USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Україна повернула з полону ще десять осіб. Серед них цивільні, які були в неволі до початку великої війни

Зокрема, додому повернувся заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял
Полон
Джерело: відкриті джерела

Україна повернула додому ще десятьох цивільних, які перебували в російському полоні. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Telegram.

Так, додому повернулися:

  • Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще у 2021 році.
  • Олена Пех та Валерій Матюшенко – цивільні, які були в полоні ще з 2017–2018 років.
  • Богдан Гелета та Іван Левицький – священники Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам.
  • Іще пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі та позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова. 

"Усі вони вже звільнені та вдома – в Україні. Дякую кожному й кожній, хто допомагав! Дякую нашій команді, яка займається звільненням полонених. Хочу відзначити також зусилля Ватикану заради того, щоб повернути додому цих людей", - написав президент.

Новини за темою: Україна передала Росії засудженого митрополита УПЦ в рамках обміну полоненими

В Офісі президента тим часом відзначили зусилля Ватикану, який посприяв поверненню цих людей.

Обмін полоненими

Як відомо, 25 червня Україна і РФ провели черговий обмін полоненими, в рамках якого додому повернулися 90 українських захисників, включно з бійцями, які захищали Маріуполь і ЧАЕС. 

Додому вдалося повернути воїнів Нацгвардії, ВМС, армії, тероборони та ДПСУ. У списку є бійці, які захищали Маріуполь та ЧАЕС, а також ті, хто воював на Херсонському, Донецькому, Харківському, Запорізькому та Луганському напрямках. 

Новини за темою: Кожен із понад 600 опитаних полонених зазнавав тортур у Росії, – ООН

Проте пізніше в Головному управлінні розвідки повідомили, що 53-й обмін полоненими ще не завершився, операція триває.

"Так, справді чудова новина, але це ще не 53-й обмін, оскільки він ще не завершився. Операція триває. У межах цієї операції вже повернули 90 наших захисників. Але це не останні новини, і ми справді розраховуємо найближчим часом повідомити додаткову інформацію. Робота триває", - сказав представник ГУР МО Андрій Юсов в коментарі "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо,між Росією та Україною тривалий час не відбувалися обміни полоненими. І минулого місяця вперше з лютого Україні вдалося повернути 75 бійців.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими уточнили, що це 70 чоловіків і 5 жінок, 6 офіцерів та 65 представників рядового та сержантського складу.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО