USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Понад 60% українських біженців хочуть повернутися додому

Наразі майже 6,5 мільйона біженців з України шукають притулку по всьому світу
біженці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Організації Об’єднаних Націй заявляють, що більшість опитаних українських біженців і внутрішньо переміщених осіб (65% і 72% відповідно) все ще мають намір повернутися додому, однак їхня кількість все ж зменшується. Про це йдеться в дослідженні Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Згідно з аналізом, частка біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну в майбутньому, зменшилася проти показників минулого року (з 77% до 65%), натомість зросла частка тих, хто не визначився щодо повернення (з 18% до 24%), а також тих, хто не має надії повернутися (з 5% до 11%). Аналогічна тенденція спостерігається і серед внутрішньо переміщених осіб.

Дані взяли на основі опитувань, проведених у січні та лютому цього року, майже 9900 українських біженців та внутрішньо переміщених осіб. Опитані переселенці переважно називали небезпеку в Україні основним чинником, що гальмує їхнє повернення, тоді як іншими проблемами були брак економічних можливостей та житла.

Значна частка опитаних українських біженців (близько 59%) вказали, що їм доведеться повернутися додому, якщо вони й надалі стикатимуться з проблемами в країнах перебування, повʼязаними здебільшого з можливостями роботи та юридичним статусом.

Нині дедалі більше біженців час від часу приїжджають в Україну – майже 50% проти 39% минулого року, насамперед для відвідування членів сім’ї, але також щоб перевірити свою власність. В Організації Об'єднаних Націй вважають, що такі візити зрештою можуть сприяти повністю обґрунтованим рішенням про довгострокове повернення, коли цьому сприятимуть умови.

В ООН нагадують, що наразі майже 6,5 мільйона біженців з України шукають притулку по всьому світу і майже 3,7 мільйона людей залишаються вимушено переміщеними всередині країни.

Українські біженці в ЄС

У грудні 2023 року кількість українських біженців, які отримали статус тимчасового захисту в Європейському Союзі, зросла на 37,6 тисячі осіб, досягнувши понад 4 мільйони. Найбільше зростання спостерігалося в Німеччині, Чехії та Іспанії, що свідчить про продовження міграційної кризи, спричиненої війною в Україні, наводять дані в Eurostat.

Загальна кількість осіб зі статусом тимчасового захисту на кінець року склала понад 4 мільйони. Найбільше зростання кількості бенефіціарів зафіксовано в Німеччині, Чехії та Іспанії, тоді як в Італії, Франції та Польщі спостерігали невелике зниження.

Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі на кінець минулого року оцінювали в 5,954 млн, а загалом у світі – у 6,357 мільйона.

Новини за темою: Війна в Україні змусила покинути свої домівки більше ніж 16 млн осіб

Раніше ми писали, що продовження посвідок про тимчасовий захист у Польщі до 4 березня 2025 року не стосується громадян України, а поширюється лише на громадян третіх країн, які легально проживали в Україні на момент повномасштабного вторгнення. 

18 січня Польща продовжила дію посвідок про тимчасовий захист іноземців до 4 березня 2025 року. Відповідна інформація опублікована на сайті польського уряду. У посольстві України у Польщі роз'яснили, що продовження не стосується громадян України.

Читайте також:
США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців