USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Помер український науковець Ігор Козловський, який пережив російський полон

Козловський є автором понад 50 наукових книг та понад 200 статей у словниках, енциклопедіях та наукових періодичних виданнях
Ігор Козловський
Ігор Козловський
Джерело: відкриті джерела

В ніч на 6 вересня від серцевого нападу помер український вчений, релігієзнавець, письменник та громадський діяч Ігор Козловський. Про це йдеться на його сторінці у Facebook.

Йому було 69 років.

Що відомо про Козловського?

Ігор Козловський – дійсний член НТШ в Україні, старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків, керівник Донецького обласного відділення Української асоціації релігієзнавців, президент громадської організації "Центр Діскавері", віцепрезидент Українського центру ісламознавчих досліджень, член Експертної ради з питань свободи совісті та релігійних організацій при Міністерстві культури України, член PEN Україна, член ініціативної групи "Першого грудня".

Народився 16 лютого 1954 року у місті Макіївка Донецької області. З 1975-го по 1980 рік навчався на історичному факультеті Донецького державного університету і отримав диплом з відзнакою за спеціальності "Історик. Викладач історії та суспільствознавства". У 1980–1984 рр. навчався в аспірантурі Інституту історії НАН України.

З 1980-го по 2001 рік працював у Донецькому обласному виконкомі, а потім у Донецькій обласній державній адміністрації на різних посадах у справах релігій. З 2001 року був доцентом кафедри релігієзнавства Донецького державного інституту штучного інтелекту, з 2011-го по 2015 рік працював доцентом кафедри філософії Донецького національного технічного університету.

Наприкінці 1980-х років підтримав рух за відродження українського козацтва. Ігор Козловський походить зі старовинного козацького роду, історія якого сягає XVI–XVII століть.

Новини за темою: Рашизм – це психічна хвороба свідомості з проявами маніакально-депресивного синдрому, – Ігор Козловський

27 січня 2016 року був захоплений бойовиками так званої "Донецької народної республіки", пережив тортури та перебував у полоні майже два роки (700 днів) до 27 грудня 2017 року. Звільнений з полону за обміном.

Ігор Козловський є автором понад 50 наукових книг та понад 200 статей у словниках, енциклопедіях, наукових періодичних виданнях, а також поетичних збірок та прозових творів.

Козловський мав багато нагород та відзнак від українських та зарубіжних громадських і релігійних організацій. За свою миротворчу діяльність нагороджений медаллю Австрійського товариства Альберта Швейцера, Лицарським орденом Королівського братства Св. Феотонія (Португалія), почесною відзнакою Академії будо (бойових мистецтв) Ніппон Сейбукан (Японія). Є дійсним членом Королівського коледжу дворянства (Португалія), а також є почесним громадянином штату Оклахома (США).

Днями Ігор Козловський мав виступати на Конгресі культури у Львові.

Теги: смерть
Читайте також:
Помер відомий український письменник і публіцист Дмитро Капранов Помер відомий український письменник і публіцист Дмитро Капранов
Помер Герой України, дисидент і політик Степан Хмара Помер Герой України, дисидент і політик Степан Хмара
У Кривому Розі підліток помер після видалення зуба в одній зі стоматологій: Розпочато розслідування У Кривому Розі підліток помер після видалення зуба в одній зі стоматологій: Розпочато розслідування
У США засудженого вперше стратили за допомогою азоту. В ООН прирівнюють це до тортур У США засудженого вперше стратили за допомогою азоту. В ООН прирівнюють це до тортур