто ухиляється від призову. Тоді правоохоронці доставляють цих громадян до військкоматів і вже після цього складають на них адміністративні протоколи. Про це розповів начальник Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Максим Ахрамєєв, передає "Радіо Свобода".

"Такий механізм врегульовано постановою Кабінету міністрів, де передбачено звернення. Таке звернення надсилається до підрозділів Нацполіції, далі поліцейські вносять інформацію до єдиного обліку інформаційної підсистеми Нацполіції і починають перевірку. Після встановлення таких осіб ми доставляємо – виключно доставляємо – до найближчого ТЦК та СП з метою з’ясування всіх обставин та складання адміністративного протоколу уповноваженим офіцером ТЦК згідно зі статтею 210 КУпАП", – розповів він.

Вже у територіальному центрі комплектування складається постанова про адміністративне правопорушення та встановлюються обставини неприбуття за повісткою.

Проте такі справи можуть і закрити. Це буває у випадках, якщо людина, щодо якої винесена постанова, може довести поважні причини неприбуття. В іншому ж разі їй загрожує накладення штрафу.

"Складається протокол уповноваженим офіцером ТЦК та СП, де зазначається час та місце розгляду справи по суті. І коли особа прибуває (або одразу на місці) виноситься постанова. Якщо особа не з’явилася по повістці з поважних причин, то постановою закривається адміністративна справа. Якщо ж особа не має можливості довести, що вона не з’явилась із важливих причин, то складається постанова про накладення адміністративного штрафу", – пояснив Ахрамєєв.

В Чернівецькій області за неявку до ТЦК та СП подано в розшук понад 5 тисяч чоловіків

Начальниця служби зв'язків з громадськістю Чернівецького ОТЦК та СП майор Тетяна Гайдащук розповіла "Еспресо. Захід", що майже 30 тисяч військовозобов’язаних з області, дані яких внесені до електронного реєстру "Оберіг", не прибули до ТЦК та СП для уточнення своїх даних або для проходження військової служби.

У розшук в області через неявку до ТЦК подано понад 5 тис. чоловіків. Це ті військовозобов’язані, які були оповіщені представниками ТЦК та СП, роботодавцями чи то іншими уповноваженими особами.

"Тож військовослужбовцям доводиться проводити оповіщення і нагадувати громадянам, що захист Вітчизни є конституційним обов'язком. Понад 80 відсотків військових, які здійснюють оповіщення, переведені до ТЦК та СП з бойових частин", – наголосила вона.

Яка сума штрафів для ухилянтів?

Зараз сума штрафу становить 3400–5100 гривень. Проте у Верховній Раді вже зареєстровано урядовий законопроєкт, який пропонує значно збільшити штраф – від 8500 до 17 000 гривень.

Окрім того, за порушення законодавства про оборону, військовий обовʼязок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію пропонують штраф у розмірі від 25 500 до 34 000 гривень для громадян та від 34 000 до 85 000 гривень – для посадовців, а за порушення цього законодавства в особливий період штраф сягатиме від 34 000 до 51 000 гривень для громадян та від 153 000 до 204 000 гривень – для посадовців.

Скільки ухилянтів притягнули до відповідальності в Україні

Від самого початку війни у 2014 році ухилянтам було ухвалено 3746 вироків. Третина з них припадає на 2023 рік.

Перший пік покарань ухилянтів трапився у 2015 році: тоді було ухвалено 1596 вироків. Далі їх кількість поступово спадала, досягнувши вісім доведених до кінця справ у 2021-му. Проте вже в перший рік великої війни таких справ побільшало у 20 разів – до 220 вироків.

Кількість справ торік зросла у п'ять разів – до 1274. 60 кримінальних проваджень завершилися реальним ув’язненням.

120 вироків ухилянтам вже було винесено у січні 2024 року. Це вже 54% від загальної кількості вироків за цією статтею за увесь 2022 рік.

Читайте також:
Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови